Κόσμος

Αμερικανοί βουλευτές καλούν τον Τραμπ να καταδικάσει τις προκλήσεις του Ερντογάν

Με μια νέα διακομματική επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τον υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ, ομάδα 16 βουλευτών του Κογκρέσου καταδικάζει τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι αποσταθεροποιούν την περιοχή και ότι έχουν αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανήκει στους βουλευτές Φρανκ Πάλλον (Νιου Τζέρσεϊ), Κάρολιν Μαλόνι (Νέα Υόρκη) και Γκας Μπιλιράκη (Φλόριντα).

Στην επιστολή τους, οι Αμερικανοί βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να καταδικάσει ξεκάθαρα τις ενέργειες της Τουρκίας και να συνεργαστεί με τους περιφερειακούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών για να μειώσει την ένταση στην περιοχή.

Δείτε τι αναφέρουν οι τρεις βουλευτές που ανέλαβαν αυτή την πρωτοβουλία:

Βουλευτής Φρανκ Πάλλον

«Οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν μέρος ενός ατυχούς μοτίβου συμπεριφοράς που έχει σχεδιαστεί σκόπιμα για να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να εκμεταλλευτεί το χάος που θα προκύψει.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο Ερντογάν διέταξε τις τουρκικές στρατιωτικές μονάδες να παραβιάσουν τα κυρίαρχα εδάφη των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου, γεγονός που σχεδόν οδήγησε σε ένα ατύχημα μεταξύ του τουρκικών, ελληνικών, κυπριακών και γαλλικών πλοίων. Η εκκωφαντική σιωπή της κυβέρνησης Τραμπ μετά τις συνεχείς απειλές με επίδειξη στρατιωτικής ισχύος από τον Ερντογάν πρέπει να τελειώσει».

Βουλευτής Γκας Μπιλιράκης

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να καταδικάσουν γρήγορα και απερίφραστα τις πρόσφατες προκλητικές πράξεις της Τουρκίας. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν το απόλυτο δικαίωμα να αναπτύξουν τους πόρους υδρογονανθράκων στις ΑΟΖ τους. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία να συνεχίσει να αποσταθεροποιεί την περιοχή και να απειλεί το πνεύμα συνεργασίας που έχει εμπεδωθεί».

Βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι

«Οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους μήνες έχουν αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα. Οι παράνομες και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της ελληνικής και κυπριακής κυριαρχίας από την πλευρά της Τουρκίας είναι απαράδεκτες και επικίνδυνες. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ελλάδα χρειάστηκε να κινητοποιήσει γρήγορα τις ένοπλες δυνάμεις της ως απάντηση σε απειλές από την Τουρκία, αυξάνοντας την ανησυχητική προοπτική σύγκρουσης μεταξύ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Πομπέο και ο υπουργός Έσπερ πρέπει να καταδικάσουν δημοσίως τις ενέργειες της Τουρκίας και να καταστήσουν απολύτως σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν θα παραμείνουν σιωπηλές καθώς η Τουρκία καταπατά τα δικαιώματα δύο από των πιο κρίσιμων συμμάχων μας στην περιοχή, την Ελλάδα και την Κύπρο».

Πηγή: ΑΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βίντεο με την στιγμή της σύλληψης 30χρονης καθηγήτριας για σεξουαλική επίθεση σε βάρος 15χρονου μαθητή στις ΗΠΑ
Η 30χρονη εκπαιδευτικός ήταν προπονήτρια ποδοσφαίρου του 15χρονου και μέντοράς του, προσθέτοντας ότι η σεξουαλική επίθεση σε βάρος του σημειώθηκε πριν να ξεκινήσουν τα μαθήματα.
Η 30χρονη καθηγήτρια που συνελήφθη
Υπάλληλος καθαριότητας στη Βραζιλία βρήκε νεογέννητο κοριτσάκι δίπλα σε κάδο σκουπιδιών - Βίντεο με τη συγκινητική στιγμή
«Θα κάνω αίτηση να την υιοθετήσω», τόνισε εμφανώς συγκινημένος ο άνδρας που βρήκε το νεογέννητο - «Χρειάζεται κάποιον να της δώσει αγάπη, λίγη στοργή»
Μωρό βρέθηκε δίπλα σε κάδο σκουπιδιών στην Βραζιλία
Η Άλις Γουόλτον, η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο στη λίστα του Forbes: Ξοδεύει την περιουσία της σε έργα τέχνης και άλογα
Ποια είναι μοναχοκόρη του ιδρυτή της Walmart με περιουσία 101 δισ. δολάρια - Αγόρασε το πρώτο της έργο τέχνης σε ηλικία 10 ετών για 2 δολάρια και ήταν Πικάσο
Άλις Γουόλτον