Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία εξηγεί ότι η πλειοψηφία των υπαλλήλων της θα εργαστεί κανονικά, γεγονός που της επιτρέπει να πραγματοποιήσει περισσότερο από το 92% των 2.400 πτήσεών της που προβλέπονταν για εκείνη την ημέρα.
Την Τρίτη η Ryanair έκανε πρόβλεψη για την ακύρωση 190 πτήσεων, κρίνοντας τότε ότι 30.000 πελάτες της θα επηρεαστούν από την κινητοποίηση αυτή, η οποία χαρακτηρίστηκε για άλλη μια φορά “ανώφελη”.
Η Ryanair διευκρίνισε ότι όλοι οι πελάτες της που θα επηρεαστούν από την κινητοποίηση αυτή έχουν ειδοποιηθεί με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και SMS από την Τρίτη.
Το αίτημα για απεργία την Παρασκευή αφορά το ιπτάμενο προσωπικό της εταιρείας στην Ισπανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και την Ιταλία.
Στη Γερμανία, απεργία των πιλότων και του ιπτάμενου προσωπικού είχε ήδη γίνει στις 12 Σεπτεμβρίου, όταν είχαν ακυρωθεί 150 πτήσεις. Ωστόσο το γερμανικό συνδικάτο Verdi έχει περιθώριο μέχρι αύριο, Πέμπτη, το βράδυ να ανακοινώσει αν θα μετάσχει ή όχι στην απεργιακή κινητοποίηση της Παρασκευής.
Απεργία για καλύτερες συνθήκες εργασίας στη Ryanair
Τα συνδικάτα ζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και οι συμβάσεις εργασίας τους να διέπονται από τους νόμους που ισχύουν στη χώρα κατοικίας του εργαζόμενου, σε αντίθεση με την πρακτική της Ryanair να προσλαμβάνει μεγάλο μέρος του προσωπικού της μέσω συμβάσεων υπαγόμενων στο ιρλανδικό δίκαιο.
Η συντονισμένη αυτή απεργία, που θα γίνει την Παρασκευή, σηματοδοτεί τη συνέχιση μιας κινητοποίησης που πλήττει την αεροπορική αυτή εταιρεία χαμηλού κόστους από το καλοκαίρι.
Η Ryanair αντιμετώπισε δύο μεγάλες συντονισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις υπαλλήλων της σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες: μία του ιπτάμενου προσωπικού της στα τέλη Ιουλίου (600 πτήσεις ακυρώθηκαν και 100.000 επιβάτες επηρεάσθηκαν) και μετά άλλη μία των πιλότων στην καρδιά του Αυγούστου (400 πτήσεις ακυρώθηκαν και 55.000 επιβάτες επηρεάσθηκαν).
Με 150 πτήσεις να προβλέπεται να ακυρωθούν αυτήν την Παρασκευή στην Ευρώπη, δηλαδή όσες και στη γερμανική απεργία στα μέσα Σεπτεμβρίου, το μέγεθος της κινητοποίησης δείχνει ωστόσο να παρουσιάζει σημάδια αποδυνάμωσης.
Η εταιρεία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αμφισβήτηση υπογράφοντας τον τελευταίο καιρό πολλές συμφωνίες με συνδικάτα, κυρίως στη Βρετανία, την Ιρλανδία και την Ιταλία, στις οποίες η διεύθυνση αποδέχεται αυξήσεις μισθών και βελτιώσεις των συνθηκών εργασίας.
Η Ryanair αντιμετωπίζει μια ενδημική κοινωνική “γκρίνια” εδώ και έναν χρόνο, που άρχισε με τη δυσαρέσκεια των πιλότων της, η οποία την ανάγκασε να αρχίσει διαπραγματεύσεις με συνδικάτα τους τελευταίους μήνες και να κάνει αυτό που αρνείτο να κάνει κατά τη διάρκεια των 30 πρώτων χρόνων της λειτουργίας της.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ