Site icon NewsIT

Αναγνωρίστηκε νέα ομάδα αίματος και πήρε τέλος ένα μυστήριο 50 χρόνων

18.09.2024 | 15:08
Αναγνωρίστηκε νέα ομάδα αίματος και πήρε τέλος ένα μυστήριο 50 χρόνων

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟ ΣΕΦ (ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / EUROKINISSI)

Τέλος πήρε ένα μυστήριο 50 ετών με επιστήμονες στη Βρετανία να ανακαλύπτουν ένα νέο σύστημα ομάδων αίματος που θα μπορούσε να δώσει χιλιάδες ζωές σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με το BBC η ερευνητική ομάδα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (NHS Blood and Transplant/NHSBT) ανακάλυψε την ομάδα αίματος MAL, καθώς εντόπισε το γενετικό υπόβαθρο ενός σπάνιου αντιγόνου αίματος με την ονομασία AnWj που ανακαλύφθηκε το 1972.

Συγκεκριμένα το Διεθνές Εργαστήριο Αναφοράς Ομάδων Αίματος του NHSBT ανέπτυξε μια εξέταση αίματος που εντοπίζει τους ασθενείς που δεν διαθέτουν το σπάνιο αυτό αντιγόνο.

Όπως είναι γνωστό, τα αντιγόνα είναι ουσίες οι οποίες βρίσκονται στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων, είναι μοναδικά για κάθε άτομο και ορίζουν την ομάδα αίματος του.

Οι επιστήμονες αναγνώρισαν τις περισσότερες κύριες ομάδες αίματος στις αρχές του 20ού αιώνα. Πρόκειται για το σύστημα ΑΒ και το σύστημα ρέζους.

Όπως προκύπτει με βάση το σύστημα ΑΒ οι κύριοι τύποι αίματος είναι τέσσερις: Α, Β, ΑΒ και Ο και καθεμία από αυτές μπορεί να είναι ρέζους θετική ή ρέζους αρνητική.

Η ανακάλυψη των ερευνητών του NHSBT σηματοδοτεί την ταυτοποίηση του 47ου συστήματος ομάδων αίματος και μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές παγκοσμίως, σύμφωνα με την αιματολόγο και ανώτερη ερευνήτρια στο NHSBT, Λουίζ Τίλεϊ. Σύμφωνα με την ερευνήτρια η οποία εργάζεται στο έργο αυτό εδώ και 20 χρόνια, είναι «αρκετά δύσκολο να βάλουμε έναν αριθμό» για το πόσοι άνθρωποι θα επωφεληθούν από το τεστ. Ωστόσο, το NHSBT είναι η τελευταία λύση για περίπου 400 ασθενείς σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

 «Πρόκειται για ένα τεράστιο επίτευγμα και το αποκορύφωμα μιας μακράς ομαδικής προσπάθειας, το ότι καταφέραμε τελικά να αναγνωρίσουμε αυτό το νέο σύστημα ομάδων αίματος και να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα σε αυτούς τους ασθενείς», δήλωσε η Τίλεϊ.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version