Site icon NewsIT

Αμερικανικό Πεντάγωνο: Τα αεροπλανοφόρα μας στη Μέση Ανατολή έστειλαν ισχυρό μήνυμα αποτροπής στο Ιράν

23.08.2024 | 13:51
Αμερικανικό Πεντάγωνο: Τα αεροπλανοφόρα μας στη Μέση Ανατολή έστειλαν ισχυρό μήνυμα αποτροπής στο Ιράν

FILE - In this June 1, 2019 file photo, the USS Abraham Lincoln carrier and a U.S. Air Force B-52H Stratofortress, conduct joint exercises in the U.S. Central Command area of responsibility in Arabian sea. The Abraham Lincoln that the White House ordered to the Mideast over a perceived threat from Iran remains outside of the Persian Gulf amid efforts to de-escalate tensions between Tehran and Washington. (Mass Communication Specialist 1st Class Brian M. Wilbur/U.S. Navy via AP, File)

Μήνυμα προς το Ιράν είναι η παρουσία της τεράστιας δύναμης κρούσης που έχουν συγκεντρώσει οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή αναφέρει το αμερικανικό πεντάγωνο.

Και όλα αυτά την ώρα που η διεθνής κοινότητα αναμένει τα αντίποινα του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του Χανίγιε, του αρχηγού της Χαμάς στην Τεχεράνη και  την κατάσταση  στη Μέση Ανατολή να μυρίζει μπαρούτι.

«Μεταφέραμε δύναμη κρούσης στην περιοχή που νομίζω ότι θα επηρεάσει τον υπολογισμό των αξιωματούχων του Ιράν για το πώς και αν επιλέξουν να ανταποκριθούν», δήλωσε η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου, Σαμπρίνα Σινγκ.

«Έχουμε στην Μέση Ανατολή δύο ομάδες κρούσης με αεροπλανοφόρα, η καθεμία με τέσσερα αντιτορπιλικά», είπε η Σινγκ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου στο Πεντάγωνο.

 

Πρόσφατα, στις 12 Αυγούστου, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν έδωσε εντολή σε δεύτερο αεροπλανοφόρο, το USS Abraham Lincoln, να σπεύσει στην περιοχή, κάτι που έγινε το βράδυ της Τετάρτης.

Κατά την Σινγκ η ενισχυμένη στάση των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή έστειλε ένα «πολύ ισχυρό» μήνυμα αποτροπής και ταυτόχρονα αποφασιστικότητας της Ουάσιγκτον να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ εάν δεχθεί επίθεση.

Ο χρήστης του Twitter OSINTdefender που παρακολουθεί και καταγράφει όσα αναφέρουν ανοικτές πηγές πληροφόρησης (Open Source Intelligence) παρουσίασε ένα γράφημα με τις αμερικανικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή και είναι αποκαλυπτικό.

Εν αναμονή αντίδρασης από το Ιράν και την Χεζμπολάχ

Ο αμερικανικός στρατός έσπευσε να ενισχύσει την παρουσία του τις τελευταίες εβδομάδες αφού το Ιράν και η Χεζμπολάχ υποσχέθηκαν να αντεπιτεθούν κατά του Ισραήλ για δύο δολοφονίες στη Βηρυτό και την Τεχεράνη, του Φουαντ Σουκρ της Χεζμπολάχ και του Ισμαήλ Χανίγιε της Χαμάς αντίστοιχα.

Αλλά η αναμενόμενη απάντηση δεν έχει έρθει ακόμη, με το Ιράν και τη λιβανέζικη εξτρεμιστική οργάνωση να λένε ότι το να αφήνουν τον «εχθρό» να περιμένει είναι μέρος του ψυχολογικού πολέμου.

μερικανοί αξιωματούχοι που έχουν γνώση των τελευταίων πληροφοριών επί του πεδίου, ανέφεραν την Πέμπτη πως αναμένονται κάποιου είδους αντίποινα από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, χωρίς να είναι σαφές αν τα αντίποινα αυτά θα αποτελούν μια κοινή επίθεση ή αν η κάθε πλευρά – Ιράν και Χεζμπολάχ – ακολουθήσουν ξεχωριστά τη δική τους τακτική.

«Οι Ιρανοί εξακολουθούν να είναι σε θέση να εξαπολύσουν επίθεση εντός 12 ή 24 ωρών από την στιγμή λήψης της απόφασης, την οποία όμως δεν έχουν λάβει ακόμη», είπε Αμερικανός αξιωματούχος στην αγγλόφωνη έκδοση της Al Arabiya.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας στην Al Arabiya υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η εικόνα είναι ακόμα θολή ως προς το τι ακριβώς θα έκαναν οι Ιρανοί και η Χεζμπολάχ. Όσον αφορά τα στρατιωτικά μέσα των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή, ο αξιωματούχος είπε ότι η προσδοκία είναι ότι θα παραμείνουν στη θέση τους για το άμεσο μέλλον.

Πηγή: OnAlert.gr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version