Οι δύο από αυτούς συνελήφθησαν γιατί έφτιαχναν brownies χρησιμοποιώντας ληγμένο αλεύρι, ενώ οι άλλοι δύο κατηγορήθηκαν ότι χρησιμοποίησαν μεγάλη ποσότητα σιταριού για κρουασάν και άλλα ακριβά προϊόντα αναφέρει το Reuters.
Με τις απειλές της κυβέρνησης Μαδούρο να γίνονται πραγματικότητα, η κυβέρνηση πήρε υπό τον έλεγχό της άλλον έναν φούρνο, με τις αρχές να υπόσχονται πως θα τον λειτουργήσουν εκείνες, τουλάχιστον για τις επόμενες 90 μέρες. Συνολικά, στην πρωτεύουσα Καράκας, τουλάχιστον 700 μαγαζιά έχουν επιθεωρηθεί από ελεγκτές και στρατιώτες αυτή την εβδομάδα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι διώξεις κατά των αρτοποιών που επιλέγουν να φτιάχνουν brownies ή κρουασάν αντί για ψωμί, δεν είναι βέβαια κάποια “τρέλα” της κυβέρνησης Μαδούρο. Η χώρα έχει ελάχιστα αποθέματα σιταριού και η βασική ανάγκη του κόσμου είναι το ψωμί! Γι αυτό και η κυβέρνηση έχει εκδώσει οδηγία το 90% του σιταριού που φτάνει στα αρτοποιεία να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ψωμί. Σε αντίθετη περίπτωση δηλώνει πως θα επιτάσσει τους φούρνους και θα τους λειτουργεί η ίδια.
Καθώς η οικονομική κρίση, που ξεκίνησε πριν τρια χρόνια, συνεχίζεται η ευθύνη για την έλλειψη βασικών προϊόντων στη χώρα έχει γίνει μπαλάκι μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρηματιών. Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, ισχυρίζεται πως οι επιχειρηματίες αποθηκεύουν προϊόντα για να αυξήσουν τις τιμές, ενώ οι αντίπαλοι της κυβέρνησης κατηγορούν τον Μαδούρο και τις αποτυχημένες του προσπάθειες για έλεγχο του νομίσματος.
Αφήνοντας στην άκρη τις αιτίες της κρίσης, η πραγματικότητα είναι πως το 80% των φούρνων του Καράκας δεν έχει σιτάρι ούτε για δείγμα. “Όσοι κρύβονται πίσω από τον “πόλεμο του ψωμιού” θα πληρώσουν” δήλωσε ο Μαδούρο στις αρχές της εβδομάδας, “και μην τους αφήσετε να πουν πως πρόκειται για πολιτική δίωξη”.
Μεταξύ των υπόλοιπων συνεπειών στη χώρα, περίπου 9,6 εκατομμύρια πολίτες αναγκάζονται να τρώνε δύο ή λιγότερα γεύματα την ημέρα, την ώρα που ο πληθυσμός της χώρας φτάνει τα 31,8 εκατομμύρια. Την ίδια ώρα τα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας φτάνουν τα 10,8 δισεκατομμύρια. Μέχρι τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση της χώρας πρέπει να ξεπληρώσει 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα, σύμφωνα με το Forbes.