Κόσμος

Αναστασιάδης – Νέα Υόρκη: Διάλογος με την Τουρκία μόνο χωρίς απειλές!

Ξεκάθαρος ως προς τις προϋποθέσεις επανέναρξης του διαλόγου για λύση του Κυπριακού, δηλώνει ο Νίκος Αναστασιάδης προσερχόμενος στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

“Όσο αποφασισμένος είμαι να μπω σε έναν ειλικρινή και δημιουργικό διάλογο, άλλο τόσο είμαι αποφασισμένος να μην μπω ποτέ σε διάλογο ενόσω ή εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις έκνομες ενέργειες, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο ή απειλώντας για εποικισμό της Αμμοχώστου, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά την καθιερωμένη πλέον ενημέρωση των Κυπρίων της Βρετανίας, σε στάση του καθ’ οδόν προς τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

“Χαίρομαι να πω”, πρόσθεσε, “ότι αυτή είναι ομόφωνη η θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Δεν μπορεί να διαπραγματεύεσαι κάτω από την απειλή κανονιοφόρων, κάτω από απειλή δημιουργίας νέων τετελεσμένων”.

Αναστασιάδης: Οι όροι της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο κ. Αναστασιάδης στάθηκε στις απορριπτέες αξιώσεις της τουρκικής πλευράς “πρώτον να συνδυαστεί η πολιτική ισότητα και να προστεθεί η αποτελεσματική συμμετοχή, υπονοώντας εκ περιτροπής προεδρία αλλά και θετική ψήφο για κάθε απόφαση είτε της κυβέρνησης είτε των θεσμών του νέου καθεστώτος και δεύτερο ότι θα πρέπει να κατατεθούν νέες ιδέες ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης ως προς τη λύση του Κυπριακού”.

Ο Κύπριος Πρόεδρος διερωτήθηκε πώς μπορεί να αποκατασταθεί η αναγκαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων “όταν υπάρχουν τέτοιες προκλήσεις, τέτοιες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, τέτοια περιφρόνηση του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ή του ευρωπαϊκού κεκτημένου;”.

Συμπλήρωσε ότι “δεν είναι η Τουρκία που καθορίζει αν οι ευρωπαϊκές χώρες θα είναι αλληλέγγυες προς ένα κράτος μέλος όπως είναι η Κύπρος και δεν είναι η Τουρκία που καθορίζει ποιο είναι το διεθνές δίκαιο που διέπει τα της θαλάσσης, τα της ΑΟΖ κάθε κράτους”.

Αναφέρθηκε στις επαφές που θα έχει ο ίδιος στη Νέα Υόρκη με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και με άλλες χώρες. Μέσω αυτών θα μεταφέρει μηνύματα αλλά και θα δηλωθεί η αποφασιστικότητά του για μια νέα αρχή που θα επιτρέψει να δημιουργηθούν συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης και ένα κράτος λειτουργικό για να έχει ελπίδα να είναι βιώσιμο.

“Συνθήκες οι οποίες μπορεί να αποτελούν νάρκη στα θεμέλια του τι προσπαθούμε να χτίσουμε ή να δίνουν το δικαίωμα σε μια τρίτη χώρα να καθορίζει το πώς θα κυβερνάται το κράτος της Κύπρου, είναι και απαράδεκτες και αδιανόητες”, είπε ο κ. Αναστασιάδης.

“Αναγνωρίζουμε και αποδεχόμαστε την πολιτική ισότητα – εκείνο που απορρίπτουμε είναι την πολιτική ανισότητα. Διότι αυτό που αξιώνει η Τουρκία μέσω των Τουρκοκυπρίων για θετική ψήφο εφ’ όλης της ύλης δεν είναι στην ουσία παρά δικαίωμα βέτο”, συνέχισε.

Όπως είπε, έχει προκαλέσει κατ’ επανάληψη τους συνομιλητές του να του υποδείξουν ένα μόνο παράδειγμα όπου ισχύει κάτι ανάλογο, “δηλαδή η μία κοινότητα να έχει τέτοια δικαιώματα που να καθορίζει την τύχη της άλλης”.

Συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης: “Επιδίωξή μας είναι και παραμένει ο διάλογος που θα αποδώσει λειτουργικότητα, βιωσιμότητα, αλληλοσεβασμό, ειρηνική συνύπαρξη και συνδημιουργία”.

Συμπλήρωσε ότι από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης θα καταγγείλει τις έκνομες πράξεις της Τουρκίας, είτε παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο είτε εκφράζονται ως απειλές δια στόματος του προέδρου ή υπουργών.

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι πάντα η Κύπρος έχει στο πλευρό της την εκάστοτε κυβέρνηση της Ελλάδας. Πρόσθεσε ότι με ιδιαίτερη ικανοποίηση είναι σε θέση να πει πως μετά πέρα από τον άψογο συντονισμό με την κυβέρνηση Τσίπρα, εξίσου στενές είναι οι σχέσεις, αλλά και ο συντονισμός και η συνεργασία με τη σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ακιντζί: “Ο Αναστασιάδης να εξηγήσει στον ΓΓ του ΟΗΕ τι δεν αποδέχεται”

“Η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή (των Τουρκοκυπρίων στις αποφάσεις) είναι πλέον παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών και σίγουρα μεταξύ των συγκλίσεων του παρελθόντος. Ο Αναστασιάδης πρέπει να εξηγήσει στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι αυτό δεν το αποδέχεται” αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, σχολιάζοντας την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λονδίνο.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι πηγαίνει στην συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ με την αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί το δικαίωμα του τουρκοκυπριακού “λαού” σε ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια, να υπάρχει στη βάση του διεθνούς δικαίου με την δική του ταυτότητα και αξιοπρέπεια.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Απελπισία στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό στη Μιανμάρ - Σοκαριστικό βίντεο με μαίες που προσπαθούν να σώσουν νεογέννητα
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα» λέει 25χρονος που προσπάθησε να σώσει τη γιαγιά του και τους θείους του από γκρεμισμένο κτήριο - Στην Ταϊλάνδη μια γυναίκα γέννησε στο δρόμο
Μαίες προσπαθούν να προστατεύσουν τα νεογέννητα
Η στιγμή που τα νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στην Κίνα λόγω του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Συγκλονιστικό βίντεο
Οι κάτοικοι στη Γιουνάν της Κίνας, στα σύνορα με τη Μιανμάρ, έζησαν εφιαλτικές στιγμές όταν εξαιτίας του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ ξεχείλισαν το νερό της πισίνας σε ταράτσα κτιρίου
Νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στη Γιουνάν της Κίνας μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ
«Και η Ελλάδα κινδυνεύει από σεισμούς όπως αυτός στη Μιανμάρ» λέει ο Άκης Τσελέντης
«Ακόμα και μακρινοί σεισμοί μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να επηρεάσουν στην Ελλάδα τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου και ανεμογενήτριες»
Διασώστες στα συντρίμμια κτιρίου μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ
Παραλίγο τραγωδία πάνω από την Ουάσινγκτον - Airbus κινδύνευσε να συγκρουστεί με στρατιωτικό αεροσκάφος
Η FAA σκοπεύει να ζητήσει 2.000 προσλήψεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας φέτος, μετά τις ελλείψεις προσωπικού που αποκαλύφθηκαν στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας της 29ης Ιανουαρίου
Ένα Aibus της Delta Airlines