Σάββατο, 17 Αυγ.
31oC Αθήνα

Αμβούργο: Αιματηρές συμπλοκές προσφύγων σε κέντρο υποδοχής

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Απελπισμένοι πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν ήρθαν στα χέρια και συγκρούστηκαν άγρια στην προσπάθειά τους να κατοχυρώσουν μία θέση σε ένα υπερπλήρες κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Αμβούργο της Γερμανίας.

Τουλάχιστον 200 πρόσφυγες, Σύροι και Αφγανοί, συμμετείχαν στα σοβαρά επεισόδια, που διήρκησαν μια μέρα και χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να σταματήσουν αναφέρει η εφημερίδα Die Zeit.

Από τον άγριο καυγά και τα επεισόδια Σύρων και Αφγανών προσφύγων δεν έλειψαν οι φωνές, τα χτυπήματα και οι τραυματισμοί. Η αστυνομία, προσπάθησε να επέμβει και να ηρεμήσει την κατάσταση αλλά μάταια. Οι συμπλοκές διήρκεσαν σχεδόν ένα 24ωρο. Από τις ταραχές, δεν έλειψαν και οι υλικές ζημιές, καθώς έσπασαν καρέκλες και κρεβάτια, έπιπλα δηλαδή που προορίζονταν για την εγκατάσταση των προσφύγων.

Και ενώ μετανάστες συγκρούονται καθημερινά για μία θέση στα κέντρα υποδοχής, ανακοίνωση από τις αρχές του Αμβούργου, ήρθε να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Οι θέσεις στα κέντρα είναι πλέον γεμάτες με αποτέλεσμα τουλάχιστον 500 άνθρωποι να βρεθούν στο δρόμο και να παλεύουν για την επιβίωσή τους.

Οι βουλευτές του περιφερειακού κοινοβουλίου που ανήκουν στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, στους Πράσινους και την Αριστερά πρότειναν να χρησιμοποιηθούν κενά εμπορικά κτίρια για να στεγαστούν οι πρόσφυγες, ακόμη κι αν οι ιδιοκτήτες τους δεν συμφωνούν. Φαίνεται πως το Αμβούργο ακολουθεί το δρόμο του Βερολίνου, το οποίο έχει ήδη αξιοποιήσει τέσσερα εμπορικά κέντρα για τη στέγαση και προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να συμβάλλει στη φροντίδα των προσφύγων.

Σήμερα αναμένεται να αποφανθεί για το θέμα το δημοτικό συμβούλιο του Αμβούργου, ενώ το περιφερειακό κοινοβούλιο υπερψήφισε χθες σε πρώτη ανάγνωση «το νομοσχέδιο για την προστασία των προσφύγων σε καταλύματα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε