Η εταιρεία του Facebook προσπαθεί να αντιμετωπίσει το κλίμα επιφυλακτικότητας για να εξασφαλίσει τη στήριξη της Ουάσινγκτον αφού εξέπληξε τις ρυθμιστικές αρχές και τους βουλευτές με την ανακοίνωσή της στις 18 Ιουνίου ότι ελπίζει να λανσάρει ένα νέο ψηφιακό νόμισμα, το Libra, το 2020.
Έκτοτε έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ένα μπαράζ κριτικής από φορείς χάραξης πολιτικής και ρυθμιστικούς φορείς του χρηματοπιστωτικού κλάδου εντός και των εκτός των ΗΠΑ, που φοβούνται ότι η μαζική υιοθέτηση του ψηφιακού νομίσματος από τους 2,38 δισεκ. χρήστες του κολοσσού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αλλάξει άρδην το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οι επικριτές εμφανίζονται οργισμένοι που η εταιρία προχώρησε τόσο πολύ με τα σχέδια της για το κρυπτονόμισμα χωρίς την εκτεταμένη συμβολή από τους φορείς χάραξης της πολιτικής, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται ήδη στο προσκήνιο για θέματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Υπεύθυνος για το κρυπτονόμισμα ο πρώην πρόεδρος της PayPal
Η Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας θα θέσει τα ερωτήματά της στον Ντέιβιντ Μάρκους, το ανώτατο στέλεχος της εταιρίας που είναι αρμόδιος για το σχέδιο αυτό, σε μια σειρά ζητημάτων, από το πώς το Libra θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια νομισματική πολιτική έως το πώς θα γίνει η διαχείριση των δεδομένων των πελατών.
Ο Μάρκους, που ήταν πρόεδρος της PayPal από το 2012 έως το 2014, θα προσπαθήσει να περιορίσει τις ανησυχίες υποσχόμενος ότι η Facebook δεν θα ξεκινήσει να προσφέρει το Libra έως ότου έχουν διευθετηθεί όλα τα ρυθμιστικά ζητήματα, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που αναρτήθηκε χθες. «Γνωρίζουμε ότι χρειάζεται να έχουμε χρόνο για να γίνει αυτό σωστά», αναμένεται να δηλώσει ο Μάρκους, ο οποίος αύριο πρόκειται να μιλήσει και ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ο Μάρκους είναι πιθανόν να έχει μια παγερή αντιμετώπιση από τους βουλευτές των Δημοκρατικών, που ήδη πιστεύουν ότι η εταιρία είναι πολύ μεγάλη και απρόσεκτη σε ό,τι αφορά τα δεδομένα των καταναλωτών. Είναι επίσης πιθανόν να αντιμετωπίσει την επιφυλακτικότητα των Ρεπουμπλικάνων, μετά τις ανησυχίες που εξέφρασαν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.
«Θα πρέπει να μας πείσουν για τα πολύ υψηλά πρότυπα, πριν να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στο αμερικανικό χρηματοοικονομικών σύστημα», δήλωσε ο Μνούτσιν χθες.
“Καμπανάκι” από τον Όλαφ Σολτς
«Η έκδοση ενός νομίσματος δεν ανήκει στα χέρια μιας ιδιωτικής εταιρίας διότι αυτό είναι το βασικό στοιχείο της κυριαρχίας ενός κράτους», δήλωσε ο Σολτς ενόψει της συνεδρίασης της Ομάδας των 7 (G7) στη Γαλλία αργότερα αυτή την εβδομάδα.
«Το ευρώ είναι και παραμένει το μόνο νόμιμο μέσο πληρωμής στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο Σολτς. Το Βερολίνο συντονίζει τις προσπάθειές του διεθνώς με τους συμμάχους του για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την προστασία των καταναλωτών και την αποτροπή μιας πύλη εισόδου για το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, πρόσθεσε.