Ένας αστεροειδής φέρεται, σύμφωνα με Αμερικανούς αστρονόμους, ότι είναι το αρχαιότερο ουράνιο σώμα στο δικό μας ηλιακό σύστημα.
Ο αστεροειδής “2015 ΒΖ509” ή εν συντομία ΒΖ είναι γηραιός και παράξενος. Αφενός πρόκειται, κατά πάσα πιθανότητα, για τον πρώτο μόνιμο κάτοικο της γειτονιάς μας. Αφετέρου κινείται με ανάποδη φορά από ό,τι η Γη και οι υπόλοιποι πλανήτες.
Ο αγαπητός ΒΖ έχει σχεδόν τρία χιλιόμετρα πλάτος και αποτελείται από άγνωστα προς το παρόν συστατικά. Εκτιμάται ότι προέρχεται από κάποιο άλλο ηλιακό σύστημα αλλά παγιδεύτηκε από τις βαρυτικές δυνάμεις του δικού μας. Υπολογίζεται ότι αυτό πρέπει να συνέβη κάποια στιγμή πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.
Και το όνομα αυτού: Ουμουαμούα
Στις αρχές του 2018 και πριν τον ΒΖ, οι αστρονόμοι στη Χαβάη και την Αριζόνα είχαν εντοπίσει και κάποιον άλλον αστεροειδή. Ο “Ουμουαμούα” -όπως τον βάφτισαν- ήταν αντίθετα περαστικός από τα μέρη μας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Δρ. Φαδί Ναμουνί του Αστεροσκοπείου της Κυανής Ακτής στη Γαλλία ότι: «Αν το ηλιακό μας σύστημα μπορούσε να εκδώσει άδειες παραμονής σε αστεροειδείς, ο μεν Ουμουαμούα θα έπαιρνε βίζα μικρής διάρκειας. Στον δε ΒΖ θα χορηγείτο πράσινη κάρτα παραμονής». Οι αστρονόμοι δεν αποκλείουν στο μέλλον να βρουν κι άλλα εξωτικά ουράνια σώματα, από διαφορετικά ηλιακά συστήματα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ