Πέμπτη, 4 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Άγριο “κράξιμο” στον Γάλλο ΥΠΕΞ, μετά τη σύλληψη και απέλαση μαθήτριας Ρομά

Άγριο “κράξιμο” στον Γάλλο ΥΠΕΞ, μετά τη σύλληψη και απέλαση μαθήτριας Ρομά

Η σύλληψη στην Γαλλία μιας μαθήτριας Ρομά η οποία μόλις είχε σχολάσει από το σχολείο της κι απελάθηκε στην συνέχεια στο Κόσοβο, προκάλεσε έντονες επικρίσεις για τον Σοσιαλιστή υπουργό Εσωτερικών, Μανουέλ Βαλς, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι ξεπουλάει τις “αξίες” της αριστεράς.

Η πολιτική του υπουργού δέχθηκε εκ νέου πυρά αυτήν την εβδομάδα όταν μια ένωση που αγωνίζεται κατά των απελάσεων παιδιών που πηγαίνουν σχολείο, το Δίκτυο Παιδείας Χωρίς Σύνορα (RESF), αποκάλυψε ότι η αστυνομία συνέλαβε στις 9 Οκτωβρίου την Λεονάρντα, μια 15χρονη Ρομά που κατάγεται από το Κόσοβο, κατά το σχόλασμα του σχολείου της.

Σύμφωνα με το RESF, η μαθήτρια, η οποία μαζί με τους γονείς και τα πέντε αδέλφια της είχαν λάβει εντολή να εγκαταλείψουν το γαλλικό έδαφος, συνελήφθη στην ανατολική Γαλλία από αστυνομικούς καθώς βρισκόταν μαζί με τους συμμαθητές της μέσα σε σχολικό λεωφορείο.

Σύμφωνα με την μαρτυρία μιας εκπαιδευτικού που βρισκόταν επίσης μέσα στο σχολικό, την οποία επικαλείται το RESF, ο δήμαρχος της περιοχής στην οποία βρίσκεται το σχολείο τηλεφώνησε στην έφηβη και ζήτησε από τους καθηγητές να σταματήσουν το σχολικό λεωφορείο. “Του είπα ότι δεν μπορεί να μου ζητάει ένα τέτοιο πράγμα επειδή το βρίσκω εντελώς απάνθρωπο”, διηγήθηκε η ίδια.

Το σχολικό τελικά σταμάτησε σε έναν χώρο στάθμευσης, όπου πήγαν οι αστυνομικοί για να συλλάβουν την 15χρονη. Οι καθηγητές του σχολείου, στο οποίο πήγαινε η Λεονάρντα και μια από τις αδελφές της, δήλωσαν “βαθύτατα συγκλονισμένοι από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για να σταλούν παιδιά που κατάγονται από την μειονότητα των Ρομά σε χώρες τις οποίες ούτε καν γνωρίζουν και δεν μιλούν την γλώσσα τους”.

Ο Μανουέλ Βαλς αμύνθηκε λέγοντας ότι εφαρμόζει “με αυστηρότητα τις αποφάσεις απομάκρυνσης, επιβλέποντας σχολαστικά την τήρηση του σεβασμού των δικαιωμάτων των ξένων που αποτελούν το αντικείμενο ενός μέτρου απομάκρυνσης”.

Όμως σήμερα το πρωί, την ώρα που οι επικρίσεις αυξάνονται στους κόλπους του ιδίου του κόμματός του, ο Βαλς ξεκίνησε μια “διοικητική έρευνα” για τις “συνθήκες” απέλασης της μαθήτριας.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Κλοντ Μπαρτολόν, υπογράμμισε σε ένα μήνυμά του στο Twittter ότι η αριστερά “δεν θα πρέπει να συμβιβάζεται όσον αφορά τις αξίες της, με κίνδυνο να χάσει την ψυχή της”.

Ο πρώτος επίσης από τους υπουργούς που αντέδρασε, ο Παιδείας Βενσάν Πεγιόν, αξίωσε να καταστεί ένα “άδυτο το σχολείο” και “η κατάσταση αυτή να μην επαναληφθεί”. “Να διαφυλάξουμε τις αρχές μας όσον αφορά τα δικαιώματα και τις αρχές μας όσον αφορά τον ανθρωπισμό στο μέλλον”, επέμεινε ο υπουργός.
Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αρλέμ Ντεζίρ ζήτησε από την πλευρά του την επιστροφή της μαθήτριας στην τάξη της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζητάει αποζημίωση 24.000 ευρώ γιατί ζούσε σε διαμέρισμα 1,56 τ.μ

Σαρώνει το ακροδεξιό κόμμα στη Γαλλία

Συναγερμός στη Γαλλία, φόβοι πως αντιπηκτικό φάρμακο ευθύνεται για 4 θανάτους

Πυροβολισμοί σε προάστιο του Παρισιού! Τραυματίστηκε οικογένεια

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε