Παράλληλα έστειλε αυστηρό μήνυμα στον πρόεδρο του Ιράν. Χασάν Ροχανί και τους ζήτησε να μην προχωρήσει σε καμία “μη αναστρέψιμη ενέργεια”.
Η συμφωνία ήταν μια “σπουδαία επιτυχία έπειτα από δέκα χρόνια εντατικών διεθνών διαπραγματεύσεων και παραμένει σπουδαίο εργαλείο για την περιφερειακή σταθερότητα”, αναφέρει ανακοίνωση των υπηρεσιών του Σαρλ Μισέλ, επικεφαλής του θεσμικού οργάνου που εκπροσωπεί τις 28 χώρες της ΕΕ.
Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ροχανί, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ με “όλες τις πλευρές για την άμβλυνση των εντάσεων”, μετά τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ σε αντίποινα στη δολοφονία από την Ουάσινγκτον του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που έπαιξε την Τετάρτη το χαρτί του κατευνασμού με την Τεχεράνη, κάλεσε τους Ευρωπαίους να εγκαταλείψουν τη συμφωνία του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος που υπογράφηκε στη Βιέννη το 2015. Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία το 2018 και επανέφεραν κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.
Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία παραμένουν συμβαλλόμενα μέρα της συμφωνίας, όπως και η Ρωσία και η Κίνα.
“Η ΕΕ έχει δικά της συμφέροντα και δικό της όραμα”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, όπου διευκρινίζεται παράλληλα ότι ο Σαρλ Μισέλ “κάλεσε τον Ιρανό πρόεδρο να απόσχει από μη αναστρέψιμες ενέργειες”.
Η συμφωνία του 2015 κρέμεται σε μια κλωστή από την Κυριακή που η Τεχεράνη ανακοίνωσε την άρση κάθε ορίου στον εξοπλισμό της των μηχανών φυγοκέντρησης, τις οποίες χρησιμοποιεί για την παραγωγή πυρηνικού καυσίμου.
Η ΕΕ έχει επιδοθεί σε μια ιδιαίτερα εντατική διπλωματική δραστηριότητα αυτή την εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι εντάσεις σε αυτή την κρίση αλλά και στη Λιβύη.