Κόσμος

Αμαζόνιος: Από επίγειος παράδεισος… κόλαση – Καταστροφή, βία και οργανωμένο έγκλημα

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας «απέτυχε» να προστατεύσει τους υπέρμαχους του περιβάλλοντος - θύματα βίας από δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος τα οποία καταστρέφουν τον Αμαζόνιο, όπως καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) σε έκθεσή του που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η ατιμωρησία και η χαλάρωση των περιβαλλοντικών ελέγχων συνέβαλαν επίσης στην αποψίλωση του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του κόσμου, προσθέτει η ΜΚΟ στην έκθεσή της που δημοσιεύθηκε στο Σάο Πάολο και έχει τίτλο: «Οι μαφίες του τροπικού δάσους».

Η αποψίλωση των περιοχών του Αμαζονίου που βρίσκονται στη Βραζιλία έχει σχεδόν διπλασιαστεί την περίοδο μεταξύ του Ιανουαρίου και του Αυγούστου φέτος, φτάνοντας τα 6.404 τετραγωνικά χιλιόμετρα –μέγεθος αντίστοιχο με 640.000 γήπεδαοδοσφαίρου–, έναντι 3.337 τετρ. χλμ την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η καταστροφή του Αμαζονίου «γίνεται σε μεγάλο μέρος από εγκληματικά δίκτυα που καταφεύγουν στη χρήση βίας και εκφοβισμού εναντίον όσων βρίσκονται στον δρόμο τους», κατήγγειλε το HRW.

H οργάνωση ζητεί από τον ακροδεξιό Βραζιλιάνο πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρο να σταματήσει «τις λεκτικές επιθέσεις και τις αβάσιμες κατηγορίες» εναντίον των ΜΚΟ και να «αποκαταστήσει τη συνεργασία» μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου να προστατευθούν οι αυτόχθονες, οι υπέρμαχοι του περιβάλλοντος και του δάσους.amazonios

“Κόβουν και ράβουν” τα εγκληματικά δίκτυα

«Τα εγκληματικά δίκτυα έχουν την επιμελητειακή ικανότητα να συντονίζουν την κοπή και την πώληση της ξυλείας σε μεγάλη κλίμακα και χρησιμοποιούν ενόπλους για να εκφοβίζουν, και σε κάποιες περιπτώσεις να εκτελούν, όσους προσπαθούν να προστατεύσουν το δάσος», επεσήμανε το HRW.

Η Βραζιλία βρίσκεται στην τέταρτη θέση των χωρών όπου καταγράφονται οι περισσότερες δολοφονίες υπέρμαχων του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τον Ιούλιο η ΜΚΟ Global Witness, η οποία το 2018 κατέγραψε 20 φόνους.

Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, με το HRW να θυμίζει τον φόνο το 1988 του Τσίκο Μέντες, έναν από τους πιο γνωστούς στο εξωτερικό υπέρμαχους του περιβάλλοντος.

28 δολοφονίες

Όμως η ΜΚΟ έχει καταγράψει 28 δολοφονίες τα τελευταία χρόνια, οι δράστες των οποίων φαίνεται «σύμφωνα με βάσιμα στοιχεία» ότι εμπλέκονταν στην παράνομη αποψίλωση δασών.

«Οι δράστες βίαιων επεισοδίων σπάνια προσάγονται ενώπιον της δικαιοσύνης», επισημαίνει το HRW, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι καταγγελίες απειλών δεν ερευνώνται.

«Αν η Βραζιλία δεν υιοθετήσει έκτακτα μέτρα εναντίον της βίας που διευκολύνει την παράνομη κοπή δέντρων, η καταστροφή του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του κόσμου δεν θα σταματήσει», δήλωσε ο Ντάνιελ Ουίλκινσον διευθυντής ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβάλλοντος στο HRW.

Η ΜΚΟ εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για τον Μπολσονάρο ο οποίος διόρισε τον Ερνέστο Αραούζο υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος έχει δηλώσει ότι η κλιματική αλλαγή είναι «ένας ελιγμός των οπαδών της παγκοσμίοποιηση». Ο ίδιος ο Βραζιλιάνος πρόεδρος έχει απειλήσει να αποσύρει τη χώρα από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ενώ έχει μειώσει και τον προϋπολογισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κηδεία Πάπα Φραγκίσκου: Ποιος θα κάτσει και πού – Με αλφαβητική σειρά τα καθίσματα και με αυστηρό dress code
Οι ξένοι ηγέτες θα καθίσουν στην κηδεία βάσει της ονομασίας των χωρών τους στα γαλλικά, τη γλώσσα της διπλωματίας - Στην τρίτη σειρά ο Τραμπ; Τι είχε συμβεί στην κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου B'
Πάπας Φραγκίσκος
Νεκρή πενταμελής οικογένεια από επίθεση σε καταυλισμό στη Γάζα - Στους 23 οι νεκροί από πλήγμα σε σπίτι στη Τζαμπάλια
Ο καταυλισμός αλ Μαουάσι έχει γίνει επανειλημμένα στόχος αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ, με τον στρατό να δηλώνει ότι στοχοθετεί υποδομές από τις οποίες δρα η Χαμάς
Άνθρωποι συγκεντρώνονται κοντά στα πτώματα Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινά χτυπήματα (δεν απεικονίζονται), στο νοσοκομείο Nasser, στο Khan Younis, στη νότια Λωρίδα της Γάζας
Το Βατικανό ετοιμάζεται να κλείσει το φέρετρο του Πάπα Φραγκίσκου - Πάνω από 128.000 πιστοί στο λαϊκό προσκύνημα
Δεκάδες χιλιάδες πενθούντες έχουν κάνει ουρές για ώρες για να αποτίσουν τα τελευταία τους σέβη στον ποντίφικα, του οποίου το φέρετρο θα κλείσει στις 8 το απόγευμα
Το σώμα του Πάπα Φραγκίσκου αναπαύεται μέσα στο φέρετρό του, στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό