Δύο έγκυες στο Περού, που είχαν διαγνωστεί θετικές στον νέο κορονοϊό, γέννησαν μωρά τα οποία εξετάστηκαν και βρέθηκαν αρνητικά στον SARS-CoV-2.
Το ένα μωρό γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου και το άλλο στις 31 του ίδιου μήνα. Και οι δυο γυναίκες γέννησαν τα μωρά τους με καισαρική βάσει της σύστασης των γιατρών για να αποφευχθούν επιπλοκές, ανακοίνωσε το Hospital Rebagliati στην πρωτεύουσα του Περού, Λίμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Click4more Θετικά στον κορονοϊό 10 νεογέννητα, αρνητικές οι μητέρες τους
“Ευτυχώς δεν υπήρξε κάθετη μετάδοση, αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρξε μετάδοση από τις μητέρες στα νεογέννητα”, δήλωσε ο Κάρλος Άλμπρετς, γιατρός του νοσοκομείου, το οποίο διαχειρίζεται η κρατική Essalud.
Ο Άλμπρετς σημείωσε ότι και οι δύο μητέρες είναι καλά, αν και συνεχίζουν να λαμβάνουν θεραπεία για τον κορονοϊό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι δύο γυναίκες που γέννησαν τα υγιή μωρά στο Περού θα λάβουν υποστήριξη για να παραμείνουν με τα νεογέννητά τους. “Πρόκειται για μια νέα πανδημία, δεν έχουμε καμία εμπειρία”, σημείωσε ο Άλμπερτς. “Η Κίνα και η Ιταλία έχουν κάνει κάποιες δημοσιεύσεις που δίδουν κάποιες συστάσεις για τον θηλασμό. Δεν έχει αποδειχθεί μετάδοση μέσω του μητρικού γάλακτος”, πρόσθεσε.
Στις γυναίκες ωστόσο που θα παρουσιάζουν πιο σοβαρά συμπτώματα της Covid-19 οι οδηγίες θα είναι διαφορετικές, σημείωσε. “Σε αυτήν την περίπτωση τα νεογέννητα θα πρέπει να χωρίζονται από τη μητέρα”, δήλωσε.
Click4more Μυστήριο στην Κίνα: Μωρά ίσως μολύνθηκαν στη μήτρα, γεννήθηκαν με αντισώματα στον κορονοϊό
To Rebagliati Hospital σημειώνει επίσης σε ανακοίνωσή του ότι υπέβαλε και σε δεύτερες διαγνωστικές εξετάσεις τα δύο νεογέννητα και αναμένει τα αποτελέσματα.
Το Περού έχει μέχρι στιγμής 2.954 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού και 107 θανάτους, ενώ 1.301 άνθρωποι έχουν αναρρώσει στη χώρα από την Covid-19.
Το… παράδειγμα της Γουχάν
Γιατροί στην Γουχάν, την πόλη στην Κίνα στην οποία εμφανίστηκε ο κορονοϊός στα τέλη του περασμένου έτους, είχαν εκφράσει ανησυχίες στις αρχές του Φεβρουαρίου για ενδεχόμενη μετάδοση του ιού από μητέρες στα αγέννητα μωρά τους έπειτα από τουλάχιστον μια περίπτωση βρέφους που γεννήθηκε με συμπτώματα.
Ωστόσο έρευνα που έγινε σε 9 έγκυες στην Κίνα, οι οποίες είχαν διαγνωσθεί θετικές στον ιό, και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Lancet στα μέσα Φεβρουαρίου, έδειχνε ότι δεν υπάρχουν “ακόμη αξιόπιστα στοιχεία που να υποστηρίζουν την πιθανότητα κάθετης μετάδοσης της Covid-19 από τη μητέρα στο παιδί”.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακοινώσει ότι οι γυναίκες που γίνονται μητέρες και έχουν διαγνωστεί θετικές στον νέο κορονοϊό πρέπει να ενθαρρύνονται να φροντίζουν και να θηλάζουν τα νεογέννητά τους όπως θα γινόταν αν δεν είχαν προσβληθεί από τον ιό, με μόνη προϋπόθεση να τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής.