Δευτέρα, 7 Οκτ.
22oC Αθήνα

Αμάντα Θάτσερ: Η Σιδηρά Κυρία ήταν μια απλή γιαγιάκα

ΦΩΤΟ: FACEBOOK
ΦΩΤΟ: FACEBOOK

Μια απλή… χαζογιαγιά ήταν η Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία πριν από ακριβώς ένα χρόνο έφυγε από τη ζωή. Πίσω από το σκληρό προσωπείο της, η “Σιδηρά Κυρία” έκρυβε απεριόριστη τρυφερότητα για τα εγγόνια της, όπως αποκαλύπτει η 21χρονη Αμάντα.

Η εγγονή της Θάτσερ έμαθε τα τραγικά νέα για το θάνατο της αγαπημένης της “γιαγιάκας” -όπως την αποκαλεί- από μηνύματα στήριξης που έλαβε στο κινητό της, πριν καν την ειδοποιήσει η οικογένειά της για το χαμό της.

“Παρόλο που ήταν μια ιστορική προσωπικότητα, έπαιρνε πολύ σοβαρά το ρόλο της ως γιαγιά. Συνήθιζε να μας στέλνει δώρα και κάρτες και να ρωτά για το πώς τα πηγαίναμε στο σχολείο. Μου αρέσει να παρακολουθώ βίντεο στο YouTube από διάφορες ομιλίες της. Ήταν μια τελείως διαφορετική γυναίκα από αυτή που συνήθιζε να κάθεται απέναντί μας στο τραπέζι την ώρα του δείπνου”, αναφέρει στην Daily Telegraph.

Στο σχολείο της ελάχιστοι γνώριζαν ότι ήταν εγγονή της Μάργκαρετ Θάτσερ, και η Αμάντα έγινε γνωστή από τον επικήδειο λόγο που διάβασε.

“Ήταν μια πολύ αγχωτική διαδικασία”, περιγράφει, προσθέτοντας πως ύστερα από μια κουραστική μέρα που δεχόταν συλληπητήρια από αξιωματούχους, αποκοιμήθηκε στο πάτωμα του γραφείου της γιαγιάς της, στο αρχοντικό της στην πλατεία Τσέστερ.

Αναφερόμενη στον επικήδειο που διάβασε και τον οποίο είχε επιλέξει η ίδια η γιαγιά της, δηλώνει “Θέλω να πιστεύω ότι επέλεξε τους στίχους αυτούς από τη Βίβλο ως μια πρόκληση, γιατί γνώριζε ότι θα υπήρχαν μεγάλοι ηγέτες στο ακροατήριο. Συνέχιζε να παλεύει ακόμη κι αν δεν ήταν εκεί”.
ΦΩΤΟ: FACEBOOK
Στα 21 της, η Μάργκαρετ Χίλντα Ρόμπερτς, ήταν ήδη πρόεδρος της Ένωσης Συντηρητικών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρχίσει τη δική της πολιτική σταδιοδρομία

Δηλώνει διστακτικά πως δεν μπορεί να “προεξοφλήσει τίποτα”, ενώ εκφράζει το ενδιαφέρον της να ασχοληθεί με τη δημόσια υγεία και τη βιολογία. Αργότερα όμως προσθέτει: “Όταν οι άνθρωποι με ρωτούν αν με ενδιαφέρει η πολιτική, αυτό που θέλω να απαντήσω πραγματικά είναι πως όχι. Ο κόσμος δε θα γνωρίσει άλλη Μάργκαρετ Θάτσερ, γι’ αυτό πάψτε να ψάχνετε”.

Κατά ειρωνικό τρόπο, η συμβουλή της γιαγιά της είναι αυτή που της δίνει την αυτοπεποίθηση να κλείσει την πόρτα στην πολιτική και να επικεντρωθεί στα δικά της όνειρα. “Το μεγαλύτερο δώρο που μας έκανε, ήταν το παράδειγμα που έθεσε η ίδια. Μόλις αποφασίσεις ποιος είναι ο στόχος σου, το μέγεθος της δουλειάς που θα κάνεις πρέπει να ταιριάζει με αυτό που θέλεις να πετύχεις”.

Η αγαπημένη της στιγμή από τα βίντεο που βλέπει στο YouTube είναι η τελευταία της ομιλία ως πρωθυπουργός, στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 22 Νοεμβρίου 1990. Αν και πολιτικά νεκρή από τους δικούς της υπουργούς, η Lady Θάτσερ, υπερασπίστηκε με χαρά τα 11 χρόνια διακυβέρνησης του συντηρητικού κόμματός της.

“Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι το πόσο έδειχνε να το διασκεδάζει. Ήταν στο στοιχείο της και λάτρευε να μιλά μπροστά σε κόσμο. Ήταν ένα τόσο ζωντανό πρόσωπο. Ω Θεέ μου, τη λατρεύω αυτή τη γυναίκα. Μου λείπει πολύ”. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Θάτσερ ήταν … ερωτευμένη με τον Γκορμπατσοφ!

Ο υπουργός που ερωτεύτηκε τη Μάργκαρετ Θάτσερ και η ερωτική εξομολόγηση

Αποχαιρετισμός στη Μάργκαρετ Θάτσερ – Όλα όσα έγιναν στην κηδεία της

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε