Κόσμος

Ανάλυση CNN: Οι Ουκρανοί φοβούνται την εκεχειρία με μεσολάβηση Τραμπ – «Θα είναι γεμάτη παραχωρήσεις και ψεύτικες υποσχέσεις»

Η Ουκρανία βλέπει τις ελπίδες της για επιστροφή των κατεχόμενων εδαφών της από τη Ρωσία να συντρίβονται

Για την μειονεκτική θέση της Ουκρανίας σε περίπτωση οποιασδήποτε κατάπαυσης του πυρός με την Ρωσία μέσω των ΗΠΑ, ανησυχεί το Κίεβο λόγω της «ανέφικτης» επιστροφής των κατεχομένων ουκρανικών εδαφών.

Σύμφωνα με ανάλυση του CNN, οι φόβοι της Ουκρανίας προκύπτουν μετά την επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για μεσολάβηση των ΗΠΑ στην κατάπαυση πυρός ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα.

Η Ουκρανία από την μεριά της, αποκαλούσε πάντα τις περιοχές της υπό ρωσικό έλεγχο «προσωρινά κατεχόμενα εδάφη», επιμένοντας ότι τελικά θα ανακτήσει τον έλεγχο πάνω τους. Αλλά αυτή η ελπίδα συντρίβεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις, με τους Ουκρανούς να είναι σε πανικό.

Αυτή την εβδομάδα, ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι ήταν «απίθανο» η Ουκρανία να πάρει πίσω μεγάλο μέρος της κατεχόμενης γης της στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που σκοπεύει να πραγματοποιήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ακόμη και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, δήλωσε σε σύνοδο των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, ότι η ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία είναι «ανέφικτη» και ότι η επιστροφή των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών στο Κίεβο είναι «αυταπάτη».

Τι ανέφεραν οι αναλυτές

Η Yuliya Kazdobina, εμπειρογνώμονας εξωτερικής πολιτικής στο Ukrainian Prism, μια δεξαμενή σκέψης, είπε ότι δεν πιστεύει ότι ο Ρώσος ηγέτης θέλει ειρήνη.

«Είχαμε ήδη τόσα χρόνια διαπραγματεύσεων με τη ρωσική πλευρά», είπε. Η Ρωσία έχει ιστορικό χτυπήματος και παραβίασης συμφωνιών με την Ουκρανία που χρονολογείται δεκαετίες πίσω. Το 1994, η Ουκρανία συμφώνησε να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα με αντάλλαγμα τις εγγυήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία ότι θα σεβαστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Το 2015, αφού προσάρτησε την Κριμαία και πυροδότησε τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, η Μόσχα υπέγραψε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μόνο για να την παραβιάσει επανειλημμένα και στη συνέχεια να εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία επτά χρόνια αργότερα.

«Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία είναι πολύ αμφιλεγόμενη και μπορεί να παίξει καλά, αλλά όταν πρόκειται να κάνουν παραχωρήσεις και να κάνουν ειρήνη, δεν κάνουν ποτέ παραχωρήσεις», είπε ο Kazdobina στο CNN.

Η οπτική του Κιέβου

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σχολίασε την τηλεφωνική επικοινωνία των Τραμπ και Πούτιν, λέγοντας ότι η χώρα του δεν θα αποδεχτεί μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου.

«Ως ανεξάρτητη χώρα δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία συμφωνία χωρίς να εμπεριέχει εμάς. Και το διατυπώνω πολύ ξεκάθαρα στους εταίρους μας. Δεν θα δεχτούμε καμία διμερή διαπραγμάτευση για την Ουκρανία χωρίς εμάς», είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι ο Τραμπ μίλησε πρώτα με τον Πούτιν «δεν ήταν ευχάριστο», είπε.

Και οι Ουκρανοί φαίνεται να συμφωνούν με τον ηγέτη τους. Μιλώντας στο CNN στο Κίεβο, ο φοιτητής Ναζάρ Βολοσένκο είπε ότι τυχόν συνομιλίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απώλεια περαιτέρω εδαφών της Ουκρανίας θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα.

«Μπορεί να μείνουμε χωρίς τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη, χωρίς τμήματα της Χερσώνας, της Ζαπορίζια και της Κριμαίας», είπε.

«Πρέπει να πάρουμε πίσω ό,τι δικαιωματικά μας ανήκει», τόνισε.

Οι ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν επί του παρόντος σχεδόν το 20% του εδάφους της Ουκρανίας, από το περίπου 7% που είχε υπό τον έλεγχό της πριν εξαπολύσει την απρόκλητη πλήρους κλίμακας εισβολή της πριν από σχεδόν τρία χρόνια.

Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 1 εκατομμύριο παιδιά, ζουν υπό ρωσική κατοχή, σε αυτό που τα Ηνωμένα Έθνη έχουν περιγράψει ως «ζοφερή κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Φόβοι για επανάληψη της ιστορίας του 2014

Η Κριμαία βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από τότε που η Μόσχα την προσάρτησε το 2014.

Ο Maksym Vishchyk, δικηγόρος στην Global Rights Compliance, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που συμβουλεύει τις ουκρανικές αρχές για τη διερεύνηση και τη δίωξη διεθνών εγκλημάτων, είπε ότι η Μόσχα θέλει να επαναλάβει το ίδιο μοτίβο σε άλλα κατεχόμενα εδάφη.

Η Αποστολή Παρακολούθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Ουκρανία έχει επανειλημμένα αναφέρει τις μυριάδες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διέπραξε η Ρωσία στην κατεχόμενη Ουκρανία – από παράνομες κρατήσεις έως σεξουαλική κακοποίηση μέχρι εξαναγκασμό ανθρώπων να αποδεχτούν τη ρωσική υπηκοότητα και αποστολή των παιδιών τους σε ρωσικά σχολεία και προγράμματα κατάρτισης.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ένα επικίνδυνο προηγούμενο

Ο οικονομικός σύμβουλος Oleksandr Sokhatskyi είπε στο CNN ότι πιστεύει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα ήταν απαράδεκτη εάν τα σύνορα της Ουκρανίας αλλάξουν από αυτά που ήταν πριν από τον πόλεμο, λόγω του ανθρώπινου κόστους των ετών περιττής μάχης.

«Δεδομένου πόσα θύματα έχει ήδη αυτός ο πόλεμος, και για να τον τερματίσουμε υπό τις προϋποθέσεις κάποιου άλλου… τότε γιατί αυτοί (Ουκρανοί στρατιώτες) πέθαναν και γιατί υπερασπίστηκαν αυτά τα εδάφη;» είπε.

Οι στρατιώτες που πολεμούσαν στην πρώτη γραμμή ήταν επίσης δύσπιστοι ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τραμπ και Πούτιν θα μπορούσαν να αποφέρουν ένα αποτέλεσμα που θα ήταν ευχάριστο για πολλούς Ουκρανούς.

Ο Volodymyr Sablyn, διοικητής τάγματος στην 66η μηχανοποιημένη ταξιαρχία, ο οποίος πολεμά κοντά στο Lyman στα ανατολικά της χώρας, είπε ότι η κατάληψη μέρους της Ουκρανίας από τη Ρωσία θα μπορούσε να έχει επικίνδυνες συνέπειες.

«Θα δημιουργήσει προηγούμενο και θα δείξει στη Ρωσία ότι μπορούν να επιτεθούν σε οποιαδήποτε χώρα, να καταλάβουν το έδαφός της και να το κάνουν ατιμώρητο δικό τους στο μέλλον», είπε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε σύντομα να στρέψει το ενδιαφέρον της σε άλλες μικρότερες χώρες που βρίσκονται κοντά της.

Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει τους στόχους του: Θέλει να αποκτήσει τον έλεγχο του συνόλου των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Αλλά πολλοί στην Ουκρανία ανησυχούν ότι ακόμα κι αν αρχικά συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, τελικά θα υποκινήσει περαιτέρω μάχες για να πετύχει το τελικό του σκοπό.

«Κανείς και τίποτα δεν θα εμποδίσει τον Πούτιν να μας επιτεθεί ξανά και να καταλάβει μια άλλη περιοχή ή πολλές άλλες. Εάν η Ευρώπη και η Αμερική δεν μας βοηθήσουν, τότε η ειρήνη τώρα πιθανότατα θα οδηγήσει σε πόλεμο σε λίγα χρόνια», είπε ο Sablyn.

 

 

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι Αυστριακές αρχές απέτρεψαν ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό της Βιέννης - Συνελήφθη 14χρονος τουρκικής καταγωγής
Ο 14χρονος συνελήφθη με εντολή της Εισαγγελίας της Βιέννης, ως ύποπτος για συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα ή εγκληματική οργάνωση
Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Βιέννης
Σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης σε Γαλλικό καθολικό σχολείο οδηγεί στην έκτη πρόταση μομφής κατά Μπαϊρού
Το Notre Dame de Bétharram, στο οποίο φοίτησαν κάποια από τα παιδιά του Μπαϊρού, βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας για βίαιες σωματικές τιμωρίες για σωφρονισμό και σεξουαλικές επιθέσεις
Ο Φρανσουά Μπαϊρού