Πέμπτη, 17 Οκτ.
18oC Αθήνα

Ανάλυση: Γιατί ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ είναι πολύ σημαντικός για τον πόλεμο στη Γάζα

REUTERS/Mohammed Salem/File Photo TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS/Mohammed Salem/File Photo

Νεκρός είναι ο αρχηγός της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ΜΜΕ του Ισραήλ επικαλούμενα αξιωματούχους.

Ο αρχηγός της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ υπήρξε ο βασικός αρχιτέκτονας της επίθεσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα, και διαδέχθηκε στην ηγεσία του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος τον Ισμαήλ Χανίγια που δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη τον Αύγουστο.

Το Reuters ανέφερε ότι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ ενημερώθηκαν ότι ο ηγέτης της Χαμάς είναι πολύ πιθανό να είναι νεκρός, δήλωσαν την Πέμπτη (17.10.2024) δύο αξιωματούχοι με γνώση του θέματος.

Τι σημαίνει όμως ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ; Μπορεί να αυξήσει τις ελπίδες για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα;

Σύμφωνα με ανάλυση του Skynews ο θάνατός του, αν επιβεβαιωθεί, θα είναι μια πολύ, πολύ σημαντική στιγμή στον πόλεμο στη Γάζα.

REUTERS/Mohammed Salem/File Photo

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Αν επιβεβαιωθεί ότι ο Γιαχία Σινουάρ έχει σκοτωθεί, δεδομένου ότι πολλοί άλλοι ανώτεροι διοικητές της Χαμάς έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους μήνες, ενδεχομένως και να αποτελέσει για το Ισραήλ αυτό που έχει θέσει ως στόχο του πολέμου στη Γάζα, που δεν είναι άλλος από την εξάλειψη της Χαμάς.

Μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, ο 62χρονος Σινουάρ τον διαδέχθηκε ως επικεφαλής και της πολιτικής πτέρυγας, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο ολόκληρης της ομάδας. Θεωρεί το Ισραήλ όχι μόνο πολιτικό αντίπαλο αλλά και ως δύναμη κατοχής σε μουσουλμανική γη.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι, από την αρχή της σύγκρουσης, ο Σινουάρ είχε ισχυρή επιρροή στη θέση της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Οποιαδήποτε εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους έπρεπε να περάσει από αυτόν.

Ο θάνατός του θα μπορούσε είτε να ωθήσει τη Χαμάς να συμφωνήσει σε ορισμένα από τα αιτήματα του Ισραήλ – είτε να προσφέρει στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, μια συμβολική νίκη που θα του έδινε την πολιτική κάλυψη που χρειάζεται για να μαλακώσει τη δική του διαπραγματευτική στάση.

Πολλοί άνθρωποι κατηγορούν τον Σινουάρ για τον γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη 101 όμηροι στη Γάζα και δεν έχει υπάρξει συμφωνία.

Εάν έχει σκοτωθεί, είναι δύσκολο να πούμε με σιγουριά εάν αυτό θα επιφέρει κάποια επιτάχυνση στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους.

«Είναι πραγματικά δύσκολο να πω, διότι δεν ξέρω με ποιον θα μιλούσαν τώρα οι διαπραγματευτές» τονίζει ο ανταποκριτής του Skynews.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις