«Την αντιπαράθεση με την Ελλάδα, για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επιλέγει ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς» -του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος- σχολιάζει σήμερα η αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε» τις χθεσινές, σχετικές δηλώσεις του στις Βρυξέλλες, κατά την πρώτη εκεί επίσκεψή του από την ανάληψη των καθηκόντων του στις 17 Δεκεμβρίου.
Στις δηλώσεις του αυτές ο Σεμπάστιαν Κουρτς εξέφρασε την «ελπίδα» για τερματισμό του «ελληνικού μπλοκαρίσματος» στη διένεξη για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ενόψει της Προεδρίας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό το εξάμηνο, καθώς, όπως ανέφερε, «η Αθήνα θα πρέπει να ενδιαφέρεται να έχει επιτυχίες στη διάρκεια της Προεδρίας της στην ΕΕ».
«Θα είχα την ελπίδα πως στη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας μπορεί να συμβεί κάτι, διότι σκέπτομαι, ότι για την Ελλάδα θα πρέπει να υπάρχει σίγουρα ενδιαφέρον να έχει και επιτυχίες κατά τη δική της προεδρία» τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «αποτελεί κοινό μυστικό, ότι η εικόνα της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανόν να μην είναι παντού η καλύτερη».
Η «Ντι Πρέσε» σε σημερινό της δημοσίευμα, σημειώνει σε υπότιτλο πως «Ο νέος υπουργός Εξωτερικών πηγαίνει σε αντιπαράθεση με την Ελλάδα» και υπογραμμίζει πως «με απροσδόκητη σαφήνεια ο νέος υπουργός Εξωτερικών επέλεξε την αντιπαράθεση με την Ελλάδα, η οποία από το 2005 μπλοκάρει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη “Μακεδονία”, εξαιτίας της ανοικτής ακόμη διένεξης για την ονομασία».
Στο δημοσίευμα παρατίθενται στη συνέχεια οι χθεσινές σχετικές δηλώσεις του κ. Κουρτς στις Βρυξέλλες, ως προς την «ελπίδα» που εξέφρασε καθώς και την «εκτίμησή» του για την «εικόνα της Ελλάδας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο νέος Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών επανήλθε στη διάρκεια χθεσινοβραδινής συνέντευξής του σε εκπομπή της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως ελπίζει, ότι η «δυσάρεστη διένεξη με την Ελλάδα για την ονομασία θα μπορέσει να λυθεί» και πως πιστεύει, ότι «ένα διμερές ζήτημα δεν θα πρέπει να είναι καθοριστικής σημασίας για το αν μια χώρα μπορεί να είναι μέλος της ΕΕ».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προσφυγή της ΠΓΔΜ στον ΟΗΕ κατά της Ελλάδας;
Σκόπια: Αφίσες καλούν τους μουσουλμάνους να μην γιορτάσουν το νέο έτος!