Βομβαρδισμένο τοπίο το σημείο της επιχείρησης των αμερικανικών δυνάμεων για την εξόντωση του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι.
Ο αρχηγός του ISIS, αλ Μπαγκντάντι, εντοπίστηκε ως γνωστόν το Σάββατο (26.10.2019) στο κρησφύγετό του, ενώ φαίνεται πως προσπαθούσε να απομακρύνει την οικογένειά του από το χωριό Μπαρίσα, στη συριακή πόλη Ιντλίμπ στα σύνορα με την Τουρκία.
Τα πλάνα της επόμενης μέρας είναι ενδεικτικά της μάχης που προηγήθηκε. Τα αμερικανικά πολεμικά ελικόπτερα έθεσαν στο στόχαστρό τους ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Κι ενώ ήδη έχει δει το φως της δημοσιότητας βίντεο από την στρατιωτική επιχείρηση, αργά το βράδυ της Δευτέρας (28.10.2019) δημοσιεύτηκαν πλάνα από το σημείο που σκοτώθηκε ο αλ Μπαγκντάντι και τα μικρά παιδιά του, καθώς ο αρχι – τζιχαντιστής πυροδοτούσε τα γιλέκα αυτοκτονίας.
Οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ παγίδευσαν τον επικεφαλής του ISIS σε ένα τούνελ, με αποτέλεσμα ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι να βάλει τέλος στη ζωή του.
Δείτε το video του RUPTLY:
https://youtu.be/iZqM_1sOBWM
Οι… δελφίνοι του αλ Μπαγκντάντι – Το “φαβορί” Καρντάς και τα δύο “αουτσάιντερ”
Και το όνομα αυτού… Αμπντουλάχ Καρντάς. Μία ημέρα μετά την εξόντωση (σ.σ. 26.10.2019) του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι από τις αμερικανικές δυνάμεις, φέρεται να ορίστηκε ο διάδοχός του.
Ο Αμπντουλάχ Καρντάς (ή Καρντές), γνωστός και ως Χατζί Αμπντουλάχ αλ Αφάρι, είναι Ιρακινός, έχει το παρατσούκλι “καθηγητής”, φήμη αδίστακτου στελέχους του ISIS και ήταν επί μακρόν ηγέτης εν αναμονή.
Ωστόσο, δύο ακόμη πρόσωπα θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την αρχηγία της τρομοκρατικής οργάνωσης “Ισλαμικό Κράτος”: ο Αμπού Οτμάν αλ Τούνσι και ο Αμπού Σάλεχ αλ Τζουζράουι, γνωστός επίσης ως Χατζ Αμπντάλα.
Ο πρώτος είναι ένας Τυνήσιος, που προεδρεύει του συμβουλίου της σούρα του ISIS, ενός συμβουλευτικού πολιτικού οργάνου, για το οποίο ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά, εξηγεί ο Χισάμ αλ Χασέμι, ένας Ιρακινός, ειδικός στο Ισλαμικό Κράτος.
Ο δεύτερος είναι ένας Σαουδάραβας που προεδρεύει του Συμβουλίου των Αντιπροσώπων του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος έχει εκτελεστικό ρόλο.
Οι δύο άνδρες, εξηγεί ο Χασέμι στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχουν το ίδιο μεγάλο ελάττωμα:
Κανείς τους δεν είναι από τη Συρία ή το Ιράκ (ο Μπαγκάντι ήταν Ιρακινός, όπως είναι και ο “καθηγητής” Αμπντουλάχ Καρντάς – φωτογραφία πάνω) απ’ όπου προέρχεται η πλειονότητα των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.
Το να επιλεγεί ένας αρχηγός χωρίς να λαμβάνεται υπόψη αυτός ο παράγοντας “θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιποταξίες”, σημειώνει ο Χασέμι.
Από την πλευρά του, ο Αϊμέν Τζαουάντ Ταμίμι, ακαδημαϊκός που ειδικεύεται στο θέμα, ανέφερε και ο ίδιος ως πιθανό διάδοχο τον Χατζ Αμπντάλα.
Δεν είναι γνωστά και πολλά πράγματα για εκείνον το όνομα του οποίου αναφέρεται ως “αναπληρωτής του Μπαγκντάντι” σε έγγραφα που διέρρευσαν από το Ισλαμικό Κράτος. “Εξ όσων γνωρίζω, δεν έχει πεθάνει…”, διευκρινίζει ο Ταμίμι.
Νεκρός ο Καρντάς;
Για τον Αμπντουλάχ Καρντάς, ο Χασέμι λέει πως το 2017 είχε ανακοινωθεί από μέλη της οικογένειάς του, ιδίως την κόρη του, που βρίσκεται στα χέρια των ιρακινών υπηρεσιών πληροφοριών, ο θάνατός του!
Σύμφωνα με μια ανακοίνωση που είχε αποδοθεί πριν από μήνες στο Amaq, το πρακτορείο προπαγάνδας του ISIS, ο Καρντάς είχε οριστεί ως διάδοχος του Μπαγκντάντι.
Όμως, το κείμενο αυτό δεν είχε ποτέ επιβεβαιωθεί επίσημα από το Ισλαμικό Κράτος και θεωρήθηκε, επομένως, ψευδές, από ειδικούς όπως ο Ταμίμι και ο Χασέμι.
Με τον Μπαγκντάντι νεκρό, “μέλη του Ισλαμικού Κράτους θα μπορούσαν απλά να μην επιβεβαιώσουν την πίστη τους στον διάδοχό του”, εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νέιτ Ρόζενμπλατ, ερευνητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Ο Μαξ Έιμπραμς, του πανεπιστημίου Νορθίστερν της Βοστόνης, εκτιμά ότι η διαδοχή του Μπαγκντάντι δεν θα έχει με κανέναν τρόπο μεγάλο αντίκτυπο στο πεδίο.
“Λίγη σημασία έχει το όνομα εκείνου που θα πάρει τη θέση του Μπαγκντάντι”, ο οποίος ήταν σχεδόν άφαντος από το 2014, εξηγεί ο Έιμπραμς.