Κόσμος

Αλγερία – Εκλογές: Σάρωσε η αποχή – Παραμένουν στην εξουσία τα δύο κυβερνώντα κόμματα

Το κόμμα που κυβερνά την Αλγερία από την εποχή της ανεξαρτησίας και ο κυριότερος σύμμαχός του εξασφάλισαν την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Πέμπτη, οι οποίες σημαδεύτηκαν από τη μεγάλη αποχή με υπόβαθρο τον οικονομικό μαρασμό και την πολιτική ατονία.

Όπως αναμενόταν, το Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης (FLN) του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα διατηρεί την κεντρική θέση την οποία κατέχει από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας πριν από 55 χρόνια.

Εξασφάλισε 164 έδρες σε σύνολο 462 της λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, της κάτω βουλής, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νουρεντίν Μπεντουί, παρουσιάζοντας τα προκαταρκτικά αποτελέσματα σε συνέντευξη Τύπου.

Ωστόσο το FLN χάνει έδαφος: είχε εξασφαλίσει 220 έδρες στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν το 2012.

Παρ’ όλ’ αυτά, διατηρεί την απόλυτη πλειοψηφία χάρη στον σύμμαχό του, τον Εθνικό Δημοκρατικό Συναγερμό (RND), που κατέγραψε άνοδο εξασφαλίζοντας 97 έδρες, από 70 που είχε κερδίσει πριν από πέντε χρόνια. Επικεφαλής του κόμματος αυτού, που ιδρύθηκε το 1997, είναι ο διευθυντής του γραφείου της προεδρίας Άχμεντ Ουγιαχία.

«Για τους πολιτικούς παρατηρητές, δεν υπήρξε καμιά έκπληξη. Τα κόμματα που βρίσκονται στην εξουσία καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις και οι ισλαμιστές ανεβαίνουν στο τελευταίο σκαλί του βάθρου», σχολίασε ο πολιτολόγος Ρασίντ Τλεμσανί.

Τα ισλαμικά κόμματα εξασφαλίζουν από κοινού 67 έδρες, από 60 το 2012.

Όμως η άνοδός τους είναι μικρότερη εκείνης την οποία προσδοκούσαν, καθώς πριν από πέντε χρόνια είχαν καταγράψει τη χειρότερη επίδοσή τους από τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές το 1990.

Φέτος το ισλαμικό κίνημα προσπάθησε να υπερβεί τις διαιρέσεις του συμμετέχοντας στις εκλογές με δύο συνασπισμούς στους οποίους συνενώνονταν διάφορα κινήματα και κόμματα.

Αδιαφορία

Όπως αναμενόταν, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν προσήλθε στις κάλπες, με το ποσοστό συμμετοχής να φθάνει μόλις το 38,25%, χωρίς να υπολογίζονται οι ψήφοι πολλών Αλγερινών που ζουν στο εξωτερικό, σύμφωνα με το υπουργείο. Το 2012 το ποσοστό συμμετοχής ήταν 42,90%.

Η αδιαφορία των ψηφοφόρων εξηγείται, σύμφωνα με τους παρατηρητές, από την πρόσφατη εκτίναξη των τιμών των τροφίμων, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση της χώρας, που επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την πτώση των τιμών του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια αλλά και τα σκάνδαλα διαφθοράς που αποκάλυψε ο Τύπος, τα πιο πρόσφατα εκ των οποίων αφορούν υποψηφίους που κατέβαλαν χρήματα για να ενταχθούν στις εκλογικές λίστες.

Οι παρατηρητές αναφέρονται επίσης στην πολιτική αδράνεια στη βάση εκτιμήσεων για την κλονισμένη υγεία του Μπουτεφλίκα, 80 ετών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, κανένα από τα κόμματα του δημοκρατικού κινήματος δεν κατάφερε να εξασφαλίσει αρκετές έδρες ώστε να μπορεί να ιδρύσει κοινοβουλευτική ομάδα, για την οποία χρειάζονται τουλάχιστον 21 βουλευτές.

Αυτό ισχύει κυρίως για την περίπτωση του Μετώπου Σοσιαλιστικών Δυνάμεων (FFS, το πιο παλαιό κόμμα της αντιπολίτευσης), του Συναγερμού για τον Πολιτισμό και τη Δημοκρατία (RCD), που είχε μποϊκοτάρει τις βουλευτικές εκλογές του 2012, και του Κόμματος των Εργαζομένων (PT) της ηγέτιδας της άκρας αριστεράς Λουίζας Χανούν.

Από τις βουλευτικές εκλογές απείχε το νεοσυσταθέν κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Αλί Μπενφλίς, που ήταν αντίπαλος του Μπουτεφλίκα στις προεδρικές εκλογές του 2014.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ έκανε «ταξί» το Air Force One – Τα 12 λεπτά πτήσης και η αλλαγή ελικοπτέρων επειδή έσκασε λάστιχο
Ο Ντόναλντ Τραμπ αναγκάστηκε να αλλάξει ελικόπτερα στο Μαϊάμι αφού έσκασε ένα λάστιχο του Marine One και στη συνέχεια έκανε μία ολιγόλεπτη πτήση με το Air Force One στη Φλόριντα
Ο Ντόναλντ Τραμπ από το Air Force One
Η Ευρώπη «μουδιασμένη» από τον «πόλεμο» του Τραμπ με τους δασμούς - Ελπίζει σε συμφωνία αλλά «τρέμει» για τα χειρότερα
Για κάθε ευρωπαϊκή χώρα, οι δασμοί του Τραμπ θα είναι ένα σοβαρό πλήγμα και οι εθνικές κυβερνήσεις προσπαθούν να κατευνάσουν τους φόβους της βιομηχανίας και του εμπορίου
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΝΤ για δασμούς Τραμπ: «Σημαντικός κίνδυνος» για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας
Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις επιπτώσεις από τους δασμούς Τραμπ σε παγκόσμια κλίμακα
Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα