Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η προεδρία σύμφωνα με το APS ενώ επισημαίνεται πως ο Μπουτεφλίκα σκοπεύει προηγουμένως να λάβει “μέτρα για να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας των θεσμών του κράτους κατά τη μεταβατική περίοδο”, συνεχίζει η ανακοίνωση διευκρινίζοντας ότι “η παραίτησή του (…) θα υποβληθεί πριν την 28η Απριλίου 2019”.
Πάντως δεν έχει διευκρινιστεί ούτε η ακριβής ημερομηνία της παραίτησης, ενώ δεν έγινε γνωστό τι αφορούν αυτές οι “σημαντικές αποφάσεις” που θα ληφθούν από την κυβέρνηση.
Ο 82χρονος Μπουτεφλίκα, που κυβερνά τη χώρα εδώ και 20 χρόνια, βρίσκεται αντιμέτωπος από τις 22 Φεβρουαρίου με μια πρωτόγνωρη, μαζική κινητοποίηση, με τους διαδηλωτές να απαιτούν την απομάκρυνση όχι μόνο του ιδίου αλλά και του περίγυρου του.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ αν και αρχικά ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, για μια 5η συνεχόμενη θητεία στην προεδρία, ο Μπουτεφλίκα ανέβαλε κατόπιν τις προεδρικές εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν στις 18 Απριλίου και πρότεινε να παραδώσει τις αρμοδιότητές του σε έναν διάδοχο που θα εκλεγεί από μια Εθνική Συνδιάσκεψη, έργο της οποίας θα είναι η μεταρρύθμιση της χώρας και η εκπόνηση ενός νέου Συντάγματος.
Σε αυτό το ενδεχόμενο ήταν αντίθετοι οι διαδηλωτές καθώς θεώρησαν οτι με αυτό τον τρόπο ο Μπουτεφλίκα θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία επ’ αόριστον και μετά τη λήξη της θητείας του. Ο πρόεδρος βρέθηκε απομονωμένος τις τελευταίες ημέρες, αφού και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, ο στρατηγός Άχμεντ Γκαΐντ Σάλαχ, ζήτησε την απομάκρυνσή του ώστε να τερματιστεί η κρίση.
Με βάση το Σύνταγμα, μετά την παραίτηση του Μπουτεφλίκα θα αναλάβει προσωρινά την προεδρία ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Έθνους, ο 77χρονος Αμπντελκάντερ Μπενσάλαχ, για 90 μέρες και μέχρι να τις προεδρικές εκλογές.