Κόσμος

Αμβλώσεις – Τζο Μπάιντεν: «Αν κερδίσουμε τις εκλογές θα επαναφέρω το δικαίωμα»

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα εισαχθεί στην ατζέντα του Κογκρέσου, εφόσον κερδίσουν οι Δημοκρατικοί τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, θα διασφαλίζει το δικαίωμα στην άμβλωση.

Αυτό υποσχέθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, 3 εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές. «Και, αν το Κογκρέσο τον εγκρίνει [τον νόμο για την άμβλωση], θα τον υπογράψω τον Ιανουάριο», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενώ ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε ότι θα θέσει βέτο εάν οι Ρεπουμπλικάνοι ανακτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου και επιχειρήσουν να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Όμως, οι Δημοκρατικοί ενδέχεται να χάσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και ενδεχομένως και της Γερουσίας.

Ο Μπάιντεν, προσπαθώντας να ενώσει το κόμμα και τους υποστηρικτές του γύρω από το θέμα των αμβλώσεων, είπε στην ομιλία του προς τα μέλη του κόμματος στο ιστορικό Howard Theatre της Ουάσιγκτον, ότι εάν οι Δημοκρατικοί εκλέξουν περισσότερους γερουσιαστές και διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής, εκείνος θα υπογράψει έναν νόμο που θα κωδικοποιεί τη δικαστική απόφαση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973.

«Αυτή είναι η υπόσχεση που δίνω σε εσάς και τον αμερικανικό λαό: το πρώτο νομοσχέδιο που θα στείλω στο Κογκρέσο θα αφορά την κωδικοποίηση της Ρόου εναντίον Γουέιντ», της απόφασης που έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο πριν από μισό αιώνα, η οποία ανατράπηκε το καλοκαίρι από τη συντηρητική πλειοψηφία του οργάνου αυτού.

«Έχετε τον τελευταίο λόγο στο δικαίωμα της επιλογής»

«Θέλω να θυμάστε ότι τον τελευταίο λόγο δεν τον έχει το Δικαστήριο τώρα. Δεν επαφίεται στους εξτρεμιστές Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο. Τον τελευταίο λόγο για το δικαίωμά σας στην επιλογή, τον έχετε εσείς. Και αν κάνετε αυτό που σας αναλογεί και ψηφίσετε, σας υπόσχομαι ότι θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί. Θα κάνω αυτό που μου αναλογεί», συνέχισε.

Στην ομιλία του, ο Τζο Μπάιντεν επικαλέστηκε μια πρόταση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες διαθέτουν εκλογική και πολιτική εξουσία και υπονόησε ότι θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν και να εκλέξουν βουλευτές που θα προστατεύσουν το δικαίωμά τους στην άμβλωση.

«Θα σας πω κάτι. Το δικαστήριο και οι ακραίοι Ρεπουμπλικάνοι που πέρασαν δεκαετίες προσπαθώντας να ανατρέψουν την (απόφαση) Ρόου θα το διαπιστώσουν», είπε. Υπενθυμίζεται ότι μετά την ιστορική πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, έχουν επιβληθεί απαγορεύσεις στις αμβλώσεις σε 16 Πολιτείες.

Η πολιτική σκηνή των ΗΠΑ

Οι Δημοκρατικοί διαθέτουν ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή. Στη Γερουσία, ελέγχουν τις 50 από τις 100 έδρες και σε περίπτωση ισοψηφίας η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις είναι αυτή που καθορίζει το αποτέλεσμα. Ακόμη και αν διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής, χρειάζεται να αυξήσουν σημαντικά τη δύναμή τους στη Γερουσία, αφού ο κανονισμός ορίζει ότι απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία 60 ψήφων για να περάσει ο νόμος.

Ωστόσο, μολονότι η άμβλωση παίζει σημαντικό ρόλο για τους Δημοκρατικούς στις ενδιάμεσες εκλογές, μια δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και της εταιρείας Ipsos δείχνει ότι οι Αμερικανοί ανησυχούν περισσότερο για τον πληθωρισμό.

Σε πανεθνικό επίπεδο, μόνο το 8% των Αμερικανών απάντησε ότι το θέμα του δικαιώματος στην άμβλωση θα καθορίσει την ψήφο τους. Συγκριτικά, το 27% ανέφερε ότι η ψήφος του θα εξαρτηθεί από τον πληθωρισμό.

Το 20% των Δημοκρατικών γυναικών είπαν ότι η νομιμοποίηση των αμβλώσεων είναι το βασικό θέμα που θα κρίνει την ψήφο τους τον Νοέμβριο ενώ για το 22% κυρίαρχο ρόλο θα παίξει ο πληθωρισμός. Στους Δημοκρατικούς άνδρες τα ποσοστά αυτά είναι 9% και 19% αντίστοιχα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιστορική υποχώρηση του Πενταγώνου για τους ομοφυλόφιλους στρατιωτικούς που απολύθηκαν λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τους
Οι βετεράνοι στρατιωτικοί που απολύθηκαν λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τους, έχασαν τα δικαιώματά τους σε δάνεια, επιδόματα και υγειονομική περίθαλψη
Ιστορική υποχώρηση του Πενταγώνου για τους ομοφυλόφιλους στρατιωτικούς που απολύθηκαν λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τους