Κόσμος

Αγιά Σοφιά: Ο Ερντογάν «Πορθητής» προσευχήθηκε στην Μεγάλη Εκκλησία

Ο Τούρκος Πρόεδρος έφτασε λίγο μετά τις 12 στην Αγιά Σοφιά την ώρα που χιλιάδες πιστοί έχουν συγκεντρωθεί έξω από αυτήν. Διάβασε ο ίδιος προσευχή από το Κοράνι. Η Αγία Σοφία είναι από σήμερα τζαμί.

Συνοδευόμενος από όλη του την οικογένεια, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε μια ώρα νωρίτερα και φορώντας μάσκα στην Αγιά Σοφιά γράφοντας άλλη μια μελανή σελίδα στην ιστορία της χώρας του. 

Στην πρώτη μεγάλη προσευχή, παρών θα είναι εκτός από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την οικογένειά του, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ξένοι ηγέτες, ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, ο «Γκρίζος Λύκος», Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Δεν θα είναι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ούτε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Click4More Αγιά Σοφιά: Η κίνηση με νόημα του Ιμάμη με το Οθωμανικό Ξίφος (video)

Ο Ερντογάν και οι πλέον υψηλόβαθμοι υπουργοί του, φορώντας λευκές μάσκες για την προστασία τους από την COVID-19, γονάτισαν πάνω σε γαλάζια χαλιά κατά την έναρξη μιας τελετής που σημαδεύει την επιστροφή της μουσουλμανικής λατρείας στο μνημείο. Στη μια ακριβώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε το μικρόφωνο από τον ιμάμη και διάβασε προσευχή από το Κοράνι ο ίδιος.

erdoganpray

Και φυσικά και ο ίδιος μεταδίδει το δικό του προσωπικό σόου από τα social media που τόσο έχει κυνηγήσει. 

Νωρίτερα ουρές σχηματίστηκαν σε σημεία ελέγχου γύρω από το ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπου ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας επέβλεπαν τη διατήρηση της ασφάλειας. Μόλις περνούσαν τα σημεία ελέγχου, οι πιστοί κάθονταν πάνω σε χαλάκια προσευχής σε ασφαλισμένες περιοχές έξω από το κτίριο στην πλατεία Σουλτανχαμέτ.

Δείτε ζωντανή εικόνα 

https://youtu.be/deKH0pQ7-rg

Από νωρίς το πρωί έξω από την Αγιά Σοφιά έχουν συγκεντρωθεί πιστοί που θέλουν να συμμετάσχουν στην προσευχή. Οι πύλες άνοιξαν στις 10:00 και στην Κωνσταντινούπολη, για το γεγονός όπου έχει στρέψει το βλέμμα της όλη η υφήλιος, έχουν συρρεύσει μουσουλμάνοι απ’ όλο τον κόσμο.

AGIASOFIAKOSMOS

agiasofiacover

https://twitter.com/mfustaosmanoglu/status/1286576999545344000?s=20

Ήταν το 1934 όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ αποφάσιζε να κάνει την Αγιά Σοφιά μουσείο και να την «παραδώσει» στην οικουμένη, ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. 86 χρόνια μετά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ένα καπρίτσιο αλλάζει την ιστορία.

Η 24η Ιουλίου 2020 θα μείνει στην Ιστορία ως η μέρα που η Αγιά Σοφιά μετατράπηκε ξανά σε τζαμί. Ως η μέρα που οι αγιογραφίες της καλύφθηκαν με κουρτίνες και το δάπεδό της με πράσινα / πετρόλ χαλιά.

agiasofiamesa

Ο δυτικός κόσμος έχει ξεσηκωθεί για την απόφαση του Ερντογάν να κάνει την Αγιά Σοφιά ξανά τζαμί. Αλλά τον πρόεδρο της Τουρκίας δεν τον νοιάζει τίποτα. Ήταν το παιδικό του όνειρο να την «ελευθερώσει» είπε. Κι ας απέρριπτε τη μετατροπή της σε τζαμί μόλις πριν από έναν χρόνο.

Η φιέστα του Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κάνει «προσωπικό» το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς. Όχι μόνο με δική του απόφαση την έκανε τζαμί ξανά, όχι μόνο έσπευσε να την επισκεφτεί αλλά βρέθηκε, μαζί με τη σύζυγό του Εμινέ, στην πρόβα τζενεράλε για να τσεκάρει πως όλα είναι εντάξει για να γίνει το… «όνειρό» του πραγματικότητα.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Δανία σηκώνει το γάντι και απαντά στις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς από τη Γροιλανδία - «Δεν απευθύνονται έτσι σε συμμάχους»
«Η Δανία δεν έκανε καλή δουλειά για τον λαό της Γροιλανδίας» είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Δανού πρωθυπουργού
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς στη Γροιλανδία
Απελπισία στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό στη Μιανμάρ - Σοκαριστικό βίντεο με μαίες που προσπαθούν να σώσουν νεογέννητα
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα» λέει 25χρονος που προσπάθησε να σώσει τη γιαγιά του και τους θείους του από γκρεμισμένο κτήριο - Η στιγμή που γυναίκα γεννά στον δρόμο
Σωστικά συνεργεία στα συντρίμμια κτιρίου στη Μπανγκόκ
Η στιγμή που τα νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στην Κίνα λόγω του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Συγκλονιστικό βίντεο
Οι κάτοικοι στη Γιουνάν της Κίνας, στα σύνορα με τη Μιανμάρ, έζησαν εφιαλτικές στιγμές όταν εξαιτίας του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ ξεχείλισαν το νερό της πισίνας σε ταράτσα κτιρίου
Νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στη Γιουνάν της Κίνας μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ
«Και η Ελλάδα κινδυνεύει από σεισμούς όπως αυτός στη Μιανμάρ» λέει ο Άκης Τσελέντης
«Ακόμα και μακρινοί σεισμοί μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να επηρεάσουν στην Ελλάδα τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου και ανεμογενήτριες»
Διασώστες στα συντρίμμια κτιρίου μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ
Παραλίγο τραγωδία πάνω από την Ουάσινγκτον - Airbus κινδύνευσε να συγκρουστεί με στρατιωτικό αεροσκάφος
Η FAA σκοπεύει να ζητήσει 2.000 προσλήψεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας φέτος, μετά τις ελλείψεις προσωπικού που αποκαλύφθηκαν στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας της 29ης Ιανουαρίου
Ένα Aibus της Delta Airlines