Το κοινοβούλιο της Αιγύπτου ενέκρινε την Κυριακή, νομοσχέδιο για την προστασία της ταυτότητας των γυναικών που καταγγέλλουν σεξουαλικές παρενοχλήσεις ή επιθέσεις εναντίον τους, σε μια κίνηση που έχει στόχο να ενθαρρύνει τις γυναίκες να καταγγέλλουν περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης.
Το νομοσχέδιο, βάσει του οποίου οι καταγγέλλουσες θα έχουν αυτόματα δικαίωμα να διατηρούν την ανωνυμία τους, υιοθετήθηκε αφού εκατοντάδες γυναίκες άρχισαν να καταφεύγουν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να καταγγείλουν τις σεξουαλικές επιθέσεις που υπέστησαν.
Η βουλευτίνα Γάντα Γαρίμπ δήλωσε ότι ο νόμος είναι ένα βήμα «σε έναν μακρύ δρόμο υιοθέτησης νέων κανόνων που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα των γυναικών».
«Η κυβέρνηση είχε παρατηρήσει ότι υπάρχει μεγάλη μείωση στον αριθμό των γυναικών που μπορούσαν να καταγγείλουν τη σεξουαλική επίθεση που υπέστησαν λόγω του φόβου του κοινωνικού στίγματος», επεσήμανε η Γαρίμπ.
Η Αιγύπτια βουλευτής αναμένει ότι μετά την υιοθέτηση του νέου νόμου θα αυξηθούν οι καταγγελίες σεξουαλικών επιθέσεων τους επόμενους μήνες στη συντηρητική, μουσουλμανική χώρα.
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο στις αρχές Ιουλίου και στη συνέχεια παραπέμφθηκε στο κοινοβούλιο.
Η κατάρτιση του νομοσχεδίου ακολούθησε τη σύλληψη τον Ιούλιο ενός φοιτητή από πλούσια οικογένεια ο οποίος κατηγορούνταν για τον βιασμό και τον εκβιασμό πολλών γυναικών. Οι έρευνες για την υπόθεση αυτή συνεχίζονται.
Το περιστατικό προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών στην Αίγυπτο, με το Εθνικό Συμβούλιο Γυναικών να ανακοινώνει ότι μέσα σε πέντε ημέρες από τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης αυτής έλαβε 400 καταγγελίες από γυναίκες για βία που είχαν υποστεί, ενώ εκατοντάδες άλλες κατέφυγαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστούν τις ιστορίες τους.
Η οργή της κοινής γνώμης μεγάλωσε μετά την αποκάλυψη μέσω σελίδας του Instagram μιας υπόθεσης ομαδικού βιασμού μίας κοπέλας από έξι άνδρες, που πιστεύεται ότι ανήκαν σε ισχυρές οικογένειες, σε ξενοδοχείο του Καΐρου.
Δημοσκόπηση του 2017 από το Thomson Reuters Foundation κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Κάιρο είναι η πιο επικίνδυνη μεγαλούπολη για τις γυναίκες, ενώ το 99% των γυναικών από τις οποίες πήρε συνέντευξη ο ΟΗΕ το 2013 δήλωσε ότι έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση.