Η πόλη Λεογκάν, δυτικά του Πορτ-ο-Πρενς έχει καταστραφεί κατα 80%-90%. Δεκάδες χιλιάδες ζούν στους δρόμους.
‘Αστεγοι βρίσκονται σε σαράντα περιοχές της αϊτινής πρωτεύουσας. Μόνο στην κεντρική πλατεία του Πορτ-ο-Πρενς έχουν βρει καταφύγιο 50.000 άνθρωποι. Στο μεταξύ, μεχρι τώτα ο Ερυθρός Σταυρός έχει καταγράψει περισσότερες από 19.000 αιτήσεις για την ανεύρεση συγγενών τους που αγνοούνται μετά τον σεισμό της Τρίτης, αλλά ο οργανισμός μπόρεσε να απαντήσει μόνο στις 1.400 από τις αιτήσεις αυτές. Η επικοινωνία παραμένει πολύ δύσκολη στην Αϊτή, τέσσερις μέρες μετά τον σεισμό που κατέστρεψε την πρωτεύουσα και τα περίχωρα της.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού Εσωτερικών ο συνολικός αριθμός των νεκρών μπορεί να φτάσει και τις 200.000 νεκρούς.
Ο σεισμός στην Αϊτή είναι η χειρότερη καταστροφή που ο ΟΗΕ έχει αντιμετωπίσει ποτέ στην ιστορία του, γιατί κατέστρεψε τις τοπικές δομές, δήλωσε η εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.
“Ποτέ δεν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια τέτοια καταστροφή στην ιστορία του ΟΗΕ. Δεν είναι όμοια με καμία άλλη”, είπε η Ελίζαμπεθ Mπίρς και υπογράμμισε οτι η καταστροφή ξεπερνά εκείνη του 2004 στην Ινδονησία γιατί στην Αϊτή δεν παραμένουν παρά πολύ λίγες τοπικές υποδομές που θα χρησιμεύσουν για την υποστήριξη της εξωτερικής βοήθειας.
Κάθε πέντε λεπτά ένα όχημα σταματά έξω από την πύλη του νεκροταφείου στο Πορτ-ο-Πρενς για να παραδώσει κι άλλα πτώματα που θάβονται σε μαζικούς τάφους, για να καθαριστούν οι δρόμο από τις σορούς.
Ο κίνδυνος επιδημιών παραμένει, με χιλιάδες σορούς στους δρόμους, καλυμμένες από σκόνη και μύγες. Οι κρίσιμες 48 πρώτες ώρες για την επιβίωση όσων καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια έχουν περάσει, όπως και το οριακό περιθώριο των τριών ημερών.
Αυτό δε σημαίνει ότι οι προσπάθειες των διασωστών –τουλάχιστον 17 διεθνών ομάδων στις οποίες θα προστεθούν άλλες 10 τις επόμενες ημέρες– σταματούν. Όμως ειδικοί λένε ότι το ποσοστό επιβίωσης ανθρώπων που είναι παγιδευμένοι πάνω από 72 ώρες μειώνεται ταχύτατα, λόγω της αφυδάτωσης. Η τροφή είναι λιγότερο επείγουσα. Ένα υγιές άτομο μπορεί να ζήσει ως και τρεις εβδομάδες χωρίς να φάει. Αλλά ακόμα κι αν οι επιζώντες διασωθούν, κινδυνεύουν να πέσουν θύματα του λεγόμενου “συνδρόμου της συνθλιβής”–οι πιεσμένοι ιστοί του σώματος εκλύουν ουσίες που τα νεφρά δεν μπορεί να αντέξουν όταν το θύμα απελευθερώνεται.
Ορισμένα επεισόδια πλιάτσικου και βίας που αναφέρθηκαν την Παρασκευή ενέτειναν τις ανησυχίες, παρότι η διεθνής δύναμη τα υποβάθμισε. Αστυνομία δεν ήταν ορατή πουθενά, ούτε κυβερνητικός έλεγχος, πόσο μάλλον σχέδιο αντιμετώπισης της καταστροφής και σχέδιο για το πώς θα συνέλθει η χώρα. 6.000 κρατούμενοι έχουν αποδράσει από τις φυλακές της Αϊτής που κατέρρευσαν κατά τον σεισμό.Συνολικά, 4.000 κρατούμενοι εξέτιαν ποινές στην φυλακή του Πορτ-ο-Πρενς, και πολλοί από αυτούς ήταν καταδικασμένοι σε ισόβια κάθειρξη.
Ο υπουργός Υγείας Άλεξ Λάρσεν δήλωσε ότι τα τρία τέταρτα της πρωτεύουσας της Αϊτής θα πρέπει να ξανακτιστούν απ’ την αρχή. Ακόμα και σε μια χώρα λιγότερο φτωχή και στερημένη από εφόδια κι εξοπλισμό, θα ήταν πολύ δύσκολο να σκεφτεί κανείς από πού ν’ αρχίσει. Χρειάστηκαν τρεις ολόκληρες ημέρες πριν οι πρώτες ομάδες ξένων διασωστών να φθάσουν στο πεδίο και τα πρώτα δεξαμενοφόρα φορτηγά να αρχίσουν να διανέμουν νερό.
Βοήθεια στους πληγέντες
Η Ολλανδία αποδέσμευσε έξι εκατομμύρια ευρώ για τα θύματα του σεισμού, ανακοίνωσε το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών. “Δίνουμε ένα εκατομμύριο ευρώ στα Ηνωμένα Έθνη και ένα εκατομμύριο ευρώ στον Ερυθρό Σταυρό, εξήγησε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου .
Η Ολλανδία έχει επίσης αποστείλει στην Αϊτή εξήντα διασώστες που υποβοηθούνται από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους. Ένα πλοίο του ολλανδικού ναυτικού με 77 στρατιωτικούς αναχώρησε την Παρασκευή από το Κουρασάο, στις Ολλανδικές Αντίλλες, και θα πρέπει να φτάσει στην Αϊτή, τη Δευτέρα.
Η Τουρκία αποδέσμευσε 695.000 ευρώ και στέλνει σωστικά συνεργεία και είδη πρώτης ανάγκης για τα θύματα του σεισμού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μπους και Κλίντον θα ηγηθούν της βοήθειας στην Αϊτή
ΘΕΜΑ NEWSIT: Ετοιμάζεται αποστολή βοήθειας στην Αϊτή
Θεσσαλονίκη: Στέλνουν φάρμακα στην Αϊτή