Site icon NewsIT
13:59 | 16.02.24

Αλεξέι Ναβάλνι: Ποιος ήταν ο «άνθρωπος που ο Βλαντιμίρ Πούτιν φοβόταν περισσότερο»

Αλεξέι Ναβάλνι: Ποιος ήταν ο «άνθρωπος που ο Βλαντιμίρ Πούτιν φοβόταν περισσότερο»

FILE PHOTO: Russian protest leader Alexei Navalny attends a court hearing in Kirov, July 18, 2013. a six-year sentence. REUTERS/Sergei Karpukhin/File Photo

Newsit Newsroom

Ο Αλεξέι Ναβάλνι άφησε την τελευταία του πνοή στις ρωσικές φυλακές της Αρκτικής, όπου τον έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, του οποίου ήταν ο διασημότερος πολέμιος. Μέχρι την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024, οπότε και ο κορυφαίος Ρώσος αντιφρονούντας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 47 ετών.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου 1976. Ήταν δικηγόρος και πολιτικός ακτιβιστής και από τα γνωστότερα πρόσωπα στη Ρωσία, ως ο σφοδρότερος επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ναβάλνι που πέθανε σε ηλικία 47 ετών στις φυλακές της Αρκτικής την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024, είχε οργανώσει διαδηλώσεις υπέρ των μεταρρυθμίσεων και κατά της διαφθοράς του ρωσικού καθεστώτος. Επίσης, συμμετείχε σε εκλογές, διεκδικώντας τη δημαρχία της Μόσχας.

Το 2012, η Wall Street Journal τον περιέγραψε πολύ εύστοχα ως «τον άνθρωπο που ο Βλαντιμίρ Πούτιν φοβάται περισσότερο»!

Για τους αγώνες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τιμήθηκε με το βραβείο Ζαχάροφ τον Οκτώβριο του 2021.

Ο Ναβάλνι πέρασε τα παιδικά του καλοκαίρια με τη γιαγιά του στην Ουκρανία.

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Φιλίας των Λαών της Ρωσίας το 1998 με πτυχίο νομικής.

Στη συνέχεια σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αποφοιτώντας το 2001.

Το 2010 έλαβε υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Γέιλ.

Από το 1998, ο Ναβάλνι εργάστηκε ως δικηγόρος σε διάφορες ρωσικές εταιρείες.

​​Το 2009, έγινε δικηγόρος και μέλος του δικηγορικού επιμελητηρίου της Περιφέρειας Κίροφ και το 2010 έγινε μέλος του δικηγορικού επιμελητηρίου της Μόσχας.

Τον Νοέμβριο του 2013, στερήθηκε την ιδιότητα του δικηγόρου.

Το 2000 ο Ναβάλνι εντάχθηκε στο Ρωσικό Ενωμένο Δημοκρατικό Κόμμα «Γιάμπλοκο».

Το 2002, εξελέγη στο περιφερειακό συμβούλιο της τοπικής ένωσης της Μόσχας του «Γιάμπλοκο».

Το 2003, ηγήθηκε της τοπικής ένωσης της Μόσχας της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος για τις κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Δεκέμβριο.

Τον Απρίλιο του 2004, ο Ναβάλνι έγινε Επιτελάρχης του τμήματος του «Γιάμπλοκο» στη Μόσχα, στο οποίο παρέμεινε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2007. Επίσης, το 2004 έγινε Αναπληρωτής Αρχηγός του τμήματος του κόμματος στη Μόσχα.

Ταυτόχρονα, το 2005, ο Ναβάλνι ξεκίνησε ένα κοινωνικό κίνημα νέων, με το όνομα «Ναι! – Δημοκρατική Εναλλακτική», συμμετέχοντας σε τηλεοπτικές συζητήσεις μέσω του κρατικού καναλιού της Μόσχας TV Center.

Το 2007, συνίδρυσε το Εθνικό Ρωσικό Απελευθερωτικό Κίνημα, γνωστό ως «Ο Λαός», συμμαχώντας με δύο εθνικιστικές ομάδες, το Κίνημα κατά της Παράνομης Μετανάστευσης και τη Μεγάλη Ρωσία.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 συμμετείχε στις δημαρχιακές εκλογές της Μόσχας με την υποστήριξη του Κόμματος Λαϊκής Ελευθερίας. Στις εκλογές κέρδισε το 27% των ψήφων και βγήκε δεύτερος πίσω από τον Σεργκέι Σομπιάνιν.

Μέσω YouTube και Twitter δημοσίευε βίντεο και έγγραφα για τη διαφθορά Ρώσων αξιωματούχων, διοργανώνοντας διαμαρτυρίες, με αποτέλεσμα να συλληφθεί αρκετές φορές από τις ρωσικές αρχές.

Είχε καταδικαστεί δύο φορές με αναστολή: μία φορά τον Ιούλιο του 2013 και άλλη μία τον Δεκέμβριο του 2014.

Τον Φεβρουάριο του 2014 τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Τον Μάρτιο του 2017, δημοσίευσε ντοκιμαντέρ στο οποίο κατηγορούσε τον πρώην πρόεδρο και νυν πρωθυπουργό της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, για διαφθορά.

Τον Δεκέμβριο του 2016, ο Ναβάλνι ξεκίνησε την εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές του 2018, αλλά η υποψηφιότητά του απορρίφθηκε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας τον Δεκέμβριο του 2017. Έκανε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, αλλά η έφεσή του δεν είχε καμία τύχη.

Τον Μάιο του 2018, καταδικάστηκε σε 30 μέρες φυλάκιση επειδή συμμετείχε σε μη αδειοδοτημένη διαδήλωση κατά του Πούτιν στη Μόσχα.

Η δολοφονική επίθεση με no Νοβιτσόκ

Στις 20 Αυγούστου 2020 ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο σε σταθερή, αλλά κρίσιμη κατάσταση στη διάρκεια πτήσης από το Τομσκ στη Μόσχα.

Φημολογίες έκαναν λόγο για πιθανή δηλητηρίασή του από τους ανθρώπους του Πούτιν με τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ.

Η Γερμανία έστειλε αποστολή γιατρών στη Ρωσία και τελικά ο Ναβάλνι διακομίστηκε στο Βερολίνο και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο, όπου και διέφυγε τον κίνδυνο μετά από νοσηλεία εβδομάδων.

Όταν πήρε εξιτήριο επέστρεψε αμέσως στη Ρωσία, αλλά συνελήφθη αμέσως από τις αρχές. Αυτό οδήγησε σε εκτεταμένες διαδηλώσεις και σε βίαια επεισόδια μεταξύ της ρωσικής αστυνομίας και οπαδών του Ναβάλνι με περισσότερες από 4.400 συλλήψεις.

Η σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια, συνελήφθη, επίσης από την αστυνομία, προτού αφεθεί ελεύθερη λίγες ώρες αργότερα.

Στις 2 Φεβρουαρίου 2021 δικαστήριο της Μόσχας επέβαλε στον Ναβάλνι ποινή φυλάκισης 3,5 ετών σε σωφρονιστικό στρατόπεδο εργασίας με τον ίδιο να καταγγέλλει βασανισμό του και τις ρωσικές αρχές να του αρνούνται ιατρική βοήθεια.

Στις 31 Μαρτίου ανακοίνωσε ότι κατέρχεται σε απεργία πείνας και η  Διεθνής Αμνηστία κατηγορούσε τον Πούτιν ότι σκοτώνει αργά τον Ναβάλνι με βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση στη φυλακή.

Στις 19 Απριλίου μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για κρατουμένους.

Ο Ναβάλνι ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης για το 2021.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιππότη για την Ελευθερία.

Τιμήθηκε με το βραβείο Ζαχάροφ για τους αγώνες του εναντίον της διαφθοράς στη Ρωσία τον Οκτώβριο του 2021.

Τα περασμένα Χριστούγεννα ο Ναβάλνι είχε μεταφερθεί σε φυλακή που βρίσκεται σε μία περιοχή της Αρκτικής στη βόρεια Ρωσία, όπου την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024 «έσβησε» στα 47 του χρόνια.

φωτογραφίες: Reuters 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version