Τετάρτη, 18 Σεπτ.
26oC Αθήνα

Αμαζόνιος: Καράβια βγήκαν στη στεριά – Η πιο μεγάλη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών

Αμαζόνιος: Καράβια βγήκαν στη στεριά – Η πιο μεγάλη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών
REUTERS/Bruno Kelly

Σε μια απέραντη έρημο έχει μετατραπεί ο Αμαζόνιος με την κλιματική κρίση να αλλάζει στην κυριολεξία το τοπίο και τις εικόνες να είναι αποκαρδιωτικές.

Η κατάσταση στον Αμαζόνιο από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι τόσο σοβαρή που ψαράδες αγκυροβολούν τα σκάφη τους στο νερό και την επόμενη ημέρα έχει μετατραπεί σε στεριά.

Όπως μεταδίδει το Reuters η ζωή των κατοίκων έχει ανατραπεί πλήρως. Στην πόλη Manacapuru, κοντά στην πρωτεύουσα της πολιτείας Manaus, η ξηρασία έχει επηρεάσει τη ναυσιπλοΐα στον ποταμό Solimoies, ο οποίος εκβάλλει στον Αμαζόνιο και αποτελεί ζωτικής σημασίας υδάτινη οδό για τη μεταφορά όλων των αγαθών μέσα και έξω από την πόλη.

Βάρκες έχουν αποκλειστεί στις αμμουδιές και πλέον έχουν γίνει αξιοθέατο.

 

Βασικά αγαθά όπως ψάρια, μπανάνες και μανιόκα δεν μπορούν να μεταφερθούν. «Αγκυροβολήσαμε το σκάφος εδώ και κόλλησε στην ξηρά την επόμενη μέρα. Δεν είχαμε τρόπο να το μετακινήσουμε», δήλωσε ένας ψαράς.

Ένας άλλος είπε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς το νερό έχει ήδη αρχίσει να γίνεται πράσινο, σημάδι ότι μπορεί σύντομα να γίνει μη ασφαλές για πόση.

«Θα πρέπει να το πίνουμε ούτως ή άλλως», είπε, προσθέτοντας ότι πλέον δεν θα έχουν τρόπο να προμηθευτούν από άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Παρακολούθησης και Έγκαιρης Προειδοποίησης Φυσικών Καταστροφών (Cemaden), η τρέχουσα ξηρασία είναι η πιο έντονη και διαδεδομένη που έχει βιώσει η Βραζιλία από τότε που ξεκίνησαν να έχουν αρχεία το 1950.

Μια ασθενής περίοδος βροχών στη βόρεια-κεντρική περιοχή έχει επιδεινώσει την κατάσταση παράλληλα με την αύξηση των ατμοσφαιρικών θερμοκρασιών και τις αλλαγές στη χρήση γης που έχουν αντικαταστήσει τις δασικές περιοχές με βοσκότοπους.

Την Κυριακή, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ενέκρινε την άρση των περιορισμών δαπανών για τις πυρκαγιές και την ξηρασία στις περιοχές του Αμαζονίου και του Παντανάλ, καθώς η χώρα παλεύει με τις οικονομικές επιπτώσεις των κλιματικών φαινομένων.

πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις