Κόσμος

Αμερικανική «απάντηση» στην ΕΕ με δασμούς σε γαλλικά και γερμανικά προϊόντα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε σαφές χθες Τετάρτη ότι θα επιβάλλει επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς σε γαλλικά και γερμανικά προϊόντα, σε αντίποινα για εκείνους που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, τους οποίους χαρακτήρισε υπερβολικούς και άδικους λόγω του τρόπου που υπολογίστηκαν.

Τμήματα αεροσκαφών, μη αφρώδη κρασιά και γαλλικά και γερμανικά κονιάκ θα προστεθούν, εν είδει αντιποίνων, στον κατάλογο των προϊόντων στα οποία επιβάλλονται επιπλέον δασμοί από το 2019, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες του αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR), του Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ.

Οι δασμοί αυτοί εγγράφονται στο πλαίσιο της διμερούς αντιδικίας για τις κρατικές ενισχύσεις στις κατασκευάστριες αεροσκαφών Airbus και Boeing.

H ΕΕ έλαβε φέτος πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για την επιβολή επιπρόσθετων δασμών σε αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα. Όμως η Ουάσινγκτον έκρινε ότι ήταν υπερβολικοί εξαιτίας του τρόπου υπολογισμού τους, που, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, είχε συνέπεια να είναι πολύ υψηλοί και πολύ εκτενείς.

Η ΕΕ, «εφαρμόζοντας τους δασμούς της, χρησιμοποίησε δεδομένα για τις εμπορικές συναλλαγές σε μια περίοδο κατά την οποία ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα μειωμένος, εξαιτίας των φρικτών επιπτώσεων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του USTR.

«Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής ήταν ότι η Ευρώπη επέβαλε (επιπρόσθετους) τελωνειακούς δασμούς σε πολλά περισσότερα προϊόντα από ό,τι αν χρησιμοποιούσε (δεδομένα από) μια φυσιολογική περίοδο» για τον υπολογισμό τους. Και, «παρότι οι ΗΠΑ εξήγησαν στην ΕΕ το στρεβλωτικό αποτέλεσμα της περιόδου που επέλεξε, η ΕΕ αρνήθηκε να τροποποιήσει την προσέγγισή της», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Κατά συνέπεια, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι «αλλάζει περίοδο αναφοράς» για τον υπολογισμό των δασμών, «ευθυγραμμιζόμενη με εκείνη που χρησιμοποιείται» από τις Βρυξέλλες.

Ακόμη, κατήγγγειλε η αμερικανική κυβέρνηση, «η ΕΕ έκανε άλλη μια επιλογή που αύξησε άδικα το ύψος» των δασμών, αποκλείοντας από τους υπολογισμούς της το Ηνωμένο Βασίλειο». Έκρινε ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να λάβουν μέτρα «για να αποκαταστήσουν αυτή την αδικία».

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν από το 2019 τιμωρητικούς δασμούς σε εισαγόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα, κυρίως κρασιά, τυριά, ελαιόλαδο, σκοτσέζικα ουίσκι κ.λπ., ενώ εφαρμόζουν επίσης επιπρόσθετους δασμούς ύψους 15% στα εισαγόμενα αεροσκάφη της Airbus, τα μέρη και τα ανταλλακτικά τους. Η Ουάσινγκτον προχώρησε στην επιβολή τους έχοντας επίσης λάβει πράσινο φως από τον ΠΟΕ, ως το ποσό των 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σε αντίποινα, η ΕΕ επέβαλε φέτος επιπρόσθετους δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η ευρωπαϊκή κατασκευάστρια αεροσκαφών Airbus και η αμερικανική ανταγωνίστριά της Boeing, συμπαρασύροντας την ΕΕ και τις ΗΠΑ, αντιδικούν από τον Οκτώβριο του 2004 στον ΠΟΕ για τις κρατικές ενισχύσεις στους δύο ομίλους, που η μια πλευρά κατηγορεί την άλλη ότι έλαβε παράνομα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Εκλογή νέου Πάπα: Το Κονκλάβιο, ο μαύρος ή άσπρος καπνός κι όλο το περίπλοκο τελετουργικό στην Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό
Οι Καρδινάλιοι ψηφίζουν μυστικά τον υποψήφιό τους, γράφοντας το όνομά του σε ένα χαρτάκι και τοποθετώντας την ψήφο τους σε ένα δισκοπότηρο στην κορυφή ενός βωμού που βρίσκεται στο κέντρο της αίθουσας
Καρδινάλιοι στο Βατικανό
Η ιστορία ζωής του Πάπα Φραγκίσκου: Αρνήθηκε τη χλιδή, λάτρευε τον Μαραντόνα και είχε σχεδιάσει την κηδεία του
Από τότε που έγινε πάπας το 2013, έβαλε στόχο να κάνει την Εκκλησία πιο ανοιχτή για όλους, δίνοντας ρόλους - κλειδιά σε γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση πολλών συντηρητικών
Ο Πάπας Φραγκίσκος 1
Από τη μια γκάφα στην άλλη: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ διέρρευσε και σε άλλη συνομιλία απόρρητες πληροφορίες για την επίθεση στην Υεμένη
Στη δεύτερη συνομιλία συμμετείχε η σύζυγός του που είναι πρώην δημοσιογράφος, ο αδελφός του, ο δικηγόρος του και άλλα 10 άτομα - Οι κατηγορίες του Πενταγώνου και οι αντιδράσεις των Δημοκρατικών
Πιτ Χέγκσεθ 3
Συναγερμός για αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο, ισχυρές εκρήξεις στη Μικολάιφ μετά το τέλος της εκεχειρίας
«Καλούμε τους κατοίκους της πόλης να μεταβούν αμέσως στα πλησιέστερα καταφύγια και να παραμείνουν εκεί μέχρι τη λήξη του συναγερμού», ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου
Συναγερμός σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας 1