Δευτέρα, 25 Νοε.
11oC Αθήνα

Αμερικανικές εκλογές: Η Κάμαλα Χάρις θα περάσει την κρίσιμη μέρα στο ιστορικό πανεπιστήμιο Howard

Αμερικανικές εκλογές: Η Κάμαλα Χάρις θα περάσει την κρίσιμη μέρα στο ιστορικό πανεπιστήμιο Howard
Reuters

Στο πανεπιστήμιο Howard, θα περάσει την πιο κρίσιμη μέρα της ζωής της, το βράδυ των αμερικανικών εκλογών, η Κάμαλα Χάρις που ευελπιστεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το πανεπιστήμιο Howard, θεωρείται «το μαύρο Χάρβαρντ», βρίσκεται στην Ουάσινγκτον και έχει κεντρική θέση στην προσωπική ιστορία της Κάμαλα Χάρις: μετά την αποφοίτησή της από εκεί το 1986, έχει επιστρέψει πολλές φορές. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλει να βρίσκεται εκεί το βράδυ των αμερικανικών εκλογών

«Το πανεπιστήμιο Χάουαρντ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ζωής μου», «εκεί άρχισαν όλα», είχε δηλώσει το 2019 στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2020 μιλώντας από τον χώρο του πανεπιστημίου.

Η παρουσία εκεί αύριο, Τρίτη (5.11.2024), της Χάρις, η οποία ενδέχεται να αναδειχθεί στην πρώτη γυναίκα και την πρώτη μαύρη πρόεδρο των ΗΠΑ, είναι γεμάτη συμβολισμό.

Το ιδιωτικό πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1867 από το αμερικανικό Κογκρέσο λίγο μετά τον εμφύλιο πόλεμο και την κατάργηση της δουλείας σε όλη τη χώρα. Πήρε το όνομά του από τον Όλιβερ Χάουαρντ, έναν στρατηγό των Βόρειων που ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την εκπαίδευση των πρώην σκλάβων.

Μετά την ίδρυσή του έγινε το πιο φημισμένο από τα περίπου 100 πανεπιστήμια στα οποία ιστορικά φοιτούν μαύροι και η πλειοψηφία των φοιτητών εξακολουθεί να είναι Αφροαμερικανοί ή μέλη μειονοτήτων.

Το πανεπιστήμιο Χάουαρντ, που έχει περίπου 11.000 φοιτητές, αποτελείται από επιβλητικά κτήρια με κόκκινα τούβλα και λευκούς κίονες.

Η Χάρις είχε πάει στο πανεπιστήμιο αυτό στα μέσα Αυγούστου για να προετοιμαστεί για το ντιμπέιτ της με τον Τραμπ, δηλώνοντας επί τη ευκαιρία στους φοιτητές: μία ημέρα «μπορεί να είστε εσείς υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ».

Στο πανεπιστήμιο αυτό έχουν φοιτήσει μεγάλες προσωπικότητες, όπως η βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας μαύρη συγγραφέας Τόνι Μόρισον.

Εκεί σπούδασε και ο Θέργκουντ Μάρσαλ, σημαντικός δικηγόρος του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα τη δεκαετία του 1950 και ο πρώτος Αφροαμερικανός δικαστής που διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Η Χάρις εμπνεύστηκε από εκείνον για να σπουδάσει στο Χάουαρντ και να ασχοληθεί με τη δικηγορία.

Ως φοιτήτρια ήταν μέλος της ομάδας συζητήσεων (debate team) του πανεπιστημίου και πήρε μέρος σε διαδηλώσεις κατά του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

Εξάλλου είχε ενταχθεί σε μια αδελφότητα, όπως το συνηθίζουν οι φοιτητές στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Η δική της, η Άλφα Κάπα Άλφα, ιδρύθηκε το 1908 και σε αυτή συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες μαύρες γυναίκες, ένα σημαντικό δίκτυο στο οποίο βασίστηκε η Χάρις στη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις