Η κυβέρνηση της Γερμανία μάλλον θα μειώσει το ποσοστό του λιμανιού του Αμβούργου που θα αποκτήσει η Cosco, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, σε έναν συμβιβασμό που θα δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσει η συμφωνία.
Η Cosco ζήτησε πέρυσι να αποκτήσει ποσοστό 35% σε έναν από τους τρεις τερματικούς σταθμούς της εταιρείας logistics HHLA στο μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας, το Αμβούργο, αλλά ο γερμανικός συνασπισμός είναι διχασμένος ως προς το εάν θα εγκρίνει τη συμφωνία ή όχι, εν μέσω σφοδρών ανταγωνισμών ΕΕ – Κίνας, η οποία έχει στενές σχέσεις και με τη Ρωσία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο συμβιβασμός που συζητείται θα έχει ως αποτέλεσμα το Βερολίνο να εγκρίνει την πώληση του 24,9% του τερματικού σταθμού στην Cosco, αν και πηγές δήλωσαν ότι τα γερμανικά υπουργεία Οικονομίας και Εξωτερικών συμβουλεύουν να μην προχωρήσει η συμφωνία, ακόμα και με τους τροποποιημένους όρους.
Το πώς ο κυβερνητικός συνασπισμός διαχειρίζεται το ζήτημα θεωρείται μέτρο αναφοράς για το πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φθάσει η Γερμανία σε ό,τι αφορά τη σκλήρυνση της στάσης προς την Κίνα, τον κορυφαίο εμπορικό της εταίρο, λόγω των ανησυχιών ότι είναι υπερβολικά εξαρτημένη από τη χώρα.
Οι πηγές δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί. Η είδηση έγινε γνωστή μία εβδομάδα πριν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κίνα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Τα εμπλεκόμενα υπουργεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θεωρούν το όριο του 24,9% ως λύση έκτακτης ανάγκης’ για να αποφευχθούν τα χειρότερα», δήλωσε πηγή του υπουργείου Οικονομίας, προσθέτοντας ότι ένα μικρότερο ποσοστό θα έδινε στην Cosco μικρότερο δικαίωμα γνώμης στη διαχείριση του τερματικού σταθμού.
«Φυσικά αυτό δεν επιλύει το ίδιο το θέμα των κινδύνων, άρα τα υπουργεία συνεχίζουν να πιστεύουν ότι μια πλήρης απαγόρευση είναι η σωστή κίνηση», δήλωσε η πηγή.
Το Πεκίνο έχει δηλώσει στο παρελθόν πως ελπίζει ότι η Γερμανία θα δει τη συμφωνία «από μια αντικειμενική και λογική οπτική γωνία» χωρίς να πολιτικοποιεί τις οικονομικές σχέσεις.