Η νορβηγική κυβέρνηση δεν έχει καμία πληροφορία για τους εννέα Νορβηγούς που κρατούνταν όμηροι από ένοπλους ισλαμιστές στο εργοστάσιο της BP, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ.
Οι πληροφορίες, που δεν έχουν ωστόσο επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές, ανέφεραν νωρίτερα ότι 35 όμηροι σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση του αλγερινού στρατού για την απελευθέρωσή τους. Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι ήδη έχει αναχωρήσει για την Αλγερία ένα αεροπλάνο που μεταφέρει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Ο Νορβηγός πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι οι αλγερινές αρχές τον ενημέρωσαν γύρω στο μεσημέρι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση του στρατού στο Άιν Αμένας. Η Νορβηγία, όπως και άλλες χώρες, έχει ζητήσει από το Αλγέρι να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, η Ιαπωνία έκανε έκκληση στην Αλγερία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της επιχείρηση στη μονάδα εξόρυξης φυσικού αερίου, όπου εκατοντάδες άνθρωποι πιάστηκαν όμηροι από ισλαμιστές κομάντο, δήλωσε απόψε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ο οποίος βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ, τηλεφώνησε στον αλγερινό ομόλογό του, και του εξέφρασε τη “βαθιά του ανησυχία” για τη διεξαγωγή της στρατιωτικής επιχείρησης, και “τον κάλεσε να θέσει τέρμα σε τέτοιες ενέργειες”, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Τόκιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα.
Στο Λονδίνο ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε τη λύπη του επειδή δεν έλαβε έγκαιρα μια ειδοποίηση για την αλγερινή στρατιωτική επιχείρηση στη μονάδα φυσικού αερίου, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.
Ο Κάμερον ενημερώθηκε για την επιχείρηση αυτή κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε αργά σήμερα το πρωί με τον αλγερινό ομόλογό του Αμπντελμαλέκ Σελάλ, πρόσθεσε η ίδια πηγή. “Η αλγερινή κυβέρνηση γνώριζε ότι θα προτιμούσαμε να έχουμε επικοινωνήσει εκ των προτέρων”, τόνισε ο εκπρόσωπος.
Η βρετανική κυβέρνηση ευχήθηκε επίσης μια “διευθέτηση της κατάστασης με όσο το δυνατόν πιο ειρηνικό τρόπο”. Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, είπε ακόμη ότι η Βρετανία πρόσφερε τη βοήθειά της, αλλά οι Αλγερινοί δεν ζήτησαν βοήθεια. “Είναι μια επιχείρηση που πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου από Αλγερινούς στην επικράτεια της Αλγερίας”, πρόσθεσε η ίδια πηγή και επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν “πολλοί” Βρετανοί μεταξύ των ομήρων.
Ο Κάμερον συζήτησε την κατάσταση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον Γάλλο Φρανσουά Ολάντ, και θα προεδρεύσει για δεύτερη φορά σήμερα συνόδου για την κρίση αυτή. “Οι σκέψεις μας είναι με όλους τους ομήρους, τις οικογένειές τους και τους φίλους τους σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές”, υπογράμμισε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ