Πολιτικές κρίσεις, φυσικές καταστροφές αλλά και η μη προνομοιακή γεωγραφική θέση είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που στην κυριολεξία “γονάτισαν” την Αϊτή.
Η Αϊτή είναι ίσως η πιο φτωχή χώρα της Αμερικής και απέχει μόλις δύο ώρες με το αεροπλάνο από το Μαϊάμι. Είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός στην Καραϊβική, με ζεστές θάλασσες και ονειρικές παραλίες, αλλά με “δύσκολη” γεωγραφική θέση, επίσης με πολύ “πυκνή” δημογραφική σύνθεση.
“Οι φυσικές καταστροφές (ανεμοστρόβιλοι, κυκλώνες, μετά τον Ιούνιο) μόνες τους δεν εξηγούν τη δυστυχία της Αϊτής, όσο την εξηγεί η Ιστορία της” λέει Γάλλος διπλωμάτης που ειδικεύτεται στην Καραϊβική.
Η ταραχώδης πολιτική ζωή
Η δικτατορία της οικογένειας Ντυβαλιέ κράτησε 30 χρόνια. Μετά το 1986 ξεκίνησε μία περίοδος πολιτικής κρίσης που κράτησε περισσότερα από 20 χρόνια, ενώ η χώρα δέχθηκε πολλές διεθνείς κυρώσεις που κυριολεκτικά κατέστρεψαν την τοπική οικονομία.
Η πολιτική διαφθορά είναι γενικευμένη και τα περίπου 10 εκατ. των κατοίκων ενδιαφέρονται να έχουν ένα πιάτο φαγητό την μέρα. Οι άνδρες απασχολούνται κυρίως στην κοπή των δέντρων από τους λόφους γύρω από τις πόλεις, για ξύλα για τη θερμάστρα, ή για φωτιά για το φαγητό.
Αρκετοί είναι και αυτοί που ζουν από τη διακίνηση ναρκωτικών, καθώς τα καρτέλ ναρκωτικών χρησιμοποιούν την Αϊτή ως σταθμό για την μεταφορά ναρκωτικών στις ΗΠΑ.
Γύρω από την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς εκτείνονται παραγκουπόλεις που χτυπήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό. Αυτές οι πρόχειρες κατασκευές δεν αντέχουν την δυνατή βροχή, ενώ υπάρχουν άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους στις συχνές πλημμύρες.
Να σημειωθεί ότι ο κυκλώνας του 2008 κόστισε το 15% του ΑΕΠ της Αϊτής και ήταν ένας μόνο από τους 100 που έπληξαν την χώρα μετά το 1990. Η διεθνής βοήθεια για αυτές τις καταστροφές όταν έφτανε ήταν ελάχιστη, σύμφωνα με διπλωμάτες.