Site icon NewsIT
14:42 | 18.11.24

Ανάλυση Skynews: Γιατί η Δύση πρέπει να ανησυχεί για το τι συμβαίνει στα παρασκήνια μετά το πράσινο φως Μπάιντεν στο Κίεβο για χρήση πυραύλων

Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY./File Photo
Newsit Newsroom

Δύο μόλις μήνες πριν ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ παραδώσει την εξουσία στον Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν έδωσε το «πράσινο φως» να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία για πρώτη φορά αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, τύπου ATACMS, για να χτυπήσουν μέσα στη Ρωσία.

Μετά την αλλαγή στάσης από τον Λευκό Οίκο και τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναφορικά με τη χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία σε βάρος της Ρωσίας, το βασικό ερώτημα είναι ποια θα μπορούσε να είναι η ρωσική απάντηση, όχι μια σε λεκτικό επίπεδο, αλλά στην πράξη.

«Αν μια τέτοια απόφαση έχει ληφθεί και έχει επικοινωνηθεί στο καθεστώς του Κιέβου, τότε αυτό θα αποτελέσει έναν νέο γύρο έντασης και μια διαφορετική κατάσταση όσον αφορά την εμπλοκή των ΗΠΑ στη σύγκρουση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Κατά τον Πεσκόφ, η Ουάσινγκτον με την κίνησή της αυτή θέλει να κλιμακώσει τη διένεξη ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο, σημειώνοντας ότι η αμερικανική απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν «ρίχνει λάδι στη φωτιά» και επιδιώκει να κλιμακώσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία. «Αυτοί είναι οι ένοχοι της κλιμάκωσης, όχι η Ρωσία».

Στην ανάλυσή του, ο ανταποκριτής του SkyNews στη Μόσχα Ιβόρ Μπένετ αξιολογεί την πρώτη επίσημη αντίδραση από το Κρεμλίνο και σημειώνει ότι είναι ακριβώς «το είδος της ρητορικής που περιμέναμε».

Τονίζει ότι, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έγινε καμία αναφορά στα χιλιάδες βορειοκορεατικά στρατεύματα που η Μόσχα φέρεται να έχει αναπτύξει στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας για να αποκρούσει την ουκρανική εισβολή.

«Αυτό συμβαίνει επειδή αυτού του είδους η ρητορική είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό μέρος του σεναρίου του Κρεμλίνου. Προσπαθεί να διασφαλίσει ότι ο κόσμος συνεχίζει να πιστεύει το αφήγημά του ότι η Μόσχα είναι η αθώα και ότι η Ρωσία δέχεται επίθεση».

Όσον αφορά τις απειλές για αντίποινα, αυτές είναι ακόμη απροσδιόριστες, σημειώνει ο δημοσιογράφος.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στα σχόλια του Βλαντιμίρ Πούτιν τον Σεπτέμβριο, ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί να λάβει «κατάλληλες αποφάσεις» εάν η Δύση άρει τους περιορισμούς στη χρήση των όπλων μεγάλου βεληνεκούς της Ουκρανίας.

«Πραγματικές απειλές ή σαμποτάζ;»

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει αποκλείσει «την προοπτική αποστολής όπλων» σε αντιπάλους της Δύσης για να χτυπήσουν δυτικούς στόχους στο εξωτερικό, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι είναι αναφορά στο Ιράν, όπως σημειώνεται στην ανάλυση.

Το Sky News σημειώνει επίσης ότι πρόσφατα άλλαξε το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας ώστε θεωρητικά ο Πούτιν να μπορεί να απαντήσει με πυρηνικά όπλα εάν πέσουν δυτικά όπλα στο έδαφός της. «Είναι λοιπόν αυτές οι απειλές πραγματικές; Ή είναι περισσότερο σαμποτάζ;» είναι το ερώτημα που θέτει το βρετανικό δίκτυο.

«Στην Ουάσιγκτον φαίνεται ότι υπολογίζουν πως πρόκειται για άλλη μια μπλόφα από τη Ρωσία, επειδή άλλες λεγόμενες κόκκινες γραμμές από τη Μόσχα έχουν ξεπεραστεί το προηγούμενο διάστημα κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης» στην Ουκρανία.

To Sky News εξηγεί ότι όταν έγινε «ανάπτυξη δυτικών πυραύλων στην Ουκρανία νωρίτερα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, όταν έστειλαν άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο, αυτό συνέβη χωρίς καμία κλιμάκωση» από ρωσικής πλευράς.

«Η σκέψη στον Λευκό Οίκο φαίνεται να είναι ότι αν αντιδράσει ξανά με τον ίδιο τρόπο το Κρεμλίνο, μπορούν να προχωρήσουν χωρίς συνέπειες» σημειώνεται και καταληκτικά, σε αυτή την άμεση ανάλυση τίθεται το πολύ κρίσιμο ερώτημα «εάν αυτό (σ.σ. η χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς) θα έχει πράγματι το επιθυμητό αποτέλεσμα στο πεδίο της μάχης;»

Θα μπορούσε όμως η Ρωσία να απαντήσει με άλλους, πιο δόλιους τρόπους, τους οποίους δεν θέλει να κάνει γνωστούς; Σκεφτείτε σαμποτάζ, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, στενότερη ευθυγράμμιση με το Ιράν (και φυσικά τη Βόρεια Κορέα).

Με αυτή την έννοια, λοιπόν, δεν είναι η δημόσια οργή του Κρεμλίνου για την οποία θα πρέπει να ανησυχεί η Δύση, αλλά για το τι συμβαίνει στα παρασκήνια, καταλήγει η ανάλυση του Skynews. 

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version