Κόσμος

Ακόμα… ψάχνει την πλειοψηφία στη Βουλή ο Ζάεφ

Η κρίσιμη διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ ξεκινά σήμερα (15.10.2018) στη Βουλή της χώρας, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να μην έχει εξασφαλίζει ακόμα τους βουλευτές που απαιτούνται για την πλειοψηφία των 2/3.

«Η πλειοψηφία των 2/3 αβέβαιη» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του πρακτορείου Mia για τη διαδικασία που ξεκινά στη σκοπιανή Βουλή. Ο Ζόραν Ζάεφ ξέρει πως αν η Συνταγματική Αναθεώρηση (η οποία προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών) δεν περάσει, θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές.

Για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προετοιμάζεται ήδη το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, το, VMRO. Δικούς του βουλευτές χρειάζεται ο Ζάεφ για να εξασφαλίσει τις 80 ψήφους για να περάσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα. Αλλά σύμφωνα με την αντιπολίτευση των Σκοπίων, οι βουλευτές του VMRO δεν θα ψηφίσουν και ήδη το κόμμα προετοιμάζεται για τις εκλογές.

[read4more]

Η συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ ξεκίνησε από τις αρμόδιες επιτροπής. Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή των Συνταγματικών Υποθέσεων της ΠΓΔΜ. Στην ψηφοφορία που έγινε, 10 βουλευτές της συμπολίτευσης τάχθηκαν υπέρ της Συνταγματικής Αλλαγής που προτείνει η κυβέρνηση Ζάεφ, ενώ επτά βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

Στην Ολομέλεια, η διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά στο αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης. Για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Από αυτήν την άποψη, η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια είναι αυτή που θα κρίνει αν η κυβέρνηση μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων για την τροποποίηση του Συντάγματος. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών – πιθανότατα στις 2 ή στις 9 Δεκεμβρίου.

Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για αλλαγή του Συντάγματος φέρεται να υποστηρίζεται από 72 βουλευτές και για να εξασφαλιστεί πλειοψηφία δύο τρίτων χρειάζεται η συγκατάθεση οχτώ βουλευτών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, το οποίο διαθέτει 48 έδρες στη Βουλή.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα