Ο Μοχάμεντ Μόρσι, ο ισλαμιστής πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου που ανατράπηκε και συνελήφθη από τον στρατό της χώρας στις αρχές Ιουλίου, σκοπεύει να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης τη νέα κυβέρνηση και να ζητήσει από τα δικαστήρια να ακυρώσουν το "πραξικόπημα", όπως το χαρακτηρίζει, δήλωσε σήμερα ο συνήγορός του.
Ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου παραμένει κρατούμενος και κατηγορείται μεταξύ άλλων για “υποκίνηση στη δολοφονία” των διαδηλωτών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησής του το 2012.
“Ο πρόεδρος σχεδιάζει να ξεκινήσει μια δικαστική διαδικασία εναντίον των πραξικοπηματιών και αυτό θα είναι το έργο που θα αναλάβει η ομάδα των συνηγόρων του στο εγγύς μέλλον”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μοχάμεντ αλ Νταμάτι, ο επικεφαλής των δικηγόρων που επισκέφθηκαν τον Μόρσι την Δευτέρα στη φυλακή.
“Θα κατατεθούν προσφυγές στον γενικό εισαγγελέα για να δείξουμε ότι όσα συνέβησαν συνιστούν έγκλημα”, συνέχισε. Κατόπιν οι συνήγοροι θα προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια ζητώντας “την ακύρωση των ενεργειών του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι”, πρόσθεσε.
Ο στρατηγός Σίσι, που είναι ταυτοχρόνως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Άμυνας και επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, θεωρείται ως ο νέος ισχυρός άνδρας του καθεστώτος. Ο ίδιος είχε ανακοινώσει στις 3 Ιουλίου την απομάκρυνση του Μόρσι από τα καθήκοντά του και τη σύλληψή του ενώ στη συνέχεια διόρισε έναν μεταβατικό πρόεδρο και μια κυβέρνηση, αποστολή των οποίων είναι να αναθεωρήσουν το Σύνταγμα και να οργανώσουν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις αρχές του 2014.
“Η σταθερότητα δεν θα επιστρέψει στην Αίγυπτο χωρίς την ακύρωση του πραξικοπήματος”, τόνισε ο Μόρσι σε μια επιστολή του την οποία διάβασε ο Νταμάτι στους δημοσιογράφους.
Η δίκη του πρώην προέδρου ξεκίνησε στις 4 Νοεμβρίου και θα συνεχιστεί στις 8 Ιανουαρίου. Ο Μόρσι πάντως δηλώνει ότι είναι ο μοναδικός νόμιμος πρόεδρος, αμφισβητώντας τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρώτη μέρα της δίκης που Μόρσι που τελικά αναβλήθηκε – ΒΙΝΤΕΟ
Αναβλήθηκε για τις 8 Ιανουαρίου η δίκη Μόρσι
Οι χειρότερες χώρες του αραβικού κόσμου να ζεις αν είσαι γυναίκα