Οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου σκότωσαν χθες, Πέμπτη, «17 τρομοκράτες» κατά τη διάρκεια επιχείρησης εναντίον υπόπτων που οι διωκτικές αρχές θεωρούν ότι συνδέονταν με τη βομβιστική επίθεση που διαπράχθηκε την Κυριακή στο Κάιρο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 20 άνθρωποι, γνωστοποίησε το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών.
Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, το υπουργείο ανέφερε ότι οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν ανήκαν στη μικρή οργάνωση Χαζμ (σ.σ. Χαρακάτ Χαζμ, «Κίνημα Σταθερότητας»), που σύμφωνα με τις αρχές της Αιγύπτου αποτελεί τον ένοπλο βραχίονα των Αδελφών Μουσουλμάνων, πολιτικού κινήματος που έχει τεθεί εκτός νόμου και χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση». Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αρνούνται ότι έχουν ένοπλο βραχίονα, διατείνονται ότι δρουν με αποκλειστικά ειρηνικά μέσα.
Τη Δευτέρα, ο αρχηγός του Κράτους, ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, επιβεβαίωσε ότι η σύγκρουση αυτοκινήτων και η έκρηξη που ακολούθησε σε παραλιακό δρόμο του Καΐρου ήταν «τρομοκρατική» ενέργεια καθώς ένα από τα αυτοκίνητα ήταν φορτωμένο εκρηκτικές ύλες.
Κατά το υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν το όχημα που ήταν παγιδευμένο με τα εκρηκτικά ανέπτυξε ταχύτητα κινούμενο αντίθετα στο ρεύμα κυκλοφορίας, χτύπησε άλλα τρία αυτοκίνητα και ανατινάχθηκε μπροστά στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.
Το υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι η Χαζμ βρισκόταν «πίσω από την προετοιμασία του οχήματος» – βόμβας. Χθες, ανέφερε ότι «εξακρίβωσε την ταυτότητα» του καμικάζι που βρισκόταν στο τιμόνι, προσθέτοντας πως ήταν «μέλος της Χαζμ, που συνδέεται με την τρομοκρατική οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων».
Κατά την ίδια πηγή, οι δυνάμεις ασφαλείας μπόρεσαν «να εντοπίσουν μέλη πυρήνα της Χαζμ» και σκότωσαν 17 εξ αυτών κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στο Κάιρο και στη Φαγιούμ, όπου ένας αδελφός του καμικάζι συνελήφθη και σκοτώθηκε όταν αποπειράθηκε να αποδράσει.
Δεν έγινε σαφές αν αυτός ο «πυρήνας», οι 17 άνθρωποι που σκοτώθηκαν, είχε άμεση εμπλοκή στην επίθεση της Κυριακής.
Από το 2016, η οργάνωση Χαζμ έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας, κυβερνητικών αξιωματούχων και δικαστικών, κυρίως στο Κάιρο.
Από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους προερχόταν ο πρώην πρόεδρος Μοχάμεντ Μούρσι, που ανέτρεψε το 2013 ο Σίσι, ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού που διορίστηκε αρχηγός του αιγυπτιακού επιτελείου εθνικής άμυνας το 2012.
Σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters που μεταδόθηκε τον Απρίλιο, παρότι οι αιγυπτιακές αρχές διαβεβαιώνουν πως εκατοντάδες φερόμενοι ως τζιχαντιστές που έχουν σκοτωθεί τα τελευταία χρόνια έπεσαν σε μάχες, οι οικογένειές τους καταγγέλλουν πως ήταν θύματα εξωδικαστικών εκτελέσεων.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει επανειλημμένα ότι οι αρχές της Αιγύπτου διαπράττουν εξωδικαστικές εκτελέσεις και οδηγούν πολίτες ενώπιον στρατοδικείων στο πλαίσιο μιας εκστρατείας σκληρής καταστολής κάθε αντιπολίτευσης. Το Κάιρο αντιτείνει πως τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει είναι απαραίτητα για τη σταθεροποίηση της πολυπληθέστερης αραβικής χώρας, μετά την πολύχρονη αναταραχή που ακολούθησε την εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ.