Πάνω από 240 παιδιά έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης σε όλο τον κόσμο από το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της Europol. Τα στοιχεία αυτά αφορούν περιπτώσεις που έχει εξιχνιάσει η Europol.
Είναι η πρώτη φορά που η Europol δημοσιεύει στοιχεία από την ομάδα εργασίας για την αναγνώριση των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης. Η πέμπτη επιχείρηση αυτής της ομάδας, που διήρκησε δύο εβδομάδες, ολοκληρώθηκε σήμερα.
Χάρη σε αυτές τις έρευνες, η ευρωπαϊκή υπηρεσία «μπόρεσε να εντοπίσει και να διασώσει 241 θύματα σε όλο τον κόσμο» τα τέσσερα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο Φερνάντο Ρουίζ, διευθυντής του κέντρου κατά του κυβερνοεγκλήματος στη Europol.
«Έχουν ασκηθεί διώξεις σε περίπου 94 υπόπτους σε 28 χώρες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρουίζ. Το 2018, 27 ερευνητές από 21 χώρες – μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Αυστραλία – συμμετείχαν στην επιχείρηση.
Το Γαλλικό Πρακτορείο είχε πρόσβαση στην καρδιά του Ευρωπαϊκού Κέντρου κατά του Κυβερνοεγκλήματος (EC3), όπου οι ερευνητές ανέλυσαν εκατομμύρια εικόνες και βίντεο προκειμένου να βρουν αποδεικτικά στοιχεία για περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης, τα οποία στη συνέχεια στάλθηκαν στις χώρες όπου εντοπίστηκαν οι ύποπτοι και τα θύματα.
«Αυτές οι χώρες ενημερώνονται για να μπορέσουν να ξεκινήσουν τις δικές τους έρευνες», εξήγησε ο Ρουίζ.
Η Europol χαιρέτισε τις προσπάθειες των πολιτών που βοήθησαν τους ερευνητές να εντοπίσουν ίχνη των υπόπτων και των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης μέσω του ιστότοπου “Stop Child Abuse”, τον οποίο έθεσε σε λειτουργία η υπηρεσία το 2017.
«Αυτός ο ιστότοπος υπάρχει εδώ και ένα χρόνο και έχουμε λάβει 22.000 e-mail ως απάντηση. Δεν περιμέναμε μια τέτοια ανταπόκριση» από τους χρήστες του διαδικτύου, δήλωσε ο Βιλ βαν Γκέμερτ, υποδιευθυντής της Europol.
«Επτά παιδιά» θύματα σεξουαλικής κακοποίησης «διασώθηκαν» χάρη σε αυτό τον ιστότοπο, δήλωσε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο.