Σάββατο, 23 Νοε.
18oC Αθήνα

Amalia Hernandez, η χορογράφος που έγραψε ιστορία

Amalia Hernandez

H Amalia Hernandez (Αμαλία Χερνάντεζ) γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1917, και πέθανε στις 5 Νοεμβρίου 2000. Η Google την τιμάει με ένα Doodle.

Η Amalia Hernandez (Αμαλία Χερνάντεζ) είναι η γυναίκα που έδωσε ζωή στη χορογραφία. Από πατέρα αξιωματικό του στρατού και πολιτικό, κατάφερε να προσδώσει… ζωή στο Baile Folklorico, και το έτος 1952 ίδρυσε το Λαϊκό Μπαλέτο του Μεξικό (Mexican Folkloric Ballet), που αριθμούσε μόνο 8 χορεύτριες.

Από πολύ μικρή, η Amalia Hernandez έδειχνε ότι έχει ιδιαίτερη αδυναμία στον χορό, και δύσκολα θα μπορούσε να κρύψει οτ ταλέντο της. Στην ηλικία των 17 μπήκε στην Εθνική Σχολή Χορού του Μεξικό, υπό τη διεύθυνση της Nellie Campobello. Αυτή ήταν και δασκάλα που την ενέπνευσε και της έδειξε το δρόμο προς την επιτυχία και την καταξίωση.

Μετά όμως από μία σύγκρουση με τη Διεύθυνση της Σχολής, εγκατέλειψε τις σπουδές της, παντρεύτηκε, και για μερικά χρόνια έμεινε μακριά από τους προβολείς και τις χορογραφίες. Λίγο αργότερα όμως, επέστρεψε δριμύτερη.

Amalia Hernandez

Το έτος 1959, η ομάδα αριθμούσε πλέον 60 χορεύτριες, και εκπροσώπησε το Μεξικό στους Παναμερικανικούς Αγώνες στο Σικάγο, το 1959. Από το 1960, η Amalia Hernandez (Αμαλία Χερνάντεζ) συνέχιζε να δημιουργεί, και ολοκλήρωσε 60 χορογραφίες. Το φημισμένο μπαλέτο της συνέχιζε να δίνει παραστάσεις για πολλά χρόνια σε κατάμεστες αίθουσες.

Αμαλία Χερνάντεζ)

Τις πάντα εντυπωσιακές παραστάσεις του μπαλέτου της Hernandez (Αμαλία Χερνάντεζ) έχουν παρακολουθήσει συνολικά περισσότερα από 20 εκατομμύρια θεατές! H Amalia Hernandez, από πολύ νωρίς, επέλεξε να ακολουθήσει τα δικά της καλλιτεχνικά μονοπάτια. Από το 1952, με την ολιγομελή της ομάδα, δίνει  παραστάσεις κερδίζοντας καλές κριτικές.

H Amalia Hernandez και η τηλεόραση

Λίγους μήνες αργότερα είχαν την ευκαιρία να παρουσιαστούν και στην τηλεόραση. Αυτή ήταν και η στιγμή που άνοιξε το δρόμο προς τη δόξα. Από την πρώτη αυτή εμφάνιση στην τηλεόραση, οι προτάσεις για παραστάσεις διαδέχονταν η μία την άλλη. Με συνολικά 15.000 παραστάσεις, το μπαλέτο της Amalia Hernandez (Αμαλία Χερνάντεζ), έγραψε τη δική του ιστορία. Σε μία από αυτές τις παραστάσεις, μάλιστα, επίτιμος… θεατής ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις