Κόσμος

Αμπντούλ Χαμίντ Χαν: «Το επόμενό του βήμα είναι να εισβάλλει στην ΑΟΖ», σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ

Το επόμενο βήμα του τουρκικού γεωτρύπανου, Αμπντούλ Χαμίντ Χαν, θα είναι να εισβάλλει στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στα σύνορα των θαλασσοτεμαχίων 6 και 7 στο βόρειο τμήμα τους, καθώς η Άγκυρα φαίνεται να έχει δεδομένα για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας, «Φιλελεύθερος», ο σχεδιασμός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι από τη μια να υλοποιήσει το όραμά του για τη… «Γαλάζια Πατρίδα» και παράλληλα να είναι αποτελεσματικές οι γεωτρήσεις του νέου τουρκικού γεωτρύπανου, οι οποίες πιθανότατα θα είναι στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συνεπώς είναι πρόδηλο, πως πλέον στη μεγάλη εικόνα των τουρκικών σχεδιασμών είναι τα γεωτρύπανα να «δουλεύουν» για να εντοπισθούν κοιτάσματα και τούτο γίνεται με βάση ένα οδικό χάρτη, τον οποίο καθορίζουν τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών, που έχουν γίνει στο παρελθόν.

Η Άγκυρα ως ενεργειακός κόμβος έως το 2023

Ως εκ τούτου, είναι ξεκάθαρο πως όταν αναφέρεται ο Ερντογάν ότι η Τουρκία θα καταστεί ενεργειακός κόμβος το εννοεί. Κι αυτό σημαίνει ότι αναζητεί και «δικό του» φυσικό αέριο. Πρέπει δε να σημειωθεί πως ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε πρόσφατα στο γεγονός ότι μέχρι το 2023 η Τουρκία θα έχει βρει φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Η αναφορά σε 2023 δεν είναι τυχαία, είναι χρονιά εκλογών και μεγάλων γιορτασμών για τα 100 χρόνια τουρκικού κράτους.

Για την Άγκυρα υπάρχει ήδη ένα δεδομένο: Στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας έχει εντοπιστεί φυσικό αέριο και προφανώς οι προσπάθειες θα συνεχιστούν. Δεν εννοούσε, ωστόσο, αυτή την περιοχή όταν μιλούσε ο Ερντογάν, αλλά εκείνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Η απόφαση να έχει ως πρώτο ταξίδι του, το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν, την τουρκική θαλάσσια περιοχή, έχει προφανώς ανακουφίσει Αθήνα και Λευκωσία, που φοβόντουσαν κλιμάκωση της έντασης μέσα από νέες προκλήσεις. Αμφότερες οι κυβερνήσεις γνωρίζουν, ωστόσο, ότι αυτή είναι η αρχή. Το γεωτρύπανο έχει σταλεί σε μια περιοχή, που υπολογίζεται ότι θα βρεθεί φυσικό αέριο. Η κίνηση αυτή, να παραμείνει προς το παρόν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, ενδέχεται να συνδέεται και με την προσπάθεια της Άγκυρας, να παρουσιαστεί «συναινετική». Να παρουσιαστεί πως επιδεικνύει «αυτοσυγκράτηση». Κι όλα αυτά φαίνεται να συνδέονται με τα ανοίγματα και τη διατήρηση καναλιών επικοινωνίας με τους Αμερικανούς για την αγορά των μαχητικών F-16.

Η προσοχή, λοιπόν, είναι ποιο θα είναι το επόμενο βήμα των Τούρκων μετά που θα λήξει η NAVTEX, που έχει εκδοθεί και διαρκεί μέχρι την 7η Οκτωβρίου. Το γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίντ Χαν έφτασε, ως γνωστό, στο Γιορουκλέρ 1 -29 ναυτικά μίλια από το Γκαζίμπασα- για γεώτρηση. Όπως αναφέρθηκε ήδη, οι πληροφορίες υποστηρίζουν πως οι σεισμικές έρευνες έδειξαν πως στην περιοχή αυτή μπορεί να εντοπιστούν κοιτάσματα. Εάν εντοπιστεί ενδεχομένως να παραμείνει περισσότερο καιρό.

Click 4 More: «Μέσα» στο Abdulhamid Han – Προβοκατόρικο βίντεο με εντυπωσιακά πλάνα και «Γαλάζια Πατρίδα»

Ωστόσο, ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός είναι πως μετά τις 7 Οκτωβρίου το γεωτρύπανο θα «μετακομίσει» στην κυπριακή ΑΟΖ. Και μάλιστα σε αδειοδοτημένα θαλασσοτεμάχια. Συγκεκριμένα, ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως το σκάφος θα σταλεί στα σύνορα των τεμαχίων 6 και 7, στο βόρειο τμήμα τους. Στο σημείο που θα επιχειρήσει υπάρχει εκτίμηση πως θα έχει αποτέλεσμα. Θα εντοπίσει, δηλαδή, κοιτάσματα. Για το μέγεθος των κοιτασμάτων δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει με βεβαιότητα. Είναι, όμως, σαφές πως το καθεστώς Ερντογάν έχει δεδομένα, που συνηγορούν πως εκεί θα βρει φυσικό αέριο. Όπως είναι γνωστό, τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη έχουν σαρώσει όλη την περιοχή, όχι μια αλλά περισσότερες φορές.

Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν αναμένεται να ενοχληθούν από την όποια γεώτρηση της κατοχικής Τουρκίας. Είναι σαφές πως δεν θέλουν εντάσεις, αντιπαραθέσεις, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε εξελίξεις, που πιθανόν να επηρεάσουν το ενεργειακό τους πρόγραμμα. Εξ’ ου και, όπως έχουμε γράψει και πρόσφατα, υπάρχει ένα κανάλι επικοινωνίας και συνεννόησης μεταξύ της Άγκυρας και εταιρειών. Κυρίως με την ιταλική ΕΝΙ. Σημειώνεται συναφώς ότι αδειοδοτημένες εταιρείες στα θαλασσοτεμάχια 6 και 7 είναι η ιταλογαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ.

Εάν η Τουρκία βρει φυσικό αέριο τότε πετυχαίνει έναν ακόμη στόχο, που θέλει να την καταστήσει και ενεργειακό κόμβο. Εάν το φυσικό αέριο που θα εντοπιστεί θα βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ, τότε δημιουργούνται νέα δεδομένα, πολύ αρνητικά για την ελληνική πλευρά. Γιατί θα εντοπιστεί και θα αξιοποιηθεί φυσικό αέριο, που θα οικειοποιηθεί η κατοχική Τουρκία επιβάλλοντας μη ανατρέψιμα νέα τετελεσμένα. Θα αρπάξει αέριο αλλά και ΑΟΖ.

Να βάλει στην… πρίζα Αθήνα και Λευκωσία

Στην πρίζα θέλει την Αθήνα και τη Λευκωσία η Άγκυρα. Επιχειρεί να έχει σε συνεχή συναγερμό, σε όλα τα επίπεδα τις δύο κυβερνήσεις, αφήνοντας ανοικτό κάθε ενδεχόμενο για το επόμενο βήμα της ανοικτό. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι έχει πολλά ανοικτά μέτωπα, καταφέρνει να εξασφαλίζει την ανοχή διεθνών παικτών και να προχωρά.

Είναι προφανές από τις κινήσεις που γίνονται, ότι στην Άγκυρα «διαβάζουν» την ανησυχία και το άγχος Ελλάδας και Κύπρου και προσπαθούν να παίξουν με αυτό. Οι Τούρκοι θεωρούν πως αυτό το παιχνίδι της αναμονής και της διαρκούς στάσης ετοιμότητας, επηρεάζει αρνητικά Αθήνα και Λευκωσία, γι’ αυτό και το συνεχίζουν.

Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν αρέσκεται και στην τακτική του αιφνιδιασμού, όπως έπραξε και με το πρώτο ταξίδι του νέου γεωτρύπανου. Αν και στη Λευκωσία, τουλάχιστον, είχαν μια εικόνα των προθέσεων και των κινήσεων του.

Πηγή: Εφημερίδα «Φιλελεύθερος»

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα