Οι δικαστικές αρχές της Αλαμπάμα προσάπτουν στην 27χρονη Μάρσι Τζόουνς ότι προκάλεσε τον θάνατο του εμβρύου, παρότι τραυματίστηκε σε καβγά από άλλη γυναίκα τον περασμένο Δεκέμβριο.
Οι υπερασπιστές του δικαιώματος στην άμβλωση έσπευσαν άμεσα να προσφέρουν την υποστήριξή τους στη νεαρή γυναίκα θεωρώντας ότι η περίπτωσή της εντάσσεται στην εκστρατεία κατά των αμβλώσεων που διεξάγεται στην συντηρητική και θρησκευόμενη αυτή Πολιτεία του αμερικανικού νότου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Στην Μάρσι Τζόουνς απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία επειδή διεκόπη η κύησή της όταν δέχθηκε πέντε σφαίρες στην κοιλιά. Αυτή που της επιτέθηκε κυκλοφορεί ελεύθερη”, έγραψε στο Twitter η οργάνωση YellowFund, η οποία προσφέρει βοήθεια στις γυναίκες για να έχουν πρόσβαση στην άμβλωση, σημειώνοντας ότι για την περίπτωση της Τζόουνς: “Εμείς θα την βγάλουμε από την φυλακή και θα της προσφέρουμε νομική συνδρομή”.
Alabama woman charged in fetal death, her shooter goes free https://t.co/7ahATZLxOk pic.twitter.com/jfEjDGhzOk
— Defender Network (@defendernetwork) June 28, 2019
Αλαμπάμα: Η νέα αμφιλεγόμενη νομοθεσία
“Το μόνο θύμα είναι το αγέννητο παιδί”, είχε υπογραμμίσει τότε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Ντάνι Ριντ, τις δηλώσεις του οποίου είχε επικαλεστεί ο ιστότοπος πληροφόρησης AL.com. “Η μητέρα του παιδιού ήταν αυτή που άρχισε και που τροφοδότησε τον καυγά”, είχε προσθέσει ο αξιωματούχος της αστυνομίας.
Στη γυναίκα που είχε ανοίξει πυρ εναντίον της απαγγέλθηκαν αρχικά κατηγορίες, οι οποίες όμως στη συνέχεια αποσύρθηκαν και απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά της Τζόουνς, η οποία τέθηκε την Τετάρτη (26.6.2019) υπό κράτηση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Αλαμπάμα υιοθέτησε τον Μάιο νόμο που απαγορεύει την άμβλωση ακόμη και σε περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας και την εξισώνει με ανθρωποκτονία.
Η εφαρμογή του νόμου αυτού, ο οποίος προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ από τον Νοέμβριο, αναμένεται να εμποδιστεί από την δικαιοσύνη ως τότε, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχει νομιμοποιήσει την άμβλωση από το 1973.
Προτού ακόμη υιοθετηθεί ο νόμος αυτός στην Αλαμπάμα, γυναίκες που απέβαλαν λόγω τροχαίου ατυχήματος ή επειδή πήραν ναρκωτικά αντιμετώπιζαν διώξεις, αποκάλυψε η Εθνική Ομοσπονδία Άμβλωσης (NAF), η οποία υποστηρίζει την πρόσβαση στην εκούσια διακοπή της κύησης.
“Έτσι οι γυναίκες – κυρίως οι μαύρες – τιμωρούνται ήδη και διώκονται για την διακοπή της κύησής τους”, έγραψε η NAF σε μήνυμά της στο Twitter.
Εκτός από την Αλαμπάμα, πολλές συντηρητικές Πολιτείες ψήφισαν από την αρχή της χρονιάς νόμους που περιορίζουν την πρόσβαση στην άμβλωση. Ο στόχος τους είναι να δώσουν ένα κίνητρο στο Ανώτατο Δικαστήριο να εξετάσει εκ νέου το θέμα της άμβλωσης και ποντάρουν για την επαναφορά του στους νέους δικαστές που διόρισε ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.