«Η υπόθεση σχετικά με την ακροδεξιά βία δεν είναι τοπική, αλλά αφορά ολόκληρη τη χώρα. Δεν επιτρέπεται να χαλαρώσουμε», προειδοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών.
Περίπου 25.000 ακροδεξιοί ζουν σήμερα στην Γερμανία, ενώ σημαντική αύξηση διαπιστώνεται στα περιστατικά σχετικά με ακροδεξιά, ρατσιστική και αντισημιτική βία, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και χαρακτήρισε την κατάσταση «εξαιρετικά ανησυχητική».
Παρουσιάζοντας την Έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος, ο κ. Ζεεχόφερ τόνισε ότι πρόκειται για αριθμούς – ρεκόρ και ότι στο στόχαστρο των ακροδεξιών τίθενται «αλλοδαποί», κυρίως μουσουλμάνοι, αιτούντες άσυλο, αλλά και πολιτικοί, ενώ η ακροδεξιά «ιδεολογία» αφορά κυρίως την πεποίθηση ότι απειλείται η «εθνική ταυτότητα» των Γερμανών.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Τόμας Χάλντενβανγκ τόνισε ότι περίπου οι μισοί από τους καταγεγραμμένους ακροδεξιούς θεωρούνται «προσανατολισμένοι στην βία» και προειδοποίησε για «υψηλό επίπεδο βίας» και για «ενισχυμένη δικτύωση». Ο ίδιος αναφέρθηκε ειδικά στην αύξηση κατά 71,4% των επιθέσεων εναντίον Εβραίων οι οποίοι φορούν δημοσίως κιππά, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτες» πράξεις, οι οποίες «απαιτούν ξεκάθαρη αντίδραση από τις δυνάμεις ασφαλείας».
Ο Χάλντενβανγκ διευκρίνισε μάλιστα ότι η υπόθεση σχετικά με την ακροδεξιά βία δεν είναι τοπική, αλλά αφορά ολόκληρη τη χώρα. «Δεν επιτρέπεται να χαλαρώσουμε», προειδοποίησε.
Ο κ. Ζεεχόφερ εξήγησε ωστόσο ότι είναι πρακτικά αδύνατο να παρακολουθούνται σε μόνιμη βάση περίπου 12.000 άτομα. «Δεν μπορεί κανείς να υποσχεθεί απόλυτη ασφάλεια», είπε χαρακτηριστικά, αλλά ανάφερε ότι το υπουργείο του εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του ‘Αρθρου 18 που προβλέπει στέρηση θεμελιωδών δικαιωμάτων για άτομα τα οποία παραβιάζουν την δημοκρατική τάξη. Χθες, μιλώντας στην Βουλή, η Καγκελάριος Μέρκελ είχε αναφερθεί στο θέμα, κάνοντας λόγο για «ύστατη επιλογή».
Σε ό,τι αφορά τα ακροδεξιά στοιχεία που υπηρετούν στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας και της Αστυνομίας, ο κ. Ζεεχόφερ δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για «μαζικό φαινόμενο» διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τα περιστασιακά κρούσματα αντιμετωπίζονται με τον κανόνα της «μηδενικής ανοχής».
Μιλώντας για την δολοφονία του χριστιανοδημοκράτη πολιτικού Βάλτερ Λούμπκε από ακροδεξιό στο Κάσελ, ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για «σήμα κινδύνου για την ελεύθερη δημοκρατική τάξη» και δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένος». Παρότι ο ύποπτος, που είχε συλληφθεί, έχει ήδη ομολογήσει, ερευνώνται ακόμη το βάθος και το εύρος της δικτύωσής του με τους εξτρεμιστικούς κύκλους, αλλά και την στήριξη που ενδεχομένως του παρείχαν για την πράξη του.
Στην Έκθεση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών περιλαμβάνονται και οι ισλαμιστές, οι οποίοι, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, υπολογίζονται σε 26.560, περίπου 700 περισσότεροι από όσους είχαν καταγραφεί το 2017. «Η Γερμανία παραμένει στο στόχαστρο τζιχαντιστικών οργανώσεων», αναφέρεται στην Έκθεση.