Κόσμος

«Άκυρο» στον Ντόναλντ Τραμπ από το 85% των κατοίκων στη Γροιλανδία: «Δεν θέλουμε να ενσωματωθούμε στις ΗΠΑ»

Ικανοποίηση εξέφρασε η πρωθυπουργός της Δανίας

Το 85% των Γροιλανδών λέει «όχι» στην ένταξη της Γροιλανδίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, για τα ευρήματα της οποίας η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν εξέφρασε ικανοποίηση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε νωρίτερα τον Ιανουάριο ότι η Γροιλανδία είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των ΗΠΑ και ότι η Δανία θα πρέπει να παραδώσει στην Ουάσινγκτον τον έλεγχο αυτού του στρατηγικής σημασίας νησιού.

Η έρευνα της εταιρείας Verian, την οποία παρήγγειλαν η δανική εφημερίδα Berlingske και η γροιλανδική Sermitsiaq, έδειξε πως μόνο 6% των Γροιλανδών θέλουν να γίνει το νησί τους τμήμα των ΗΠΑ, ενώ 9% δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Από την πλευρά της, η Δανή πρωθυπουργός Φρεντέρικσεν δήλωσε ότι υποστηρίζει πλήρως την αρχή του σεβασμού των διεθνών συνόρων, έπειτα από συναντήσεις της με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.

«Είμαι ικανοποιημένη για το γεγονός ότι η δημοσκόπηση έδειξε πως πολλοί Γροιλανδοί θέλουν να συνεχισθεί η στενή συνεργασία με τη Δανία. Πιθανόν με μια διαφορετική μορφή απ’ αυτή που ξέρουμε σήμερα, επειδή όλα αλλάζουν με το χρόνο», δήλωσε στην Berlingske αντιδρώντας στη δημοσκόπηση.

Η Δανία ανακοίνωσε προχθές, Δευτέρα, ότι θα δαπανήσει 14,6 δισεκατομμύρια κορώνες (2,04 δισεκατομμύρια δολάρια) για να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στην Αρκτική.

Η Γροιλανδία, με χερσαία μάζα μεγαλύτερη από το Μεξικό και πληθυσμό 57.000 κατοίκους, απέκτησε το 2009 ευρεία αυτονομία και αυτόνομη διακυβέρνηση, περιλαμβανομένου του δικαιώματος να κηρύξει την ανεξαρτησία της από τη Δανία με δημοψήφισμα.

Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Μούτε Έγκεντε έχει δηλώσει επανειλημμένα πως το νησί δεν διατίθεται προς πώληση και ότι έγκειται στο λαό του να αποφασίσει για το μέλλον του.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν μόνιμη παρουσία στη Διαστημική Βάση Πιτουφίκ στη βορειοδυτική Γροιλανδία, μια στρατηγικής σημασίας τοποθεσία για το σύστημά τους έγκαιρης προειδοποίησης για βαλλιστικούς πυραύλους, καθώς η συντομότερη οδός από την Ευρώπη προς τη Βόρεια Αμερική διέρχεται από το νησί.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Δανία σηκώνει το γάντι και απαντά στις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς από τη Γροιλανδία - «Δεν απευθύνονται έτσι σε συμμάχους»
«Η Δανία δεν έκανε καλή δουλειά για τον λαό της Γροιλανδίας» είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Δανού πρωθυπουργού
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς στη Γροιλανδία
Απελπισία στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό στη Μιανμάρ - Σοκαριστικό βίντεο με μαίες που προσπαθούν να σώσουν νεογέννητα
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα» λέει 25χρονος που προσπάθησε να σώσει τη γιαγιά του και τους θείους του από γκρεμισμένο κτήριο - Η στιγμή που γυναίκα γεννά στον δρόμο
Σωστικά συνεργεία στα συντρίμμια κτιρίου στη Μπανγκόκ
Η στιγμή που τα νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στην Κίνα λόγω του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Συγκλονιστικό βίντεο
Οι κάτοικοι στη Γιουνάν της Κίνας, στα σύνορα με τη Μιανμάρ, έζησαν εφιαλτικές στιγμές όταν εξαιτίας του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ ξεχείλισαν το νερό της πισίνας σε ταράτσα κτιρίου
Νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στη Γιουνάν της Κίνας μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ
«Και η Ελλάδα κινδυνεύει από σεισμούς όπως αυτός στη Μιανμάρ» λέει ο Άκης Τσελέντης
«Ακόμα και μακρινοί σεισμοί μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να επηρεάσουν στην Ελλάδα τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου και ανεμογενήτριες»
Διασώστες στα συντρίμμια κτιρίου μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ