Για πάνω από μία δεκαετία, ο Αλέξις Κολέρ ήταν η σκιά – ή καλύτερα, «το δεύτερο μυαλό» – του Εμανουέλ Μακρόν. Από τα παρασκήνια, σχεδίασε, συμβούλεψε και προστάτευσε τον πρόεδρο της Γαλλίας σε κάθε κρίσιμη καμπή. Τώρα, ο πιο ισχυρός αλλά και πιο αόρατος άνδρας του Μεγάρου των Ηλυσίων αποχωρεί – κουνάει το μαντήλι στον Μακρόν αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο πολιτικό κενό.
Διακριτικός, ευφυής, σοβαρός και μερικές φορές τρομακτικά ωμός – έτσι περιγράφουν οι περισσότεροι αναλυτές τον 52χρονο Αλέξις Κολέρ, που υπήρξε για χρόνια διευθυντής του γραφείου του Εμανουέλ Μακρόν. Το «alter ego» του δηλαδή. Ήταν στο πλευρό του από την εποχή που ο νεαρός τότε υπουργός Οικονομικών σχεδίαζε την ανέλιξή του στην προεδρία της Γαλλίας, και παρέμεινε καθοριστικός σε μερικές από τις πιο επίμαχες πολιτικές αποφάσεις της τελευταίας δεκαετίας. Την ερχόμενη εβδομάδα, ο Κολέρ – γνωστός και ως ο «δίδυμος» ή «δεύτερος εγκέφαλος» του προέδρου – αποχωρεί από το Μέγαρο των Ηλυσίων και όπως εκτιμούν αναλυτές η αποχώρησή του θα αφήσει τους δύο άντρες με μία «ιλλιγιώδη ζάλη».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα τελευταία οκτώ χρόνια, το γραφείο του ήταν μόλις δύο πόρτες μακριά από του προέδρου στο Μέγαρο των Ηλυσίων και θεωρούνταν ο πιο πιστός και αποτελεσματικός «φύλακας της εισόδου». Το καλοκαίρι του 2024, όταν ο πρώην διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, ήθελε να γίνει πρωθυπουργός (θέση που κατείχε τελικά από 5 Σεπτεμβρίου έως 13 Δεκεμβρίου), λέγεται πως πρώτα έπρεπε να πείσει τον Κολέρ για να συναντήσει προσωπικά τον Γάλλο πρόεδρο.
«Ό,τι αφορά τον πρόεδρο, περνά πρώτα από εκείνον. Δεν του ξεφεύγει ούτε κόμμα», είχε πει ο συγγραφέας του βιβλίου «Οι Αόρατοι των Ηλυσίων» στον τηλεοπτικό σταθμό France 24 το 2022. «Αυτός αποφασίζει ποια πληροφορία φτάνει στον πρόεδρο και ποια όχι».
Ο Κολέρ αποκαλείται συχνά – και όχι πάντα αστειευόμενοι – «δίδυμος» του Μακρόν και «δεύτερο μυαλό του». Έχει συμβάλει σε κάθε σημαντική απόφαση του προέδρου, από τις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων και την πανδημία του Covid-19, μέχρι τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και τη θέση της Γαλλίας στους πολέμους σε Ουκρανία και Γάζα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Πραγματιστής και ψύχραιμος, ο Κολέρ – πέντε χρόνια μεγαλύτερος από τον Μακρόν – μετέφραζε τα καμιά φορά ριψοκίνδυνα “πολιτικά ένστικτα” του προέδρου σε πραγματικές πολιτικές», έγραψε η πολιτική συντάκτρια της Le Monde, Ναταλί Σεγκόν.
Η συνεργασία τους, πάντως, ξεκίνησε πολύ νωρίτερα – γύρω στο 2012, όταν ο Κολέρ εργαζόταν στο υπουργείο Οικονομικών και ο Μακρόν είχε μόλις μπει στην ομάδα του τότε προέδρου Φρανσουά Ολάντ.
Το 2014, όταν ο Μακρόν έγινε υπουργός Οικονομικών, πήρε τον Κολέρ μαζί του ως διευθυντή του γραφείου του. Από τότε, έγιναν αχώριστοι.
Το 2016, η αιφνιδιαστική απόφαση του Μακρόν να παραιτηθεί από την κυβέρνηση για να διεκδικήσει την προεδρία, ήταν ένα σχέδιο που είχε ετοιμάσει μαζί με τον Κολέρ.
«Ο στενός κύκλος του Μακρόν είναι ο Κολέρ», είπε πηγή που γνωρίζει καλά τη συνεργασία τους στη Le Figaro. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ίδιος ο πρόεδρος έχει παραδεχτεί πως ο Κολέρ είναι εξυπνότερος από εκείνον.
Προτιμά το παρασκήνιο
Βέβαια, η πορεία του Κολέρ, του πιο στενού και αφοσιωμένου συμβούλου του Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων δεν ήταν πάντα ρόδινη.
Το 2018, βρέθηκε στο επίκεντρο σκληρής ακρόασης στη Γερουσία για την υπόθεση Μπεναλά – τον σωματοφύλακα του Μακρόν που καταδικάστηκε για ξυλοδαρμό διαδηλωτών, παριστάνοντας τον αστυνομικό. Ο Κολέρ, που αποφεύγει τη δημοσιότητα, απεχθανόταν την προσοχή που του προκάλεσε αυτή η υπόθεση.
Την ίδια χρονιά, το ερευνητικό site Mediapart αποκάλυψε πως ο Κολέρ είχε συγγενικούς δεσμούς με την ιταλική οικογένεια Απόντε, που κατέχει τη ναυτιλιακή εταιρεία MSC. Ενώ υπηρετούσε ως ανώτερος δημόσιος υπάλληλος, φέρεται να συμμετείχε σε αποφάσεις που αφορούσαν την εταιρεία.
Η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, αλλά το 2019 οι κατηγορίες αποσύρθηκαν ελλείψει στοιχείων. Ωστόσο, το 2020 η υπόθεση άνοιξε ξανά και σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη νέα έρευνα.
Αυτήν την εβδομάδα, ο Κολέρ θα έπρεπε να καταθέσει και για την υπόθεση Nestlé – στην οποία οι κορυφαίες μάρκες εμφιαλωμένου νερού της Γαλλίας κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούσαν παράνομους τρόπους καθαρισμού. Η Γερουσία θεωρεί πως η προεδρία – και ειδικά ο Κολέρ – γνώριζαν για την απάτη, αλλά έκαναν τα «στραβά μάτια».
Ο Κολέρ αρνήθηκε να παραστεί στη Γερουσία, αν και ήταν υποχρεωμένος εκ του νόμου, επικαλούμενος τη «διάκριση των εξουσιών».
Σύμφωνα με τη Le Figaro, απέρριψε πρόσφατα και πρόταση να ηγηθεί κρατικής εταιρείας, επειδή δεν ήθελε να ξαναπεράσει από δημόσια ακρόαση. «Είχε ορκιστεί ότι δεν θα το ξαναπεράσει αυτό», είπε άτομο από το περιβάλλον του.
Η αποχώρησή του στα μέσα Απριλίου, ώστε να αναλάβει τη θέση αντιπροέδρου στη γαλλική τράπεζα Société Générale, δεν εκπλήσσει όσους γνωρίζουν πόσο αντιπαθεί τα φώτα της δημοσιότητας.
Αλλά θα λείψει πολύ στον πρώην προϊστάμενό του, με τον οποίο έζησαν έξι πρωθυπουργούς και σχεδόν 200 υπουργούς να μπαινοβγαίνουν στους διαδρόμους του προεδρικού μεγάρου.
«Για πάνω από 10 χρόνια στο πλευρό μου […] ο Κολέρ αφιέρωσε την ενέργεια, το ταλέντο και την εξαιρετική εργασιακή του ηθική στο πολιτικό μας σχέδιο και στην υπηρεσία του γαλλικού λαού. Υπηρέτησε τη χώρα μας με υποδειγματικό τρόπο. Ξέρω πόσα του χρωστάμε», δήλωσε ο Μακρόν.
Ο Κολέρ, όπως πάντα λιτός, συνόψισε τη θητεία του με μία φράση: «Ήταν καλά. Πολύ καλά, μάλιστα».
Ο Φιλίπ Γκρανζόν, πρώην σύμβουλος του Μακρόν, ήταν πιο συγκινητικός: «Ο αποχωρισμός τους σίγουρα θα τους αφήσει και τους δύο με μια ιλλιγιώδη θλίψη», είπε στη Le Monde.