Τις δραματικές στιγμές περιγράφουν εκείνοι που είχαν την τύχη να σωθούν. Η Μεσόγειος έγινε ο υγρός τάφος για άλλους τουλάχιστον 30 πρόσφυγες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, που μέσα σε μια φουσκωτή βάρκα προσπάθησαν να περάσουν από τη Λιβύη στην Ιταλία.
Πολλοί από τους 135 ανθρώπους που κατάφεραν να διασωθούν, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, είπαν πως τουλάχιστον 30 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν ή πνίγηκαν στη διάρκεια του ταξιδιού τους.
Οι πρόσφυγες, που έφτασαν στο Ποτσάλο της Κάτω Ιταλίας, τη Δευτέρα (29.05.2017) δήλωσαν ότι η βάρκα στην οποία επέβαιναν έχασε τη μηχανή της και άρχισε να βάζει νερά μερικές ώρες αφού αναχώρησαν από τη Λιβύη. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η βάρκα άνοιξε κυριολεκτικά στα δυο, και όλοι οι μετανάστες έπεσαν στην θάλασσα. Όσοι δεν κατάφεραν να κολυμπήσουν, ή δεν είχαν σωσίβιο, πνίγηκαν μέσα σε λίγα λεπτά.
Άλλοι είπαν πως κάποιοι από τους πρόσφυγες έπεσαν στη θάλασσα και πνίγηκαν, ενώ άλλοι ποδοπατήθηκαν από τον πανικό που προκλήθηκε, μεταξύ αυτών και μικρά παιδιά, με αποτέλεσμα 20 με 30 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί δύο πτώματα.
Μια δεύτερη ομάδα επιζώντων από τη φουσκωτή βάρκα είπε σε ανθρώπους της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες ότι 82 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν πεθάνει αφού έπεσαν στο νερό όταν η βάρκα τους ξεφούσκωσε την προηγούμενη Τετάρτη.
Την ίδια ημέρα περισυνελέγησαν 33 πτώματα, μεταξύ αυτών και 13 γυναίκες και 7 παιδιά, όταν μια ξύλινη βάρκα αναποδογύρισε, με αποτέλεσμα περίπου 200 άνθρωποι να πέσουν στο νερό την ώρα που ξεκινούσε η επιχείρηση για τη διάσωσή τους.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο φετινός απολογισμός των νεκρών προσφύγων στη Μεσόγειο ξεπέρασε τους 1.700. Περισσότερα από 50 πτώματα έχουν μεταφερθεί στην Ιταλία τις τελευταίες ημέρες, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι δεκάδες ακόμη είναι νεκροί, επεσήμανε ο ΟΗΕ.
Οι αφίξεις προσφύγων στην Ιταλία έχουν αυξηθεί κατά ένα τρίτο φέτος, φτάνοντας μέχρι στιγμής τις 60.000 και η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε ότι έχει καταγράψει περισσότερους από 1.700 νεκρούς ή αγνοούμενους. Την τελευταία εβδομάδα, αποβιβάσθηκαν στις ακτές της κάτω Ιταλίας, σχεδόν 10.000 άνθρωποι. Συνολικά, η αύξηση των αφίξεων, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2016, αγγίζει το 48%.
Οι πρόσφυγες που φεύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τη βία και τις οικονομικές δυσκολίες στην Αφρική έχουν καταγγείλει επανειλημμένα ότι ο θαλάσσιος δρόμος είναι ο μόνος που διαθέτουν για να ξεφύγουν από τις κακοποιήσεις και την αιχμαλωσία στη Λιβύη, όπου διακινητές δρουν ανενόχλητοι.
«Αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν το Σαββατοκύριακο στη Λαμπεντούζα είχαν τραύματα από σφαίρες», κατήγγειλε ο Μπάμπαρ Μπάλοχ, εκπρόσωπος της UNHCR από τη Γενεύη.
«Ένας άνδρας είπε στο προσωπικό μας ότι δέχθηκε πυροβολισμό στο πόδι από μέλη πολιτοφυλακών της Λιβύης, οι οποίοι επίσης του έκλεψαν τα υπάρχοντά του», πρόσθεσε.
«Ένας άλλος άνδρας δέχθηκε μια σφαίρα στο χέρι και βασανίστηκε από έναν διακινητή προκειμένου να του αποσπάσει χρήματα. Πολλοί επιζώντες έχουν επίσης αναφέρει ότι έχουν δει φίλους τους να πυροβολούνται ή να σκοτώνονται στη Λιβύη», επεσήμανε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ