Πέμπτη, 10 Οκτ.
25oC Αθήνα

Αλβανία: Με δώρο καμικάζι drones ο Ερντογάν εγκαινίασε το μεγαλύτερο τζαμί στα Βαλκάνια

Αλβανία: Με δώρο καμικάζι drones ο Ερντογάν εγκαινίασε το μεγαλύτερο τζαμί στα Βαλκάνια
ΦΩΤΟ REUTERS/Florion Goga

«Σημαντικό αριθμό» καμικάζι drones θα προσφέρει η Τουρκία στην Αλβανία. Αυτό αποκάλυψε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, μετά τη συνάντησή του στα Τίρανα με τον Τούρκο πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Αλβανίας – Τουρκίας, ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου Έντι Ράμα – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αλβανός πρωθυπουργός είπε για τα καμικάζι drones ότι «πρόκειται για ένα δώρο που έρχεται ως ένα ισχυρό μήνυμα από τη Δημοκρατία της Τουρκίας ότι η Αλβανία είναι άτρωτη», χωρίς να διευκρινίζει πάντως τον αριθμό ή τον τύπο του πολεμικού υλικού που θα παραχωρήσει η Άγκυρα.

Ο ίδιος διευκρίνισε, πάντως, ότι η απόκτηση των τουρκικών καμικάζι drones δεν σημαίνει ότι «η Αλβανία θα επιτεθεί σε κανέναν»…

Ερντογάν κατά Ισραήλ για Λίβανο και Γάζα

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε ξανά επίθεση κατά του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα και τον Λίβανο, καταγγέλλοντας ότι κάνει «γενοκτονία», ζητώντας κατάπαυση του πυρός αμέσως και προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αντίστοιχα, και ο Έντι Ράμα συμφώνησε για την ανάγκη εκεχειρίας, αλλά η ρητορική του αναφορικά με τη Χαμάς ήταν διαφορετική από εκείνη του Τούρκου προέδρου χαρακτηρίζοντας την τρομοκρατική οργάνωση.

«Η Χαμάς και οποιαδήποτε άλλη πηγή τρομοκρατίας δεν έχουν θέση σε ένα ειρηνικό μέλλον δύο κυρίαρχων κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης» είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός. Ο Τούρκος πρόεδρος, από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ και την έναρξη του πολέμου στη Γάζα χαρακτηρίζει τη Χαμάς «αντιστασιακή οργάνωση».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε στόχο για τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών τα 2 δισεκ. ευρώ, διπλάσιο από ό,τι είναι σήμερα. Η Τουρκία είναι από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Αλβανία.

Ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε, επίσης, στην αλβανική πλευρά θέμα από κοινού καταπολέμησης της τρομοκρατίας, με αιχμή την παρουσία στην Αλβανία πυρήνων των οπαδών του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν (FETO), τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ως ιθύνοντα νου της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016.

REUTERS/Florion Goga

Ο Τούρκος «φίλος» των Τιράνων

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφθασε το πρωί στα Τίρανα, προερχόμενος από την Άγκυρα, και έγινε αρχικά δεκτός από τον πρόεδρο της Αλβανίας, Μπαϊράμ Μπέγκαϊ. Στη συνέχεια ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Αλβανό πρωθυπουργό και συνεδρίαση – διακυβερνητική διάσκεψη του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου.

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν τέσσερις συμφωνίες για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της αγροτικής ανάπτυξης, της εκπαίδευσης καθώς και της επικοινωνίας και μέσων ενημέρωσης.

Ερντογάν και Ράμα είχαν συναντηθεί και πρόσφατα, στις 22 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

REUTERS/Florion Goga

Μετά τη συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος πρόεδρος εγκαινίασε το νέο τέμενος της αλβανικής πρωτεύουσας Namazgja (Namazgah στην τουρκική), που αναγέρθηκε με τουρκική χρηματοδότηση.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο τζαμί των Βαλκανίων, έχει τέσσερις μιναρέδες ύψους 35 μέτρων ο καθένας και η δομή του παραπέμπει στην οθωμανική αρχιτεκτονική.

Γύρω από το τέμενος υπάρχουν εγκαταστάσεις που θα λειτουργούν ως πολιτιστικό κέντρο, βιβλιοθήκη, εκθεσιακός χώρος, αίθουσα συνεδρίων, «μουσείο συνύπαρξης» και ιεροδιδασκαλείο. Τη διαχείρισή του θα έχουν από κοινού η Μουσουλμανική Κοινότητα Αλβανίας και η Τουρκία, με επικεφαλής τον μουφτή Τιράνων, Γκαζμέντ Τεκία.

Κατά τα εγκαίνια του νέου τζαμιού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε: «Προτεραιότητά μας είναι η περαιτέρω εμβάθυνση των πολιτιστικών και κοινωνικών μας σχέσεων με την Αλβανία, με την οποία μας συνδέει η αδελφοσύνη. Η αλληλεγγύη που επέδειξαν ο τουρκικός και ο αλβανικός λαός μετά τις σεισμικές καταστροφές στις χώρες μας αποτέλεσε παράδειγμα για τη διεθνή κοινότητα. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Αλβανίας με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών μας».

Tayyip Erdogan walks with Albania’s President Bajram Begaj (REUTERS/Florion Goga)

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε του Αλβανούς, τους οποίους αποκάλεσε αδέλφια, «να μετατρέψουν αυτόν τον ιερό χώρο σε τόπο ειρήνης και να διατηρήσουν ζωντανές τις αξίες που αντιπροσωπεύουν τα τζαμιά μας».

Τέλος, επανέλαβε και από αυτό το βήμα ότι «με την τελευταία επίθεση στον Λίβανο, η ισραηλινή κυβέρνηση έδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν έχει καμία πρόθεση να έλθει η ειρήνη στην περιοχή» και κάλεσε «πρωτίστως τους μουσουλμάνους, να λάβουν κοινή θέση ενάντια στην ισραηλινή επιθετικότητα».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις