Κόσμος

Αμπχαζία: Νεκρός βουλευτής από πυροβολισμό μέσα στο κοινοβούλιο – Πολιτική κρίση στην αποσχιθείσα περιφέρεια

Το Νοέμβριο διαδηλωτές εισέβαλαν στη Βουλή διαμαρτυρόμενοι μια συμφωνία με τη Ρωσία, ωθώντας σε παραίτηση τον πρόεδρο της περιοχής

Τραγική κατάληξη είχε συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Αμπχαζίας, μια αποσχισθείσα περιφέρεια στην Γεωργία, την οποία υποστηρίζει η Ρωσία, αφού βουλευτής τραυματίστηκε θανάσιμα από πυροβολισμό, όπως μετέδωσε σήμερα (19.12.2024) η υπηρεσία Τύπου της προεδρίας της περιφέρειας.

Κατά την διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης για θέματα που αφορούσαν την Ρωσία, προκλήθηκε μεγάλη ένταση και ένας βουλευτής άνοιξε πυρ, με τον βουλευτή Βαχτάνγκ Γκολάντζια, ο οποίος προσπαθούσε να ηρεμήσει την κατάσταση, να τραυματίζεται και τελικά να χάνει την ζωή του.  

Την είδηση επιβεβαίωσε και το γραφείο Τύπου του, ασκούντος χρέη προέδρου, Μπάντρα Γκούνμπα, το οποίο ανέφερε σε ανάρτηση στο Telegram ότι ακόμα ένας βουλευτής τραυματίστηκε στο χέρι από τα πυρά.  Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αμπχαζίας, Apsnypress, μετέδωσε πως το υπουργείο Εσωτερικών ταυτοποίησε έναν άλλο βουλευτή, τον Αντγκούρ Χαραζία, ως ύποπτο στο περιστατικό και πως αυτός διέφυγε από το σημείο. Το τηλεγράφημα δεν δίνει οποιαδήποτε ένδειξη για το κίνητρο.

 

Η Αμπχαζία, που βρίσκεται στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, αποσχίστηκε από τη Γεωργία έπειτα από πόλεμο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η Ρωσία υποστηρίζει επί μακρόν την Αμπχαζία και μία άλλη αποσχισθείσα περιφέρεια της Γεωργίας, τη Νότια Οσετία και τις έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες αφού κέρδισε έναν πόλεμο πέντε ημερών με τη Γεωργία το 2008.

Η Αμπχαζία βυθίστηκε στην κρίση τον περασμένο μήνα όταν διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο διαμαρτυρόμενοι για μια συμφωνία επενδύσεων με τη Ρωσία, ωθώντας σε παραίτηση τον πρόεδρο της περιοχής Ασλάν Μπζάνια. Ο αντιπρόεδρός του, ο Γκούνμπα, έγινε προσωρινός ηγέτης της περιφέρειας. Οι βουλευτές ψήφισαν κατά της επικύρωσης της συμφωνίας με τη Ρωσία νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

 

Ηγέτες της αντιπολίτευσης στην Αμπχαζία είχαν αντιταχθεί στη συμφωνία, φοβούμενοι ότι θα άνοιγε τον δρόμο σε πλούσιους Ρώσους να αγοράσουν περιουσίες, ανεβάζοντας τις τιμές για τους ντόπιους. Η Μόσχα, που χρηματοδοτεί σε μεγάλο βαθμό την προϋπολογισμό της Αμπχαζίας, θέλει οι Ρώσοι επενδυτές να μπορούν να αποκτούν περιουσιακά δικαιώματα και να έχουν το δικαίωμα να αναπτύξουν την περιοχή.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στην Ισπανία - 4 νεκροί, 3 σοβαρά τραυματίες και τουλάχιστον 2 παγιδευμένοι εργάτες
Η έκρηξη σημειώθηκε στις Αστούριες, ενώ τουλάχιστον τρεις από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση καθώς φέρουν βαριά εγκαύματα και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
Ασθενοφόρο στην Ισπανία
Η Μαρίν Λε Πεν αποκλείστηκε από τις εκλογές μετά την καταδίκη για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος
Μαζί της καταδικάστηκαν 8 ευρωβουλευτές και 12 βοηθοί τους - Της απαγορεύτηκε η άσκηση ή η διεκδίκηση δημοσίου αξιώματος μόλις δύο χρόνια πριν τις προεδρικές εκλογές
REUTERS
Ανανεώθηκε πριν 5 λεπτά
Ο Έλον Μασκ μοίρασε 2 εκατ. ευρώ για να πείσει πολίτες να ψηφίσουν συντηρητικό για το Ανώτατο Δικαστήριο
Ο μεγιστάνας έβαλε τα «μεγάλα μέσα» για να πείσει τους ψηφοφόρους να επιλέξουν τον συντηρητικό υποψήφιο ο οποίος φαίνεται πως θα χάσει από την φιλελεύθερη υποψήφια την οποία στηρίζουν οι Δημοκρατικοί
Ο Έλον Μασκ
Τι θα γινόταν αν σεισμός 9 Ρίχτερ χτυπούσε την Ιαπωνία - Τουλάχιστον 330.000 οι νεκροί, τσουνάμι και απόλυτη καταστροφή
Υπαρκτός ο κίνδυνος για μέγα - σεισμό μεγέθους 9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία. Θα προκαλούσε τον εκτοπισμό 1,23 εκατομμύριο κατοίκων ή αλλιώς του 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας
Φωτογραφία αρχείου Reuters