Site icon NewsIT

Αλάσκα: Η στιγμή που ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος περνάει ξυστά από αμερικανικό F-16

01.10.2024 | 11:51
Αλάσκα: Η στιγμή που ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος περνάει ξυστά από αμερικανικό F-16

Το φως της δημοσιότητας βλέπει βίντεο που έχει καταγράψει τη συγκλονιστική στιγμή της συνάντησης ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους που πετούσε κοντά στην Αλάσκα με ένα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που στάλθηκε για να το αναχαιτίσει.

Σύμφωνα με την North American Aerospace Defense Command (NORAD) το περιστατικό σημειώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου, όταν στον εναέριο χώρο πάνω από την Αλάσκα εντοπίστηκαν δύο ρωσικά βομβαρδιστικά Tu-95 και δύο μαχητικά Su-35.

Στο βίντεο φαίνεται ο Αμερικανός πιλότος να λέει «τι στο καλό;» και να κάνει έναν ελιγμό εμφανώς ταραγμένος από ό,τι είχε μόλις συμβεί.

Αν και τα τέσσερα ρωσικά αεροσκάφη παρέμεινε σε διεθνή εναέριο χώρο και δεν παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο ούτε των ΗΠΑ, ούτε του Καναδά, τα αμερικανικά F-16 παρακολουθούσαν και κατέγραφαν την πορεία τους.

«Τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου αεροσκάφος της NORAD πραγματοποίησε μια ασφαλή και πειθαρχημένη αναχαίτιση ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο πάνω από την Αλάσκα. Η συμπεριφορά του πιλότου του ενός εκ των ρωσικών Su-35 δεν ήταν ασφαλής, ήταν αντιεπαγγελματική και επικίνδυνη. Δεν ήταν κάτι που θα περίμενε να δει κανείς από κάποιον επαγγελματία πιλότο πολεμικής αεροπορίας» σχολίασε ο στρατηγός και διοικητής της NORAD, Γκρέγκορι Γκιγιό.

Το περιστατικό με το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες αφότου οκτώ ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη και τέσσερα από τα πλοία του ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων δύο υποβρυχίων, πλησίασαν την Αλάσκα καθώς η Κίνα και η Ρωσία διεξήγαγαν κοινές ασκήσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version