Παρασκευή, 22 Νοε.
16oC Αθήνα

Ανάλυση BBC: Τι κρύβεται πίσω από τη διαρροή των εγγράφων για την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν

Ανάλυση BBC: Τι κρύβεται πίσω από τη διαρροή των εγγράφων για την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν

Τεράστια είναι η ανησυχία στις ΗΠΑ από την διαρροή των εγγράφων που έφεραν στο φως λεπτομέρειες για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

Οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν πως διέρρευσαν στο Telegram τα έγγραφα για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν. Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για δορυφορικές εικόνες.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «είναι βαθιά ανήσυχος» για τη διαρροή. Δεν έχει καθοριστεί αν τα έγγραφα κυκλοφόρησαν μέσω χάκερς ή διαρροής.

Εδώ και τρεις εβδομάδες, το Ισραήλ υπόσχεται να χτυπήσει σφοδρά το Ιράν ως αντίποινα για τη μαζική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους την 1η Οκτωβρίου με το BBC να προσπαθεί να ρίξει φως και να εξηγήσει τα ως τώρα δεδομένα. 

Είναι γνήσια τα έγγραφα;

Στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η φράση που χρησιμοποιείται στους τίτλους φαίνεται αξιόπιστη και συμφωνούν με παρόμοια απόρρητα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν στο παρελθόν.

Με τίτλο «Άκρως απόρρητο», περιλαμβάνουν το ακρωνύμιο «FGI», που σημαίνει «Foreign Government Intelligence». (Πληροφορίες από Ξένη Κυβέρνηση).

Τα έγγραφα φαίνεται ότι κυκλοφόρησαν στις υπηρεσίες πληροφοριών της συμμαχίας Five Eyes, των πέντε δυτικών χωρών που μοιράζονται τακτικά πληροφορίες, δηλαδή τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Το ακρωνύμιο «TK» στα έγγραφα αναφέρεται στο «Talent Keyhole», μια κωδική λέξη που καλύπτει το Signals Intelligence (SIGINT) και το Imagery Intelligence (IMINT) που βασίζεται σε δορυφόρους.

Τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα;

Συνολικά, τα δύο έγγραφα αποτελούν μια απόρρητη αξιολόγηση των ΗΠΑ για τις προετοιμασίες του Ισραήλ να χτυπήσει στόχους στο Ιράν, με βάση πληροφορίες που αναλύθηκαν στις 15-16 Οκτωβρίου από την Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Ένα από τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος είναι η αναφορά σε δύο συστήματα βαλλιστικών πυραύλων αέρος-εδάφους (ABLM): το Golden Horizon και το Rocks

Το Rocks είναι ένα πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς που κατασκευάζεται από την ισραηλινή εταιρεία Rafael και έχει σχεδιαστεί για να πλήττει διάφορους στόχους τόσο πάνω όσο και κάτω από το έδαφος. Το Golden Horizon θεωρείται ότι αναφέρεται στο πυραυλικό σύστημα Blue Sparrow με βεληνεκές περίπου 2.000 km (1.240 μίλια).

Αυτή η αναφορά υποδηλώνει ότι η ισραηλινή αεροπορία σκοπεύει να πραγματοποιήσει μια εκτεταμένη επίθεση, παρόμοια με εκείνη που πραγματοποίησε τον Απρίλιο σε ιρανικό ραντάρ κοντά στο Ισφαχάν. Με την εκτόξευση των πυραύλων από μεγάλη απόσταση, το Ισραήλ θα μπορούσε να αποφύγει την ανάγκη να πετάξει πάνω από γειτονικές χώρες, όπως η Ιορδανία.

Τα συγκεκριμένα έγγραφα δεν έχουν ενδείξεις ότι το Ισραήλ σκοπεύει να ενεργοποιήσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο. Όπως σημειώνει το BBC, κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αναγνωρίζει ποτέ δημοσίως ότι ο στενός σύμμαχός της, το Ισραήλ, διαθέτει πυρηνικά όπλα, οπότε αυτό έχει προκαλέσει κάποια αμηχανία στην Ουάσιγκτον.

Απουσιάζει το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης

Από τα έγγραφα απουσιάζουν λεπτομέρειες σχετικά με τους στόχους που σκοπεύει να πλήξει το Ισραήλ στο Ιράν και πότε σκοπεύει να κάνει την επίθεση.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν κρύψει την αντίθεσή τους για επίθεση του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν ή σιος πετρελαϊκές του υποδομές.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, πολλοί περίμεναν ότι το Ισραήλ θα είχε πραγματοποιήσει μέχρι τώρα την επίθεση απάντηση στο Ιράν. Όμως, τον Απρίλιο, το Ιράν περίμενε 12 ημέρες προτού απαντήσει στο Ισραήλ με ένα μπαράζ 300 drones και πυραύλων μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε τα διπλωματικά του κτίρια στη Δαμασκό, σκοτώνοντας αρκετούς ανώτερους διοικητές του IRGC.

Η καθυστέρηση μπορεί να οφείλεται στις ανησυχίες των ΗΠΑ για κλιμάκωση, ενώ λιγότερο από ένα μήνα απομένει πριν τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εγινε επίτηδες η διαρροή;

Υπάρχουν υπόνοιες ότι η διαρροή αυτών των εγγράφων ενδέχεται να έγινε σκόπιμα από κάποιον που ήθελε να αποτρέψει τα σχέδια του Ισραήλ για επίθεση στο Ιράν.

Το Ιράν διαθέτει μεγάλη και εξελιγμένη ικανότητα κυβερνοπολέμου, επομένως διερευνάται και η πιθανότητα για κάποια κυβερνοεπίθεση.

Αυτά τα έγγραφα, αν είναι γνήσια όπως θεωρείται πολύ πιθανό, δείχνουν ότι παρά τη στενή αμυντική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Και το βασικότερο ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να κατασκοπεύει τον σύμμαχό της σε περίπτωση που δεν της δοθεί η πλήρης εικόνα.

Αν και δεν είναι σαφές πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η επίθεση, οι πληροφορίες που περιέχονται στα έγγραφα δείχνουν ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για ένα εκτεταμένο στρατιωτικό πλήγμα. Η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε ένταση, και αν η επίθεση λάβει χώρα, αναμένεται να δημιουργήσει μια νέα περίοδο ακραίας αστάθειας στην περιοχή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις