Δύο αεροπορικές τραγωδίες σε διάστημα 4 μηνών εγείρουν ερωτήματα για το Boeing 737 MAX, μετά και την συντριβή της πτήσης Αντίς Αμπέμπα – Ναϊρόμπι, την Κυριακή (10.3.2019), λίγα λεπτά αφότου απογειώθηκε από την Αιθιοπία, παρασύροντας στο θάνατο και τους 158 επιβαίνοντες!
Είχε προηγηθεί στο τέλος του Οκτωβρίου του 2018 η συντριβή του αεροσκάφους μεσαίων αποστάσεων της ινδονησιακής εταιρείας χαμηλού κόστους Lion Air που κατέπεσε στην Θάλασσα της Ιάβας σκοτώνοντας 189 ανθρώπους.
“Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε ακριβή σχόλια”, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Αμπουλάφια, ειδικός αεροναυτικής του Teal Group, ο οποίος ερωτήθηκε για τις συνθήκες του δυστυχήματος και τις ομοιότητες ανάμεσα στις δύο τραγωδίες.
Μόνο τα στοιχεία της πτήσης και οι συνομιλίες στο κόκπιτ που περιέχονται στα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους μπορούν να δώσουν απαντήσεις για τα αίτια του δυστυχήματος: τεχνικά προβλήματα, σφάλμα του πιλότου ή συνδυασμός πολλών παραγόντων.
Προς το παρόν, “ο πιλότος δήλωσε ότι είχε προβλήματα και ότι ήθελε να επιστρέψει” και “έλαβε την άδεια” να κάνει μεταβολή και να κατευθυνθεί και πάλι προς την Αντίς Αμπέμπα, δήλωσε ο επικεφαλής της Ethiopian Airlines Τεγουόλντε ΓκεμπρεΜαριάμ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Είναι, επίσης, γνωστό ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες ήταν καλές στην αιθιοπική πρωτεύουσα την ώρα της αεροπορικής τραγωδίας.
Click4more: Αιθιοπία: Ανατριχιαστική ανάρτηση από τον Έλληνα που «ξεγέλασε» τον θάνατο στην συντριβή του αεροσκάφους!
Αιθιοπία – Ινδονησία: Σύμπτωση;
Πρόκειται για τον ίδιο τύπο αεροσκάφους. Όπως και στην περίπτωση της Lion Air, το δυστύχημα συμβαίνει αμέσως μετά την απογείωση και οι πιλότοι εκπέμπουν μηνύματα για να πουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Στην συνέχεια το αεροσκάφος πέφτει. Είναι δύσκολο να ειπωθεί ότι αυτό δεν μοιάζει με το πρώτο δυστύχημα”, παραδέχεται πηγή της αεροναυτικής κοινότητας που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
[read4more]
Για την Boeing, συνεχίζει, οι προσεχείς 24 ώρες θα είναι κρίσιμες από την άποψη της διαχείρισης της κρίσης, διότι η εταιρεία θα πρέπει να καθησυχάσει τόσο τους επιβάτες όσο και τους επενδυτές για την αξιοπιστία του αεροσκάφους.
Την Κυριακή (10.3.2019), η αμερικανική εταιρεία εξέφρασε την βαθιά της λύπη για την αεροπορική τραγωδία και διευκρίνισε ότι ομάδα τεχνικών έχει τεθεί στην διάθεση της έρευνας.
Η ομοσπονδία των Αμερικανών πιλότων είχε φέρει τότε στο φως πρόβλημα εσφαλμένων πληροφοριών των οργάνων ελέγχου (AOA, Αισθητήρας Γωνίας Προσβολής), που είναι πιθανόν να αποτελούν “το αιτιακό σύστημα του δυστυχήματος της Lion Air”.
Μία δυσλειτουργία στους AOA μπορεί να οδηγήσει τον ηλεκτρονικό υπολογιστή της πτήσης, θεωρώντας ότι βρίσκεται σε απώλεια άντωσης, να θέσει το αεροσκάφος σε πορεία καθόδου, ενώ αντίθετα πρέπει να το ανορθώσει.