Η συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και τον ομόλογό του της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν "δύσκολη". Όχι μόνο εξαιτίας των (ρωσικών) S-400 αλλά και εξαιτίας του… Φετουλάχ Γκιουλέν.
Ο Τσαβούσογλου δεν έχασε ευκαιρία και παρέδωσε στον Πομπέο κατάλογο με τα ονόματα 84 πολιτών, τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί μέλη του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν κι απαιτεί από τις ΗΠΑ την έκδοσή τους στην Τουρκία.
Φυσικά, η Τουρκία συνεχίζει να ζητά επιτακτικά την έκδοση του ίδιου του Γκιουλέν, ο οποίος ζει εδώ και πολλά χρόνια στις ΗΠΑ. Ο Ερντογάν τον κατηγορεί πως είναι ο ιθύνων νους για την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του στις 15 Ιουλίου 2016. Αν και την περασμένη εβδομάδα το NBC μετέδωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ το… σκέφτεται να εκδώσει τον Γκιουλέν, η πληροφορία διαψεύστηκε.
[read4more]
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρέδωσε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών κατάλογο με 84 ονόματα. Με ονόματα Τούρκων πολιτών που η Τουρκία θεωρεί μέλη του κινήματος του Γκιουλέν και θέλει να εκδοθούν από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι δεν πήρε εγγυήσεις από τον Πομπέο ούτε από τον Τζον Μπόλτον, σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ.
«Τους δώσαμε αυτόν τον κατάλογο των προσώπων των οποίων ζητάμε την έκδοση από τις ΗΠΑ στην Τουρκία», είπε. Ανάμεσα στα 84 ονόματα είναι φυσικά και του ίδιου του Φετουλάχ Γκιοουλέν. Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου μάλιστα, τον κατάλογο αυτό είχε ζητήσει ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αν και εγγυήσεις δεν πήρε, ο Τούρκος ΥΠΕΞ θέλησε να “διασκεδάσει” τις εντυπώσεις και δήλωσε ικανοποιημένος που το FBI κάνει έρευνα για τις δραστηριότητες του κινήματος του Γκιουλέν. «Οι ΗΠΑ ανακαλύπτουν την αδιαφάνεια αυτού του εγκληματικού δικτύου», είπε ο Τσαβούσογλου, κατηγορώντας το κίνημα του Γκιουλέν «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, φοροδιαφυγή, απάτες με τις βίζες και άλλες παράνομες δραστηριότητες».
«Αυτό είναι που ζητούσαμε από τις ΗΠΑ, αρχίστε μια απλή έρευνα και θα δείτε με ποιο δίκτυο έχετε να κάνετε και το φιλοξενείτε στη χώρα σας», πρόσθεσε.
Δούναι και λαβείν
Από την πλευρά του ο Μάικ Πομπέο δεν έχασε επίσης την ευκαιρία να θέσει στον Τούρκο ομόλογό του θέματα που αφορούν στην κράτηση Αμερικανών πολιτών. Η υπόθεση Μπράνσον τελείωσε, θετικά για τις ΗΠΑ, αλλά υπάρχουν κι άλλοι Αμερικανοί που κρατούνται στην Τουρκία.
Ο Αμερικανός υπουργός, μάλιστα, κατήγγειλε εκ νέου «την άδικη κράτηση Αμερικανών πολιτών και ντόπιων εργαζομένων» σε αμερικανικές διπλωματικές αποστολές, συμπεριλαμβανομένου «του ερευνητή της NASA Σερκάν Γκελγκέ».
Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ