Τετάρτη, 17 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Αλβανία: Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Δρόπολη, κοντά σε μειονοτικά χωριά

Αλβανία: Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Δρόπολη, κοντά σε μειονοτικά χωριά

Τεράστια μάχη με τη μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει εδώ και μέρες στη Δρόπολη, κοντά στα σύνορα της Αλβανίας με την Ελλάδα, εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Τέσσερα Canadair στέλνει η Ελλάδα.

Η φωτιά που ξέσπασε εδώ και σχεδόν 4 μέρες, κοντά σε μειονοτικά χωριά, καίει ανεξέλεγκτη και σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτωπο φτάνει τα 15 χιλιόμετρα, από την Κακκαβιά έως το Αργυρόκαστρο.

Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι, που προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Ο νομάρχης Αργυροκάστρου, Όντισε Κότε, δήλωσε χθες (10.07.2024) ότι το αλβανικό κράτος έχει αποτύχει να ελέγξει τις πυρκαγιές στο Δρόπολη, οι οποίες απειλούν τα χωριά της περιοχής και ζήτησε άμεση βοήθεια από το στρατό, καθώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής δεν επαρκούν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, Taulant Balla, που βρέθηκε στην περιοχή σήμερα, παραδέχτηκε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, αλλά διαβεβαίωσε ότι οι πυροσβεστικές υπηρεσίες και οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται στο έδαφος για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

 

 

Στην κατάσβεση από αέρος θα βοηθήσει και η Ελλάδα, που στέλνει στην Αλβανία 4 πυροσβεστικά αεροπλάνα, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM), ο οποίος ενεργοποιήθηκε έπειτα από αίτημα της αλβανικής κυβέρνησης.

Η χώρα μας έστειλε στην Αλβανία δύο PZL και ακολούθως δύο Canadair CL-415, τα οποία ολοκλήρωσαν την αποστολή τους και επέστρεψαν στην Ελλάδα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις